Eski Bir Milli Eğitim Bakanı Adına Yapılan Hikâye Yarışması

Muhterem okuyucularım, bugün Milli Eğitim Bakanlığı ile alakalı bir mevzudan bahsetmek istiyorum.  O da şudur;

Son yıllarda İmam Hatip Liselerinde talebe sayısı azaldığı gibi Seçmeli Kur’an, Siyer, Temel Dini Bilgiler derslerini seçen öğrenci sayısının Bakan Ziya Selçuk döneminde azalmış olduğu hususu bazı basın ve yayın organlar tarafından ifade edilmektedir. Ayrıca bu konu ile alakalı olarak sorulan sorulara Bakan Beyin cevap vermekten de ısrarla imtina ettiği söylenmektedir.

İmam Hatip Liselerinin öğrenci kaybı, Seçmeli Kur’an, Siyer, Seçmeli Dini Bilgiler derslerinin önemsenmemesi ve seçtirilmemesi yetmiyormuş gibi Ziya Selçuk, geçen sene, 1950 öncesi tek parti döneminin değişmez Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel adına, öğretmenler arasında hikâye yarışması tertip etmiş. Bu yarışmanın ilki, 16.11.2019 tarihinde yapılmış olup, bu yarışmanın birincisi Ankara’dan öğretmen Müzeyyen Alver, ikinci yarışma da 18 Kasım 2020 tarihinde yapılmış ve bu yarışmanın da birincisi Mustafa Soyuer olmuştur.

Ben bu haberi okuyunca şaştım kaldım. Zira, Ziya Selçuk CHP’li bir bakan mıdır ki, Köy Enstitülerinin kurucusu olan birisi adına, öğretmenler arasında hikâye yarışması tertip edebiliyor. Geçmiş yıllarda CHP kontenjanından bakan olan Milli Eğitim Bakanları tarafından dahi böyle bir yarışma yapıldığını ne gördüm ne de duydum. Amiyane tabirle Milli Eğitim Bakanının yaptığı iş, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktır. Artık yarışmalarda birinci gelen öğretmenler ile ne kadar gururlansak azdır! Öyle tahmin ediyorum ki, yarışmalarda birinci gelenlere mutlaka mükafat olarak paralarda ödenmiştir.

Milli Eğitim Bakanı’nın kendi başına, böyle bir icraatta bulunmasına göz yumulması, AK PARTİ’nin kendi ayağına kurşun sıkmaktan farksızdır. Böyle bir şeye nasıl müsaade ediliyor? Bakan Bey bu cesareti nereden alıyor bir türlü anlayamıyorum. Muhafazakâr seçmenlerden oy almak suretiyle seçilen üç yüze yakın milletvekilini bir tarafa bıraksak bile yıllarca Milli Eğitim Bakanı olarak vazife yapmış bulunan ve milliyetçi ve muhafazakâr olarak bilinen ve kendilerini de yakından tanıdığım, değerli Nabi Avcı ile Muhterem Köksal Toptan’ın bu hususta söyleyecekleri hiçbir şey yok muydu acaba diye çok merak ediyorum.

Bu arada şu hususu ifade edeyim ki, AK PARTİ  bir gün iktidardan düşerse, bunun yegâne müsebbibi Ziya Selçuk ve bunun gibi icraatta bulunanlar olacaktır. Bundan kimsenin, hiçbir şüphesi olmasın.

Acizane kanaatime göre, illaki bir Milli Eğitim Bakanı adına Hikâye Yarışması tertip edilecekse, bu husus da hiç tereddüt etmeden ilk akla gelecek ismin, Rahmetli Adnan Menderes Hükümetlerinde Milli Eğitim Bakanı olarak, vazifesini dirayet, liyakat ve muvaffakiyetle ifa eden, İmam Hatip Okullarının açılmasında büyük gayret ve emeği geçen, Yassıada duruşmaları esnasında şaibeli bir şekilde vefat eden, muhtemelen de şehit edilen, Merhum Tevfik İleri olması icap ederdi.

Değerli okuyucularım, bu hususlar ile alakalı olarak duygu ve düşüncelerimi sizler paylaşmak istedim.