Doç. Dr. Süleyman COŞKUNER

Kaliteli Yaşam Uzmanı

suleymancoskuner@hotmail.com

Neden Sürekli Okumalıyız?

Okuma eylemi, hayatımızın en önemli aktivitelerinden biridir. Kaliteli bir insan hayatı boyunca, kaliteli kaynakları devamlı okumalıdır.

Tekrarlanmayan her fiilin unutulduğu gibi, okuma fiili de tekrarlanmazsa eğer, unutulduğu ile kalmaz, önceden öğrendiklerimiz dahi kaybolur gider.

Okumakla sürekli yeni bilgiler öğrenirken, aynı zamanda unutmayı da durdurur veya geciktiririz.

Beynimiz bir değirmene benzer. Sürekli olarak ölçülü ve dengeli bir şekilde, verdiğimiz bilgileri işleyerek dinamizmini korur. Eğer yeterince bilgi vererek ve eyleme geçerek beynimizi çalıştırmazsak, beynimiz işleyecek veri bulamayınca, kendi kendine zarar verir.

Bu durum da demans (unutkanlık) ve Alzheimer gibi sevimsiz hastalıkları çabucak davet eder. Beynimizi çalıştırmak için yalnızca okumak yetmez.

Mesleğimiz, ustalığımız, hobilerimiz neyse, aşırıya kaçmadan, (hayatımıza ilave sıkıntı ve bulantılar sokmadan), onlarla iştigal etmeye devam etmeliyiz. Hatta onlarla, dengeli bir şekilde yeni bazı aktiviteler dahi öğrenmeliyiz.

Emeklilikte her türlü eylemi bırakarak, can sıkıntısına teslim olmak, yüksek kaliteli bir insanın işi değildir.

Kutsal kitabımızı orijinalinden okumak, beynimizi en güzel çalıştıran eylemlerden biridir. Aynı zamanda da ruhumuzu dinlendirir ve manevi şifadır.

Selam, sevgi ve dualarımla.

Yüceler Yüce'sine emanet olalım.