Selçuk ARSLAN

Eczacı

50 Yıllık Yolculuk

22 Temmuz 2023 Cumartesi günü için sevgili büyüklerimiz Müjgân - Alaattin BÜYÜKKAYA ailesinden bir davet aldık. Ailece çok sevdiğimiz bu kişilerden gelen bu davet, 50. evlilik yıldönümlerini kutlamak ve bu mutluluğu tüm sevdikleri ve yakın dostları ile paylaşmak amacıyla düzenlenen bir toplantı daveti idi.

Kendileri ile bir arada olmaktan her zaman zevk aldığımız bu güzel insanların davetine icabet edip, eşimle birlikte bu davete katıldık.

İlimiz Kartepe İlçesi, Maşukiye Beldesi’ndeki bir sitede bulunan Sapanca Gölü manzaralı ve yeşillikler içindeki evlerinin önündeki geniş bahçede yoğun bir hazırlık yapıldığını gördük. BÜYÜKKAYA Ailesi’nin bütün fertleri büyük bir heyecanla yoğun bir koşuşturma içinde idiler.

Büyükkaya çiftinin evlatları ve torunları başta olmak üzere, aile büyükleri, kardeşleri, yakın akrabaları, komşuları ve Akça Koca Kültür Platformu mensubu bir kısım arkadaşımızla birlikte yaklaşık 80 kişi, bu güzelliği ve mutluluğu paylaşmak üzere hazır bulunuyordu. Konumuz bu davette yapılan ikramlar, dinlediğimiz türküler değil. 

Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Sn. Hasan UZUNHASANOĞLU’nun açılış konuşmasından sonra BÜYÜKKAYA Ailesi başta olmak üzere bütün davetliler için de sürpriz olan dini nikah tazeleme merasimi için Müjgan ve Alaattin BÜYÜKKAYA çifti huzura davet edildiğinde yüzlerindeki şaşkınlık görülmeye değerdi. Birkaç dakika sonra, şaşkınlığın yerini büyük bir heyecan kaplamıştı. Yaşadıkları mutluluk gözlerinden okunuyordu. Sanki ilk defa evlenen bir çift gibi.

Söylemesi kolay geliyor. “50 YIL “Bir ömür….!

Nikâhlarda çoğunlukla âdettir. Rivayet odur ki çiftlerden birisi diğerinin ayağına basınca evde onun sözü geçermiş. Zannediyorum Müjgan Yengemiz ve Alaattin Ağabeyin 50 yıl önceki nikah merasimlerinde birbirlerinin ayağına basmamışlar. Tanıdığımız kadarıyla evde herkesin sözü geçiyor. İlişkilerinde hoşgörü ve anlayış hâkim. Her şeyden önemlisi sevgi, saygı ön planda.

Öyle olmasaydı sürer mi idi 50 yıl bu birliktelik?...

Alaattin Ağabeyi ve sevgili Müjgan Hanım yengemizi yaklaşık 30 yıldır yakinen tanıyorum. Cemiyet hayatındaki muhtelif organizasyonlarda ve birçok seyahatte eşlerimiz ve evlatlarımızla bir arada bulunma şansımız olmuştur. Her zaman güler yüzlü, sevecen, sevgi ve ilgi dolu, cömert, misafirperver, yol gösterici, mütevazı ve bilgece tavırları ile etrafındaki bütün dostlarına karşı pozitif duygular veren insanlar olduklarını her zaman hissettirmişlerdir. Hayat tecrübelerini her fırsatta etraflarındaki kişilere aktararak çevrelerine faydalı olma gayretlerini de göz ardı edemeyiz. Olumsuz, asık suratlı ve etraflarına negatif duygular veren insanlardan kaçındıklarını da biliyoruz.

Böylesine güzelliklere sahip olmasalardı sürer mi idi 50 yıl bu evlilik?..

Böyle güzel insanların kardeşleri de, evlatları da, torunları da, diğer akrabaları da ve dahi etrafındaki dostları da kendileri gibi güzel insanlar. Anne ve babalarının nikah tazeleme merasiminde şahitliklerini yapan Betül- İbrahim DELİBALTA, Tolga- Canan BÜYÜKKAYA ile torunları Sena – Kerem – İdil - Alaattin Alp’te bir başka güzellik. Böylesine güzel bir anne babanın evlatları ve torunları da bir o kadar güzel. “Yolunuz yolumuzdur” diyen evlatları var. Ağabeyleri ve yengelerinin her daim yanında olan Necati - Hilal BÜYÜKKAYA gibi kardeşleri var. Ne büyük bir gurur ve onur kaynağıdır bütün bunlar.

