Mehmet Cemal ÇİFTÇİGÜZELİ

Gazeteci - Yazar

Hızırbek Gayretullah

Benim yaş grubu ülküdaşlarım, gönüldaşlarım, dostlarım, sınıf arkadaşlarım bir bir vuslata eriyor. Son olarak da Doğu Türkistan’ın Sürgündeki Hükumetinin Cumhurbaşkanı Vekili meslektaşım, idealizm sahibi dava adamı bir kahraman Hızırbek Gayretullah (06 Nisan 2022 Perşembe günü) hakka yürüdü. Mekânı cennet olsun. Epeyi süredir tedavi görüyordu. Havası iyi geldiği için Manyas’ta da evi vardı. Kuş Cenneti bölgesi Hızırbek Gayretullah’a faydalı oluyordu. Yıllar sonra Manyas’ta iken birkaç defa telefonla görüştüm. Hasbihal ettik. Çok mutlu oldu. Bana kitaplarını imzalayarak gönderdi.

Tanışmamız 1960 yılların başında oldu. Sözkonusu yıllarda Yeni İstanbul adında milliyetçi kesimin yazılar yazdığı günlük bir gazete vardı. Bu gazetenin Gençlik Köşesi’nde Hızırbek Gayretullah gibi ben ve arkadaşlarım da yazılar kaleme alıyorduk. Böylece tanıştık. Daha sonra Rasim Cinisli MTTB Genel Başkanı iken Cağaloğlu’ndaki genel merkezdeki etkinliklerde birlikte olduk. MTTB’de Doğu Türkistan’ın yiğit lideri İsa Yusuf Alptekin’i ve dava arkadaşı Mehmet Emin Buğra’yı tanıdım. Konferanslara katıldık, etkinlikleri izledik. Bu birliktelik hep devam etti. Hızırbek Gayretullah 27 Mayıs darbe sonrası yayınlanan Milli Yol Dergisinin yazı ailesinin içindeydi ve ben de abone olmuştum.

ALMATI’DA BULUŞMA

Kendisiyle en son yüz yüze Orta Asya’da henüz bağımsızlıklarını ilan eden Kazakistan’ın Almatı Başkentinde(1992), Kazakistan Milli Meclis Başkanı, milletvekili ve Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Kaldarbek Naymanbay’ın Tanrı Dağları eteklerinde bulunun yazlık dağ evindeki yemeğinde buluştuk. Sohbetler ettik. THY dışında Hotana adlı bir şirket aracılığıyla haftada bir gün İstanbul’dan Almatı’ya seferler düzenlemeye başlamıştı. Çünkü her yıl 2000 kadar Kazak öğrenci Türkiye Üniversitelerinde okumak için İstanbul ve Ankara’ya geliyordu.  Bu gelişmeden ve ikili ilişkilerden çok mutluydu. 30 yıl kadar önceki dostluğumuzu anlattı bir ara Naymanbay’a. Hızırbek’in Üsküdar Cumhuriyet Lisesi orta iki öğrencisi oğlu Ertelkun yemekte Kazakistan’ın milli çalgısı damburayla adeta bir resital verdi ve ortamı neşelendirdi. Biz de hem dinliyor ve hem de alkışlarla katkı veriyorduk.

Bugün gibi hala hatırımda Hızırbek Gayrettullah’ın anlattıkları;

-Türkiye’nin Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine önem vermesi harika bir gelişme. Bölgeyi de hızlandırdı. İlk aşamada önemli bir yatırım olmasa da karşılıklı insan trafiğinin artması yarınımız için umut vericidir. Ancak Türk Cumhuriyetlerine atanacak diplomatlarımızı iyi seçmek gerekiyor. Bir ara Türk sefirinin tercümanlığını yapıyordum. Nazarbayev’e yanlış bilgiler verdiğini üzülerek gördüm. Düzelttim. Hala hele Ahmet Yesevi ile anlattıkları tamamen yanlıştı. Nazarbayev de fark etti azarladı. Süleyman Demirel’in Orta Asya Danışmanı Almatı’ya gelmişti. Havaalanında sefir Beyle karşılamaya gittik. Sefir Bey ikide bir danışmanın çantasını elinden almak istiyordu. Danışman da vermiyordu. Danışman sonra sefirin kulağına eğildi “Beyefendi siz ülkemizi temsil ediyorsunuz. Biraz daha ciddi olan. Çantamı ben taşırım” diyerek iyi bir ders verdi. Dolayısıyla Mehmet Bey Türk Cumhuriyetlerine gönderilecek temsilciler önemli, liyakat ve ahlak sahili olmalı.(Yıldızlar Yeniden Parlıyor adlı kitabımdan-1994)

BİR ÖMÜR İDEALİZM VE MÜCADELE

Hızırbek Gayretullah, Manas Alınkı Yaylasında doğmuş (1940). Daha yedi yaşında iken komünizan baskılardan kaçan Ali Bek Hakim Liderliğindeki bir grup Türk ile birlikte (1947) zor şartlarda, aç, perişan, kötü hava koşullarına direnerek Taklamakan Çölü ve Himalayaları aşıp yaya olarak Türkiye’ye geliyorlar.

