Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

Hacı Bektaş Veli Dergahı'ndan

" En yüce servet ilimdir. "

İzmit'imizin sevilen insanlarından Mahmut Akyol'un 14 Haziran’da vefatı ve Tavşantepe Cemevi'nden kaldırılacağı bilgisi böyle bir değerlendirmeyi yapmamın sebebidir.

Kocaeli Aydınlar Ocağı olarak doksanlı yıllarda Hacı Bektaş Veli Dergahı'nı ziyaret etmiştik. Bu ziyarette Hacı Bektaş Veli'nin Mevlâna gibi Yunus Emre gibi döneminin önemli bir tebliğ insanı olduğunu görmüş ve onun eserlerinden MAKALAT isimli kitabını alıp okumuştum. Kitaptan onun da önemli bir İslam öğreticisi olduğu anlaşılır. Tarihten biliyoruz ki Osmanlı'da her mesleğin bir piri vardır. Yeniçerilerin piri de Hacı Bektaş-ı Veli'dir. O " Mürşidim 99.000 Türkistan pirinin ulusu Sultan Hace Ahmet Yesevi'dir. Meşrebim Muhammed Ali'dendir." diyen Anadolu Sufi erenidir.

" Sevgi, muhabbet kaynar ocağımızda
Aslanlar, ceylanlar dosttur kucağımızda. "
diyen barış ve sevgi dilinin sahibidir. "Oturduğun yeri pak et. Kazandığın lokmayı hak et " diyerek temizliği, çalışmayı ve helal kazanmanın önemine işaret eder. “En yüce servet ilimdir." diyerek bilgili olmanın önemini ve cehaletten uzaklaşmayı önemser. Anadolu Türklerinin büyük bilgelerinden olan Hacı Bektaş Veli vefatının 750.yılı olan 2021 de UNESCO tarafından adına anma ve kutlama yapılan isimlerdendir.

Mahmut Akyol'un cenazesi işte bu Bektaşi geleneğinin bugünkü temsil yerlerinden olan Tavşantepe Cem Evi'nden son yolculuğuna uğurlanmıştır. Şehrimiz doksanlı yıllarda çok fazla çevre sorunları olan bir yerdir. Öyle ki şehre girişinizi havadaki çok rahatsız edici kokuyla anlayabiliyordunuz. Denizimiz, havamız ve toprağımız ciddi çevre kirliliğiyle karşı karşıyadır. İşte bu yıllarda il çevre müdürlüğü kurulmuş ve Kemal Aligül Çevre Müdürü, Mahmut Akyol onun yardımcısı olarak atanmıştır. Dönemin valilerinin yetki ve destekleriyle bu ikili önemli çalışmalara imza atmışlardır 1997 de Kemal Aligül'ün beklenmeyen ölümüyle Mahmut Akyol müdür olmuş ve çevre sorunlarının düzeltilmesine yönelik çalışmaları devam ettirmiştir. Fabrika bacalarına hava filtresi takılması, dereleri ve toprağı kirleten unsurları deşarj eden fabrikalara arıtma tesisleri kurdurulması Dilovası bölgesi için ciddi kirlilik unsuru olan kömürcülerin, Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi kurularak onların toparlanması, il çevre laboratuvarının kurularak kontrol ve denetimin daha bilimsel yapılması, denizi kirleten gemilerin takip edilerek cezalandırılması bunlardandır. İl planlanma müdürü Nevzat Göçer'in de içinde olduğu bir ekiple Tıbbi atıkların ayrı toplama işine başlanması da bu çalışmalardandır. Kısacası Mahmut Akyol şehrimize önemli hizmetleri geçmiş, dürüst, çalışkan ve temiz bir bürokratımız, hemşehrimizdir.

Namaz öncesi oranın görevlisi olan dedenin hayat ve ölüm üzerine duru ve akıcı bir Türkçe ile aydınlatıcı konuşması takdire değerdi. İyi insan olmanın hikmetlerini anlatan şefkat, merhamet, iyilik yapma, kul hakkı gibi mevtanın da bu yönleriyle örnek gösterilmesini kapsayan böyle konuşmaların cenaze vesilesiyle yapılması takdir edilecek, olması gereken bir durumdur. Sonra imam cenaze namazıyla ilgili bilgilendirmeler yapıp okunan dualarla ilgili Türkçe açıklamalarda bulunarak bilgilendirmeyi sürdürmüştür. Oldukça kalabalık bir cemaatle Cemevi bahçesinde kılınan cenaze namazı benim gibi ilk defa böyle bir yerde bu etkinliğe katılan insanlar için bu şekliyle çok olumlu duygular yaşatacak özelliktedir.

Böylesi beklenmeyen ölümlerin olmadığı, olduğunda da dostların buluştuğu ve iyiliklerin unutulmadığı, sağlıklı günler dileklerimle...