Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

İyilik Yapmak Neden Mutlu Ediyor?

İyi ve cömert olmak başkalarını daha olumlu gözle görmemizi sağlıyor. İyilik yapmak diğerlerinin sıkıntıları yüzünden hissettiğimiz vicdan azabını, kederi ve rahatsızlığı azaltır. Başkalarına yardım etmek kendimizi onlara göre avantajlı hissedip şükretmemizi sağlar. Şükretmekte en önemli mutluluk yöntemlerinden, stratejilerinden birisidir. Zaten dikkatimizi başkalarına verdiğimiz zaman kendi dertlerimizden ve karamsar düşüncelerimizden uzaklaşmış oluruz. İyilik yaparak verdiğimiz zaman kendimizi şefkatli ve fedakâr biri olarak görürüz. Kendimizi nasıl gördüğümüz değişir. İyilik yapma sürecinde yeni yeteneklerimizi keşfederiz. İyilik yapmak kişinin hayatına anlam ve değer katar.

İnsanlara yardım etmek, onların bizi sevmesini, takdir etmesini ve bize teşekkür etmesini sağlar. Bu süreçte onlarda zor zamanlarımızda bize yardım eder.

Gönüllü olarak başkalarına yardım etmek, depresyon belirtilerini azaltıyor. Mutluluğumuzu, kendimize değer vermemizi çoğaltıyor. Bir araştırmaya göre, hepsi MS hastası beş gönüllü kadın 67 MS hastasına destek için seçilmişti. Bu gönüllüler aktif ve şefkatli dinleme teknikleri dersi almışlardı. Her hastayı ayda bir kere arayıp onlarla 15 dakika konuşmakla görevlendirilmişlerdi. Sonuçlar bu beş kadının üç sene içinde memnuniyet, etkinlik ve kontrol duygularında artış olduğunu göstermiştir. Daha ilginç olanı, yardım eden beş kadının gösterdikleri gelişme, yardım ettikleri hastalarınkinden daha fazla olmasıydı. Kadınların elde ettikleri mutluluk artışı, diğer hastalarınkinden yedi kat fazlaydı.

Gerçekten, mutlu olmak isteyen şefkat göstermek zorundadır. “İyiliğin olmadığı yerde mutluluk olmaz” diyor Thomas Carlyle.

Kaynak:

LYUBOMİRSKY, Sonja.  Nasıl Mutlu Olunur?-Bilimsel Datalarla Kanıtlanan 12 Mutluluk Reçetesi, Çev. Gülfer Göze, Ketebe Yayınları, İstanbul, 2019.