Esasında Hızırbek Gayretullah kaleme aldığı yazılarında ve yayınlanan kitaplarında hep böylesi konular işlenir. “Altaylarda Kanlı Günler” Kafkas Kartalı mücahit Osman Batur anlatılır. Çin’in Türkistan’ı işgalindeki şövenit baskı “Uzaklara Balam” kitabında yer bulur. Çin işgal ettiği Türk topraklarındaki 160 yıl insan hakları ihlalleri, adaletsizlikler ve işkenceler ise  “Altay Kazakları” kitabının özetidir. “Sömürülen Vatan Türkistan” da aynı çizginin devamıdır.

Hızırbek Gayretullah sadece kitapları, makale, konferans ve sohbetleriyle değil aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetleriyle de hep önde olmuştur. Üye olduğu ve görev alarak hizmet ettiği sivil toplumdan bazıları şöyledir; Türkçüler Derneği, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, Aydınlar Ocağı, Kazakistan Yazarlar Birliği, Türk Göçmen Mülteci Dernekleri Federasyonu Doğu Türkistan Temsilciliği; Türkistan, Doğu Türk İlleri Derneği vs. Rabbim Hızırbek Gayretullah’ın mekânını cennet etsin, nurlarda uyusun, Türk Dünyasının başı sağ olsun.

GÖK VE AL BAYRAKLI TÖREN

Güneşli ve havanın sıcaklığını her saat başı artırdığı bir günde merhum Hızırbek Gayretullah Örnek Mahallesi Türkistanlılar Camii’nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından yine İstanbul’da Kocatepe Mezarlığında defnedildi. Bu camiinin yapımında da çok büyük katkıları vardı merhum Hızırbek Gayretullah kardeşimin. Üstelik hem de ikamet ettiği evin tam karşısındaydı. Minareyi de yine bir başka Türkistanlı Abdülcelil Polat inşa ettirmişti. Cenaze merasimi dolayısıyla o gün Türkistanlılar Camii aşırı kalabalıktı ve CHP’li Ataşehir Belediyesi özel hazırlık yapmıştı. Taziyeye gelenler için iki çadır ve caddeye sandalyeler yerleştirmişti. Doğu Türkistanlıları en yoğun olduğu ilçe Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da iki otobüs ile cenazeye gelmek isteyenlere yardımcı olmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu cenazeye bir çelenk göndermişti. Ancak en büyük alakayı ve iştiraki ise cenazenin bulunduğu musalla taşının etrafını bir çiçek tarlasına çevirenler İyi Parti ve Ülkü ocakları olmuştu. Meral Akşener yönetiminin özel bir alaka gösterdiği her yanıyla belli ediyordu. Rahmetli Hızırbek Gayretullah’ın evine ise dev bir mavi Gök Bayrak ile al kırmızı bir Türk Bayrağı asılmıştı.

Cenazeye gelenler arasında tanıdıklarım eski Milletvekilleri Rasim Cinisli, Ahmet Çakır, Türk Ocağı İstanbul Başkanı Cezmi Bayram, Tuncer Arabul, Emekli Albay Şadi Polat, Feridun Yüce, Yayıncı Gazi Altun ve Akkan Suver vs idi.

Türkistan’ın yiğit evladı, yazar, sivil toplum öncüsü fedâkar Hızırbek Gayretullah tekbir sesleri arasında cenaze arabasına kadar götürüldü. Kocatepe Mezarlığında defnedildi. Başta ailesi ve Türk Dünyasının başı sağ olsun.

Yine Doğu Türkistanlı bir başka kahraman, sivil toplumun öncülerinden Hamit Göktürk’ün iletisinde gördüm. Şöyle ki; Kazakistan’da yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur sanatçı, ressam  Gülnaz Tursun diyor ki “Ey Uygur Türkü şuna kesinlikle inan, Doğu Türkistan’ımızda  Azatlığın tanı mutlaka olacaktır.”

Hızırbek Gayretullah’ın mücadelesi filiz vermeyi sürdürüyor.