İlhan GÜLERTAN

Eğitmen, Yönetici ve Takım Koçu

ilhangulertan@akilveyurek.com.tr

Kendinden Büyük Bir Şeye Adanmış Olmak

Kendinden büyük bir şeye adanmış olmak gücün kaynağıdır. Kendinden büyük bir şeye adanmış olmanın yarattığı güç, zor kullanma gereksiniminin yerini alır. Dahası, başkalarını etkilemek ve onları geliştirmek için gerekli dingin tutkunun ve zor zamanlarda dayanıklılığın kaynağıdır.

"Kendinden büyük bir şeye adanmış olmak" ile kastettiğimiz, kişinin olma halini ve eylemlerini biçimlendirecek ölçüde bir şeye kendisini adayarak "kişisel fayda ya da kazancın ötesinde bir şeyi" gerçekleştirmeye odaklanmasıdır. Bu adanmışlıklara yönelik eylemler gerçekleştirildikçe, başkalarının da kendilerini adayabilecekleri ve yaşamlarının kendilerinden daha büyük bir şeye dair olduğunu hissedecekleri bir şey yaratırlar.

İşte bu liderliktir!

Her birimiz bir lider olma ya da olmama seçimini yapmalıyız. Yani, her birimiz “her nasılsa olduğumuz kişi” nin ötesine geçme, yaşamımızın, kariyerimizin, eğitimimizin ve ilişkilerimizin amacını bizden daha büyük, fark yaratan bir şeye yöneltme seçimini kendi başımıza yapmalıyız.

Herkes bu yolu seçemeyecektir ve elbette seçmemekte bir gariplik yoktur.

Aşağıdaki alıntı George Bernard Shaw'un "İnsan ve Üstün İnsan" adlı oyunundan yapılmıştır ve kendinden daha büyük bir şeye adanmış olma fikrinin özünü yakalar:  

"İşte yaşamdaki gerçek haz budur, sizin tarafınızdan yüce olarak kabul edilen bir amaç için kullanılmak, doğanın bir kuvveti olmak; dünyanın sizi mutlu etmeye kendini adamadığı için şikayet eden küçük, ateşli bir keyifsizlik budalası olmaktansa.

"Yaşamımın tüm bir topluma ait olduğuna inanıyorum ve bu yaşamı sürdükçe onun için elimden geleni yapmak benim için bir ayrıcalıktır.

"Öldüğüm zaman tamamen kullanılmış olmak istiyorum çünkü ne kadar çok çalışırsam o ölçüde çok yaşıyorum. Yaşamdan sırf yaşam olduğu için keyif alıyorum. Yaşam benim için kısa bir mum değil. O benim için bu an tutma hakkını elde ettiğim muhteşem bir meşale ve ben gelecek nesillere aktarmadan önce onun olabildiğince parlak yanmasını istiyorum."

Son sözü biz söyleyelim: "Olmayı ya da olmamayı seçmek, ancak bir insanın yapabileceği bir şeydir."

 

#liderlik #farkındalık #adanmışlık