Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

Kocaeli Şehir Hastanemiz (2)

Bina ve yer özelliklerini kısaca tanıtmaya çalıştığım ilk yazımdan sonra şimdi de yine özet olarak tıbbi imkân ve hizmet gücünü yazacağım.

Sağlık hizmetlerinin tedavi edici alanında en öncelikli kısımlardan biri acil bölümüdür. Bu hastanemizde acilin girişleri ana girişlerden tamamen ayrıdır. Ambulans, otomobil veya yaya olarak gelenlerin hizmete ulaşımı için imkanlar çok yeterli ve geniş tutulmuştur. Bu bölümün erişkin acil, çocuk acil ve kadın doğum acil girişlerinin yan yana fakat ayrı ayrı kapılardan olması kalabalıklaşmayı önleme ile birlikte hizmete erişimi çok kolaylaştırmıştır. Bu hizmette hastaların aciliyet özelliklerine göre çok öncelikli acil (kırmızı), ağırlaşma ihtimali olan (sarı), hasta için acil görünümde olsa bile tıbben aciliyet özelliği tanımayan (yeşil) özelliğinin belirlendiği triaj dediğimiz ön tarama işlemleri her üç bölümde de hemen girişte yapılabilmektedir. Bu ayrıştırmalı sağlık hizmetinin verilmesi, hasta için de hekim ve sağlık çalışanı için de hizmet kalitesinin iyi olmasını sağlayan önemli bir imkandır. Bu bölümün kendisine bağlı laboratuvar ve güçlü görüntüleme imkanlarının bulunması ise hizmetin güvenli ve çabuk olmasını da sağlayacak imkânı vermektedir.

Tabii ki sağlık hizmetinin en önemlisi yeterli hekimin olmasıdır. Bu hastanemizin eğitim hastanesi olmasının sağladığı avantaj ile bu bölümde yeterli hekim kadrosu olması ayrı bir güvencedir. Acil bölümüne ait kadrolu ve acil uzman hekimlerinin bulunması buradaki hizmetin daha güvenli olmasını sağlayacak özelliktedir. Şehir hastanemizin acil kliniğini şu anda 2 Doçent doktorumuz, 1 Doktor öğretim görevlimiz, 12 Acil uzman hekimimiz, onlarla birlikte çalışan doktor asistanlar ile yardımcı sağlık personelimiz 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

Bu hastanemizin imkanlarını görüp, acil bölümünü tanıyınca 1982’ler de geldiğim ve göreve başladığım İzmit S.S.K. hastanesi acil nöbetlerimizi hatırladım. O yıllarda İzmit S.S.K. hastanemiz sigortalı hastaların hizmetini görürdü. Ayrıca Derince, Körfez ve Hereke gibi şehrin batısında yaşayanların tek hastanesiydi. Kocaeli Devlet Hastanesi ise devlet memurları ve aileleri ile sigortasız vatandaşlara hizmet verirdi. Ayrıca Kandıra, Kartepe, Başiskele ve Gölcük tarafında yaşayan insanlarımızın geldiği ilk hastaneydi. Hekim sayısı çok az olup özellikle yazın bazı branşlarda ilde tek uzman hekim kalırdı. Beyin cerrahisi, ortopedi ve göğüs cerrahisi gibi acili de olan branşlarda hatta kadın doğum branşında bile çok sıkıntı çekilirdi. Acillerde ise bir veya iki hekim bütün yükü kaldırmaya çalışırdı, karmaşık vakalarda ve ihtiyaç durumunda evinde nöbetçi kalan (icap) uzman davet edilerek hizmetin yürütülmesine çalışılırdı. Sorunlu vakalarda ise İstanbul’a sevk başvurulan bir çareydi. Bu sevk işi hekim için de hasta için de zor ama çok başvurulan bir yoldu.

Gördüğümüz gibi sağlık alanındaki gelişmeler ve iyileşmeler şehrimizde de çok ilerlemiştir. İlçelere kadar yapılan yeni devlet hastaneleri, tıp fakültesi hastanemiz, özel hastanelerimiz ve yeni hizmete giren şehir hastanemiz bu şehirde yaşayanlar için sağlık alanında önemli imkanları sağlamaktadır.

Öncelikle sağlıklı olmanız ama ihtiyacınız olduğunda ise buraların güvencesiyle iyi günlerde yaşamanız dileklerimle. (Devam Edecek ...)