Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

İnsanları Değiştiremezsiniz…

İnsanları etkileyebilirsiniz ama onları değiştiremezsiniz. İnsanları sevin, anlayın ama değiştirme hevesine kapılıp zamanınızı ve enerjinizi tüketmeyin.

Dünyayı değiştirmenin en etkili yolu, kendi enerjimizi artırmaktır. Ben gelişirsem, yükselirsem, her insanı yükseltebilirim. İnsanlığa verebileceğimiz en büyük hediye ve yapabileceğimiz en büyük iyilik, gelişmemiz ve bilincimizi yükseltmemizdir.

İnsanları etkilemek istiyorsanız, karşılarında değil, yanlarında olun. Vietnam Savaşı sırasında, Rahiba Terasa’ya sormuşlar: “Bizimle savaşı protesto etmek için yürüyecek misiniz?” Terasa sakince cevap vermiş,” Hayır, ama barış için yürürseniz, orada olurum.” Gerçekten savaştığımız şeye hayat veriyoruz. Sevgi, ilginin gittiği yere yönelir. Bir şeye karşı sert bir tavır almak, canavarı besliyor.

İnsanları, gelişme doğrultusunda etkilemek için, enerjimizi sürekli artırmak zorundayız. Bunun için istemediklerimize değil, istediklerimize; karşısında olduklarımıza değil, yanında olduklarımıza odaklanmalıyız. Bu şekilde enerjimizi etkili kullanabilir ve gelişmemize hayat verebiliriz. Örnek verelim, oylarını artırmak isteyen bir siyasi parti, rakip partiye değil kendi yaptıklarına ve yapacaklarına odaklanarak oyunu artırabilir.

Sağlıklı olmak için hastalığın sebepleri üzerine değil, istediğimiz sağlıklı olmanın sebepleri üzerine odaklanmalıyız. Kötü niyetli olmasalar bile, tıp dünyası hastalığı çalışmanın odak noktası yaparak hastalığı besliyor.

Enerjimizi artırmak için de esnek olmalıyız. Katılık ölüm demektir. İçinize yaşlı bir adamın davranışlarının girmesine izin verdiğinizde, katılaşırsınız, tıpkı ölülerde olduğu gibi…Esnek olmayan bir beden esnek olmayan bir zihni temsil eder. Enerjimizi artırmanın ve esnek olmanın yolu, konuşmayı azaltıp, dinlemeyi artırmaktan geçer. Etkili dinlemeyi alışkanlık haline getirmeden bilincimizi yükseltemeyiz.

Enerjisini artırmak isteyen “şimdi ve burada ol” ilkesine göre çalışmalıdır. Sürekli anılarından, bağlılıklarından ve özlemlerden bahsederek enerji akımını geçmişe ya da istekler, hedefler, dilekler ve arzularla geleceğe yönlendirenler, şimdiki zamanda kullanacakları enerji miktarına azaltır. Anı yaşayamayan ve anda kalamayanın kişinin enerjisi az olur. Az bir enerjiyle başkalarını değiştirmek imkânsız olduğu gibi etkilemek de zordur.

Pek çok insan yarım yamalak yaşadığı yetmiyormuş gibi, bir de başkalarını değiştirme hevesine kapılıyor!

Kaynaklar

* James Arthur RAY. Spiritüellik nedir? Nasıl Kullanılır, çev. Merve Duygun, İstanbul, 2008. * Zülfikar Özkan, Beynin Mutluluğa Ayarlanması, Pozitif Yayınları, İstanbul, 2021.