Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Hayatın Amacını Keşfetmenin Gücü

Hayatlarını kendilerinden başka bir insana veya amaca adayanlar, daha çok çalışıyor, ellerinden gelenin daha fazlasını yapıyor ve daha çok iş başarıyorlar. Çünkü insan, hayatının amacına hizmet ederken olabileceğinin en iyisi olmaya programlanmıştır. Hayatının amacını bulan, aslında kim olduğunu bulmuş demektir. Amacı doğrultusunda hareket edenlerin içlerini huzur kaplıyor, düşünceleri netleşiyor, aklını tamamen yaptıkları işe veriyorlar ve yaptıkları işi zevkle yapıyorlar. Tüm insanları ve olayları  oldukları gibi kabul ediyorlar (Joe Mathews, Hayatın anlamı Projesi,  s. 90).
“İnsan kendini bir işe adadığı andan itibaren Tanrı'nın inayeti de harekete geçer. Başka türlü gerçekleşmesi asla mümkün olmayan ve insanın, yeni birileriyle tanışmak, maddi destek elde etmek gibi daha önceden öngörmediği, aklına bile getiremeyeceği şeyler, ona yardım etmek adına birer birer gerçekleşmeye başlar, diyor Goethe.
Sadece bizi motive eden amaç için çalışarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirebiliriz. Bu sebeple “Hayatı değerli kılan şey nedir?" , "İnsanın hayattaki amacı nedir?" sorularına mutlaka cevap bulmalıyız.
Kişi, hizmet edeceği bir davaya veya seveceği bir insana kendini adayarak ne kadar kendini unutursa, o kadar çok  insan olur ve kendini o kadar çok gerçekleştirebilir (Viktor Frankl, İnsanın Anlam Arayışı, s. 105).

“Yaşamak için sebebi olan, her türlü zorluğa dayanabilir” sözlerinin sahibi Nietzsche haksız mı? Bilim adamları, amacı olan insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşadıklarını gözler önüne seriyorlar. Peki sizin kendi yaşamınıza yüklediğiniz anlam nedir? Hangi amaç için yaşıyorsunuz?
Hadi kendi hayatımın amacını söyleyeyim: Benim hayatımın amacı, başka insanların  potansiyellerini, halihazırda var olan gizli kalmış güçlerini  hayata geçirmelerine ve kendilerini tanımalarına yardımcı olmaktır.