Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

Kocaeli Şehir Hastanemiz (3)

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi”

Kanuni Sultan Süleyman                             

Hastanemizin acil bölümüyle ilgili bilgilerde 7 gün 24 saat hizmetin sürdürüldüğünü yazmıştım. Verilen bu hizmet ile kişinin sağlık sorunları giderilmiş ise iyileşmiş olarak geri gönderilir. Aciliyeti olmayan ama ileri tetkik gerektiren bir durum var ise uygun polikliniğe gelmesi yönünde bilgilendirilir. Ama kişinin durumu yatarak, tetkik ve tedavi gerektiriyorsa ilgili servisin nöbetçisinin de onayı alınarak kişi o servise yatırılarak takibi sağlanır.

Bu hastanemiz üçüncü basamak sağlık kurumu olup aynı zamanda eğitim ve araştırma hastanesidir. Derince Eğitim Araştırma Hastanemiz ikinci basamağa çekilmiş ve bu kadrolardaki hekimlerimiz burada çalışmaya başlamışlardır. Bu özelliği ile bazı bölümleri hocası, uzman ve asistan hekimleriyle sağlık hizmeti vermekte, ayrıca uzman hekim yetiştirmektedir.

Eğitim kliniği özelliği olan dahiliye ve kardiyoloji bölümleri girişimsel müdahaleler de yapabilme özelliğiyle tıbbi hizmet imkân ve gücü oldukça yeterlidir. Derince hastanemizdeki çalışma ve hizmetlerinden tanıdığımız Prof. Dr. Hüseyin Şaşkın başkanlığındaki kardiyovasküler cerrahi bölümü de yer ve teknik imkanlarıyla birçok kalp damar ameliyatını yapıp takip edecek özelliktedir. Yine Derince Hastanesi'nden tanıdığımız, şehrimizin yetiştirdiği Doç. Dr. Alper Gültekin'in de içinde bulunduğu ortopedi ve travmatoloji kliniği eğitim ve hasta tedavi hizmetlerini sürdürmektedir.

Önemli bir kalp sorunu olunca seksenli yıllarda aklımıza Amerika, İngiltere gibi ülkeler gelirdi. Nitekim o yılların başbakanı Turgut Özal Amerika'da kalbinden baypas ameliyatı olmuştu. Şimdi ise kalp hastalıkları ve birçok diğer hastalıklar için teşhis, tedavi ve ameliyatta ülkemiz ve de Kocaeli'miz bilinen, müracaat edilen adreslerdendir. Tıp fakültemiz, şehir hastanemiz ve bazı özel hastanelerimiz hem halkımıza hem de yurt dışından gelen ihtiyacı olan insanlara her alanda güvenilir sağlık hizmeti verme imkan ve kadrolarına sahiptir. Geçen haftalarda bu hastanemizde yaşanan şu olay bu bakımdan övünç verici özelliktedir. Ekibiyle bir kalp ameliyatı yaptığı sırada rahatsızlanan Dr. Hüseyin Şaşkın kalp krizi ön teşhisiyle kardiyoloji bölümü tarafından muayene edilmiş, yapılan anjiyo ile ve daha sonra takılan stentle takibe alınmıştır. Yaptığı ameliyat ise ekibi tarafından tamamlanmış ve her ikisi de şifa ile taburcu edilmişlerdir.

İnmede çare erken müdahaledir. İnme beyne pıhtı atması ile olan bir hastalık halidir. Ölümcül olabildiği gibi çoğunlukla bıraktığı sakatlık ile insan hayatı için önemli bir sağlık sorunu olmaktadır. Bunlarda Embolektomi denilen yeni bir müdahale ilk altı saatte yapılabildiğinde ciddi ve önemli bir tedavi imkanıdır. Bu müdahalenin Şehir hastanemizdeki Dr. Serhan Yıldırım ve ekibi tarafından yapılıyor olması güven vericidir. Nöroloji kliniğimizde ayrıca elektronörofizyoloji yan dal uzmanı ile EEG, EMG gibi teşhis imkanları da bulunmaktadır. Hocası ve 10 uzmanı ile bu bölümümüz asistan doktorlarının da gelmesiyle hizmet imkanları çok daha yeterli hale gelecektir.

Bu bilgilendirme yazılarımız devam edecek olup sağlıklı olmanız, sağlık sorununuz olduğunda ise hekim ve yer imkanlarının güvencesi içinde yaşamanız dileklerimle…

 

Not : Bu konulara ilgi duyuyorsanız devlet hastanemizde 1985-2005 yıllarından genel cerrah olarak çalışan Ahmet Durukal’ın “Neşterden kaleme “ kitabını okumanızı tavsiye ederim.