Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Yüzüncü yılını kutladığımız cumhuriyetimize giderken en önemli adım 23 Nisan 1920 deki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışıdır. Bu tarihi günde milli egemenliğin temsil edileceği meclis Ankara’da açılmıştır. O tarihlerde İstanbul dahil ülkemiz işgal altındadır. İstanbul'daki meclis çalıştırılmamakta ve işgale karşı çıkan sivil-asker herkes tutuklanmakta, önder konumundaki insanlar Malta’ya sürülmektedir. Kocaeli'den de Malta’ya sürülenler olduğu gibi bazı aileler gemilerle götürülüp Yunan esiri muamelesi yaşamışlardır. Ayrıca gar binamıza giderken gördüğümüz taş duvar önünde bir kısım insanlarımız kurşuna dizilerek idam edilmişlerdir. O acı günlerle ilgili daha detaylı bilgiler Kocaeli Büyükşehir Belediye Yayınlarından olan Millî Mücadelede İzmit Sancağı (Dr. Yusuf Çam'ı) ve Karşıyaka'nın Beyleri (Erdoğan Özdemir) isimli kitaplardan okunabilir.

İşte böylesi kötü şartlar yaşanırken 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkan ve Millî Mücadele Ateşini yakan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Amasya, Erzurum, Sivas toplantılarından sonra Ankara'ya gelmiş ve bağımsızlık-istiklal meşalesini canlandırmaya çalışmışlardır. Bu çalışmalar sonucu İstanbul ve Anadolu’dan gelen temsilcilerin katılımı ile,23 Nisan 1920'de, Türk milletinin iradesini temsil etmek üzere, Büyük Millet Meclisimiz Ankara Ulus'ta bir cuma günü dualarla, kurbanlar kesilerek açılmıştır.

23 Nisan aynı zamanda bugünkü Çocuk Esirgeme Kurumu'muzun, Mustafa Kemal Atatürk'ün himayesinde, çeşitli etkinliklerin yapıldığı bir tarihtir. Balkan Harbi, Kafkas Harbi, Çanakkale Harbi şehitlerimizin yetim çocukları, göçler sebebiyle anne babasız kalmış çocuklarımızın himayesi ve yetiştirilmesine yönelik Himaye-i Etfal adı altında bir kurum kurulmuştur. Bu kurum her 23 Nisan tarihinde konuya ilgi çekmek, yardım toplamak ve çocuklara yönelik muhtelif etkinlikler yapmaktadır. Bu etkinlikler onların hayatta daha sağlıklı, mutlu, umutlu olmalarını sağlayacak etkinliklerdir. Bu etkinlikler 1927 de TBMM'ce 1921 de kabul edilen Milli Bayram'la birlikte yapılmış ve 1929 da ise çocuklara armağan edilerek Çocuk Bayramı olarak resmen kutlamalar yapılmıştır. Bu bayram 1979 da TRT Uluslararası Çocuk Şenliği adı ile, 1981 de ise Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak adlandırılıp kutlanmaya devam etmektedir. Günümüzde elliye yakın ülkenin çocuklarının katıldığı uluslararası bir şenlik olarak kutlanılmaktadır. Şehrimizde de Bekirpaşa Belediye Başkanımız Abdullah Köktürk'ün çalışması ile 2005 de 18 ülke çocuğunun iştirakiyle kutlanmış, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı'mız İbrahim Karaosmanoğlu'nun himayesinde genişletilerek sürdürülmüştür. Halen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın himayesinde uluslararası şekliyle devam etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin, hürriyet ve bağımsızlığının ilelebet sürdüğü, huzur ve barış içinde nice bayramlar kutlanması dileklerimle.