Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Kendini İşe Yaramaz Görme ve Boşluğa Düşme

Günümüzde pek çok insanı kullandığı araçlar ele geçiriyor. Böylece kişi kendisine yabancı oluyor. Yabancılaşan kişide, otomobil, para, makam ve iktidar gibi araçlar, amaç haline gelerek insanı yönlendiriyor. Bu araçlar yabancılaşan kişinin ruhuna hâkim oluyor. Kişi kendini unutarak bu araçların peşinden koşuyor, giderek yalnızlaşıyor ve sonunda duygusal boşluğa düşüyor.

Duygusal boşluğu en iyi anlatan eserlerden biri, Albert Camus’un "Yabancı" romanıdır. Yabancı, insanın yalnızlığı ve anlam arayışını ele alan önemli bir eserdir. Roman, insanın kendi özgürlüğünü keşfettiği zaman gerçek mutluluğu bulacağına dair bir mesaj verir. Bu romanının ana fikri, hayatı, ölümü, yalnızlığı, insanın kendisine yabancılaşmasını sorgulamaktır. Eserin baş karakteri Meursault, çevresindeki herkes gibi yalnız bir kişidir. Nihilist bakış açısına sahiptir. Ona göre, dünya boş ve manasız, her şey, insan, hayat, toplum saçmadır. Hayat anlamsız, yaşamaya değmez ve boştur. Tesadüfen bir Arabı öldüren Meursault diyor ki: "Sanık sandalyesinde otururken bile insanın kendisinden bahsedilişini işitmesi daima ilgi çeken bir şey oluyor."

Annesinin ölümü dahil hiçbir şeyi umursamayan can sıkıntısından adam öldüren bu karakter üzerinden Camus, yabancılık kavramını, toplumun ve adalet sisteminin çelişkilerini son derece başarılı bir dille anlatmıştır.

Donald Norfolk diyor ki: "Araştırmalar, yalnız kaldığımızda, kaza yapmaya, cinayet işlemeye ve gerek nörolojik gerekse biyolojik birçok hastalığa yakalanmaya daha yatkın olduğumuzu gösteriyor." Meursault bu yalnızlık ve duygusal boşluk sebebiyle katil olmuştur. Sevdiklerimizin destek ve dostluğundan yoksun bırakıldığımızda hastalanma ihtimalimiz de artar (Norfolk, s. 14, 143).

Boşluğa düşmemenin ve mutlu bir hayat sürmenin temel şartı dost kazanmaktır. Televizyon izleyerek, bilgisayar oyunlarıyla zamanımızı öldürerek dost kazanamayız. Yalnızca arkadaşlarımızla birlikte olduğumuz zaman sıcak duyguları yaşayabilir ve yalnızlıktan kurtulabiliriz.

Kaynaklar

CAMUS, Albert. Yabancı, çev. Ayça Sezen, Can Yayınları, İstanbul, 1996.

ÖZKAN, Zülfikar. İç İletişimin Gücü- KENDİNLE BARIŞMAK, KOCAV Yayınları, İstanbul,