Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Cana Can İlişki: Sohbet

Eğitim kurumlarımız tatilde. Öğrencilerimiz bu tatilde farklı insanlarla tanışıp sohbet etme imkânı bulabilecekler. Ayrıca bayramlarda tam sohbet etme ortamı oluşturacak. 

İnşallah, özellikle gençlerimiz, bu tatili ve bayramları iyi değerlendirirler. Robin Sharma’nın deyişiyle, tatilde “devlerle sohbet edebilir ve devlerle yürüyebilirler. Sharma, “Aile bilgeliği” kitabında, tarihteki büyük insanlarla sohbet etmeyi, onları kendine kılavuz yapmayı, onlardan feyz almayı “devlerle yürümek” olarak tanımlıyor.

Bir bilgeyle yapılan tek bir sohbet, yıllarca aldığınız eğitimden daha değerli olabilir. Bunun tersi yanlış bir kişinin yanında bulunmaktır. Bu durum pasif sigara içiciliği gibidir. Zehirli ruh hali içinde olan insanların yanında bulunmak onların zehrini yutmak demektir.

Kişi hiçbir kitabın ve seminerin kazandıramayacağından fazlasını sohbette kazanabilir ve çok şeyin farkına varabilir. Ancak sohbet karşımızdaki insanın idrakine ve duygularına yönelik olmalıdır. İletişim sohbet içinde güçlendirilir.

KALPTEN GELEN SÖZLER KALBİ ETKİLER. Gönüllere girmeden, kafalara giremezsiniz. İnsanlar iyinin ne olduğunu sezgileriyle anlayabilirler. Önemli olan insanların doğuştan getirdiği potansiyelin sohbet ortamında beslenmesi ve insanların hizmetine sunulmasıdır.

İnsanların iç dünyalarında ne kadar var olduklarını sohbet ediş tarzlarından ve yüz ifadelerinden anlayabiliriz. Bazı kimselerin gözleri ışıl ışıldır, bazılarının ki donuktur. Onların gözlerindeki ışıltı iç dünyalarında ne kadar var olduklarını yansıtır.

Sohbette, ast-üst ilişkisi olmaz. Karşısındakini sorgulamak veya nasihat etmek sohbet değildir. Sohbet, tek başına dinlemek de değildir. İnsanları ikna etmek için bağırıp çağırmakla sohbet olmaz.  Sohbetin amacı paylaşmaktır.

Sohbetin başlayıp devam edebilmesi için o ilişkideki kişilerin kendilerini umursanmış, kale alınmış, kabul edilmiş, değerli, güvenilir ve ekipten biri gibi hissetmesi gerekir. Sohbet can cana ilişkidir.

Ne yazık ki bu anlamda, hayatında bir kere bile sohbet etmemiş pek çok insan vardır.