Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

Erzurum'a Gidip Palandöken'i Gördünüz mü? Ya Kocaeli!

Ülkemizin tarihi ve doğal zenginliği olan önemli şehirlerinden biri de Erzurum'dur.

M.Ö 5.000 li yıllardan beri yerleşim yeridir. Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e ve İç Anadolu’ya bağlayan ayrıca Kafkaslar ve İran bağlantısı için en uygun coğrafyaya sahip olması bu şehri önemli kılmaktadır. Bu özelliği sebebiyle Roma-Pers İmparatorluklarının, Bizans-Selçuklu, Osmanlı-İran- Rus devletlerinin bölgeyi kontrol etme hedefi olmuştur.

Bu sebeple çok sık yönetim değişikliği ve savaş tahribatları yaşayan bir şehirdir. Erzurum adı erzen-i rum adından gelmektedir. Erzen bölgesi Selçuklular döneminde ilk fethedilen yerdir. Doğu Roma İmparatorluğundan alınan bu bölge Erzen-i Rum şekliyle isimlendirilmiş, daha sonra Erzurum şekline dönüşmüştür. Kanuni Sultan Süleyman döneminden sonra 250 yıl sukunet görmüş; imar ve iskan yönü ile güvenli bir şehir olmuştur. Son 100 yılda iki önemli tarihi olay yaşamıştır. Birisi 93 harbi denilen 1877-1878 'deki Osmanlı-Rus harbindeki Aziziye tabyalarındaki olaydır. Bölgedeki isyancı Ermenilerin desteğiyle Rus birliklerinin bu tabyaları ele geçirmesi üzerine sivil Erzurum halkının balta, nacak, bıçak, tüfek gibi kendi imkanlarıyla burayı kurtarıp, Erzurum'un işgalinin önlenmesidir. Bu olay Nene Hatun namıyla ünlenen bir kadın kahramanımızı yaratmıştır. Diğeri milli mücadeledeki konumudur.

Şöyle ki Mustafa Kemal Paşa Amasya tamimi sonrası işgal altındaki payitaht hükümeti tarafından İngilizlerin baskısıyla ordu müfettişliği görevinden azledilmiş ve İstanbula çağırılmıştır. O ise bu emire uymayıp milli mücadeleyi sürdürmek üzere Erzurum'a gelmiştir. İşte bu durumda Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa Mustafa Kemal Paşayı tutuklamak yerine kendisine tabi olup her türlü emir ve komutasına girdiğinin beyanı Erzurum Kongresinin önünü açmış bağımsızlık ve her türlü mandacılığa karşı olunacağının kararlarının alınmasını sağlamıştır.

Şehir merkezindeki Erzurum Kalesi, Selçuklu döneminden kalan Çifte Minareli Medresesi, İlhanlı döneminden kalma Yakutiye Medresesi, başta Üç Kümbetler olmak üzere birçok kümbetiyle tarihe ışık tutar. Osmanlılar döneminden kalan camiler, çeşmeler, hamamlar tarihi dokuyu tamamlar. Şehir cumhuriyetle birlikte önemini korumaya devam eder. Eğitim ve sağlık alanlarında öncelikli hizmet alan şehirlerimizdendir. Şehir Palandöken Dağı’nın eteğinde kurulmuştur. Bu dağımız son dönemlerde yapılan kış sporları için yapılan yatırımlar ile önem kazanmıştır. Yapılan oteller ve burada yapılan tesisler kış sporları için ciddi bir kış turizmi imkanı sağlamaktadır. 2.300 den 3.200 metreye kadar çıkan dağın yüksekliği uzun süre karla kaplı kalmasını sağlar. Dağın yamaçlarının acemiden profesyonel sporculara kadar kış sporlarına uygun olması ve şehir merkezine yakın olması bu cazibeyi artırır. 2011 'de Dünya Üniversiteler arasında kış oyunlarına ev sahipliği yapması burayı kış sporlarında çok daha fazla bilinir kılmıştır. Böylece kış sporları için cazip hale gelmiş olan bu şehrimiz ciddi bir turistik imkana kavuşmuştur. Bu özelliği ile gıpta edilecek konumdadır. Tabi ki Erzurum'a gidince ayran aşı denen çorbasını içmek, peşinden çağ kebabı denen dönerini yemek ve arkasından da kadayıf dolması denen yöresel tatlısını tatmak ayrı bir zenginliktir.

Palandökendeki hareketliliği görüp Erzurum’u gezerken şehrimiz ile ilgili şu tespitleri paylaşmak istedim. Kocaeli şehrimiz de doğal zenginlikleri bakımından çok daha fazla imkanlara sahiptir. Kartepemiz daha iyi imkanlara kavuşturulmalıdır. Samanlı Dağlarımızın çok daha fazla dağ ve doğa turizmine uygun olması önemli bir imkandır. Buralarda Çim Kayağı, Yamaç Paraşütü gibi aktiviteler yapılabilir. Ayrıca Sapanca Gölümüz, Marmara Denizimiz, Karadeniz kıyılarımız turizm potansiyeline sahip alanlarımızdır. Şehrimizin İstanbul gibi 15 milyonlık bir metropole komşu olması avantajımızdır. Şehrimiz bu doğal imkanları ile insanların gezip-görme, dinlenme, eğlenme ihtiyaçlarına fazlası ile cevap verebilecek özelliktedir. Yeme-içme-barınma imkanlarının arttırılarak bunların tanıtılması ve daha bilinir kılınması şehrimize ciddi bir zenginlik sağlayacaktır.

 Bu güzel şehirde daha iyi günlerde yaşamak dileklerimle.