Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Biliyor muydunuz? En Çok Kitap Okunan Ülke

Dünyada en çok kitap okunan 10 ülkenin liste başında Hindistan yer alıyor. Sonrasında sırasıyla; Tayland, Çin, Filipinler, Mısır, Çekya, İsveç, Fransa, Macaristan ve Suudi Arabistan var. Türkiye listede 18'inci sırada.

Liste birincisi Hindistan çok dilli, çok dinli ve birçok kültürü bir arada barındıran bir ülke. Son yıllarda yazılım ve teknoloji alanında gösterdiği başarı bütün dünya tarafından biliniyor. Ekonomisi, sanayi yatırımları ve refah düzeyi ile pek ön sıralarda yer almasa da, teknoloji alanında gösterdiği başarı takdire şayan. Belli ülkelerin tekeline aldığı teknoloji, ilk önce ucuz iş gücü sâyesinde, daha sonra ise gelişime verilen önem sâyesinde zamanla Hindistan’ın eline geçmiş durumda. Ülke teknoloji sektöründe ihracat dahi yapıyor artık. Demek ki Hintliler bu kadar kitabı boşuna okumamış. Faydasını en yüksek seviyede görmüşler. Örnek alınması gerekiyor.

Türkiye 18'inci sırada

En çok okunan kitap ve en çok kitap okuyan ülke

Gelelim kitaplara... En çok okunan 10 kitabın ilk sırasında Kur’ân-ı Kerîm yer almakta. Bu sonuç, Kur’an- Kerim’in cihanşümul olduğunu gösteriyor. Listenin devamında ise İncil, Başkan Mao’dan Seçme Sözler, Don Kişot, Harry Potter serisi, İki Şehrin Hikayesi, Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, Küçük Prens, Alice Harikalar Diyarında ve Küçük Zenci yer alıyor. Yâni standart bir konu veya tür yok. Çeşitlilik var; dünya gibi, insanlar gibi rengarenk...

Şahsî ve sosyal gelişim için okumanın önemi büyük. İktisâdî kalkınma veya gelişmiş refah seviyesi okumaktan geçiyor. Bugün teknoloji sektöründe adından söz ettiren Hindistan, gelecek yıllarda diğer sektörlerde de göstereceği başarıyla birçok ipi göğüsler.

Türkiye'nin ise 18. sırada yer alması kötü bir sonuç değil. Bizim çalışkan bir millet olduğumuz gerçek. Listenin ilk sıralarında yer almamamız için bir sebep yok. Hele ki dünyada en çok okunan kitap olan mukaddes kitabımız ‘OKU’ derken, neden olmasın? (İktibastır)