Sevgili Alaattin Ağabeyin, gerek bu toplantıda ve gerekse çok öncelerden tanıdığımız gençlik arkadaşları, iş hayatında beraber çalıştığı iş arkadaşları, siyasetçiler ve başta Aydınlar Ocağı olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarındaki, vakıflardaki yakın dostları, ilim adamları, devlet adamları ve daha niceleri. Basit bir arkadaşlığın ötesinde geniş ve kadim bir dost halkası. Geçmişinde kara bir leke bırakmadığı siyasi çizgisi.

Alaattin Ağabey “ Benim gerek iş hayatımda ve gerekse önemli görevlerde bulunduğum devlet hizmetlerinde, benim cefamı çeken, ama bu işlerin sefasını sürmeyen, sürmek istemeyen Müjgan Hanım’dır” ifadesi ile yengemiz hanımefendi’nin ağırbaşlı, tevazu sahibi ve sabırlı bir insan olduğunu vurgulamıştır.

Siz birbirinizi bu kadar çok sevmeseydiniz sürer mi idi 50 yıl?...

BÜYÜKKAYA ailesinin 50 yıldır bu evliliği sürdürebilmelerinin bir sebebi de Zannediyorum ki; Alaattin Ağabeyin Tokat’tan ilkokul arkadaşı ve kadim dostu, aynı zamanda komşusu olan Ecz. Cemal CİRİT’in bu davette anlattığı kısacık hikâyede cevabını bulmaktadır. Hikâye aynen şöyle:

Yaşı ilerlemiş birisine sorarlar; Sence hayat nedir? diye. Yaşlı adam “Hayat bir bilmecedir. Çözene gündüz, çözemeyene gecedir” demiş. Peki eşinle 50 yılı nasıl geçirdin? diye sormuşlar. El cevap; “Ben deli olunca o velî oldu, o deli olunca ben velî oldum.”

Bu iki güzel insan belli ki hikayedeki ihtiyarların taktiğini uygulamışlar. Hayat bilmecesini çözebilmenin ve gerektiğinde “Velî” olabilmenin sonucudur yaşanan 50 yıllık evlilik hikayesi.

Bildiğiniz gibi; Türkiye’de boşanmaların sebeplerinin başında, geçimsizlik, ilgi ve sevgi eksikliği, tahammülsüzlük, ekonomik darlıklar, sorumsuzluk, iletişim problemleri ve duyguların tükenmesi gibi sebepler gelmektedir. Yapılan araştırmalarda 2001 -2021 yılları arasındaki 20 yıllık süreçte boşanmaların en az %75 civarında arttığı ve bu boşanmaların yaklaşık % 60‘lık bir bölümünün evliliğin ilk 10 yılı içinde olduğu görülmüştür.

Bu gerçeklerin ışığında evlilik müessesesinin uzun soluklu olabilmesinin,  BÜYÜKKAYA Ailesi’nin evliliklerinde uyguladıkları davranış biçiminin ve sahip oldukları insani değerlerin, aile yapısının, ahlakî değerlere verilen önemin, inanç ve fikir dünyalarının gereklerine uygun hareket etmenin bir sonucu olduğu bilinmelidir. Özellikle genç kardeşlerimizin evlilik hayatlarına başlamadan önce yapacakları eş seçiminde bahsi geçen değerlere sahip insanlarla evlilik birliği oluşturmaları ve sonrasında da evliliğin temel değerleri hususunda gösterecekleri davranış biçimlerine dikkat etmeleri halinde, toplumumuzda aile yapısının güçleneceği bilinmelidir.

Çevremizdeki bütün dostlarımızın, evlatlarımızın ve tüm genç insanların bu yazımıza konu olan Müjgan - Alaattin BÜYÜKKAYA çiftini örnek almaları lazım.

Birlikte yol yürüdüğümüz bütün dostlarımıza da hayat boyu mutluluklar diliyorum. Darısı hepinizin başına. Uzun soluklu evlilik yıldönümlerinde birlikte olmak arzusuyla.

Müjgan Yengemize ve Alaattin Ağabeye; Sağlıklı bir uzun ömür diliyorum. Nice nice evlilik yıldönümlerinizi de evlatlarınız, torunlarınız, akrabalarınız ve tüm sevdiklerinizle birlikte kutlamanız temennisiyle, ARSLAN Ailesi adına saygı ve sevgi ve muhabbetlerimi sunarım.