Yaşar RAVANOĞLU AKDAŞ

Masal İçinde Masal (Matruşka)

Mutluluk ormanındaki çocuklar paydos zili çalınca okuldan çıktılar. Evlerine gitmek için yola koyuldular. Ormanda asılı afişleri gördüler. Durup okudukları zaman çok şaşırdılar. Afişlerde ormanda bir masal yarışması olacağından bahsediyordu. Ertesi gün okula gidenler öğretmenlerine, 

-Öğretmenim bu yarışmaya nasıl hazırlanabiliriz, diye sordular. Öğretmenleri anlatmaya başlayınca çocuklar dikkatle dinlediler.

1) Yarışma yıl sonunda yapılacak. Karne aldığınız günden sonraki gün okulda yapılacak. O zamana kadar hazırlanmak için yapacağınız tek şey var o da okumak okumak... Ayrıca okumanız için çocuk klasiklerini öneririm,

Şimdi size örnek bir listede vereceğim dedikten sonra çocukların okunması gerekenler; Pinokyo, Robinson Crusoe, Alice Harikalar Diyarında, Tom Sawyer, Tom Amcanın Kulübesi, Polyanna, Çalınan Taç, Küçük Prens, Şeker Portakalı v.s.

Yerli yazarlarımızdan; Ömer Seyfettin (Kaşağı); Reşat Nuri Güntekin (Çalıkuşu); Rıfat Ilgaz (Hababam Sınıfı); Halide Edip Adıvar (Vurun Kahpeye); Refik Halit Karay (Memleket Hikayeleri) v.s.

En az beş kitap okumalısınız dedi. Şimdi size her zaman söylediğim neydi? En iyi arkadaş kitaptır. Seninle her yere gelir. Kitap insanın hayal gücünü yaratır ve zenginleştirir. Beş kitap okuyan gelsin. Kompozisyon olarak masal yarışmasına hazırlanıyoruz. Mutluluk ormanında yaşayanlardan Kedi Püskül annesi Zerafet'e sorar;

-Annecim ben kitap okumayı çok sevdiğim için önceden okuduğum bir sürü kitap var onlar da sayılır mı?

Annesi;

-Öğretmeninle konuş, en doğru bilgiyi ondan alırsın.

Öğretmeni bu durumu öğrenince bu durumu kabul etti ve Kedi Püskül'e bir kompozisyon yazmasını söyledi. Kedi Püskül'ün yazdığı kompozisyon öğretmeni ve arkadaşları tarafından çok beğenildi ve Kedi Püskül sınıfını temsilen yarışmacı oldu. Öğretmeni ona;

-Daha çok zaman var sen okumaya devam et. Bir yandan da birkaç tane masal yaz içlerinden birini seçmeye yollarız.

Yarışma zamanı gelince Kedi Püskül büyük bir heyecan içinde masalını yazdı. Sonuçları beklerken kalbi sanki bedeninde atıyordu. Adı söylendiği zaman arkadaşları ve öğretmeni büyük bir alkış fırtınası içinde Püskül'ü sahneye davet ettiler. Püskül'e yarışmayı kazandıran masalı biz de dinleyelim. Püskül yazdığı masalı sahnede okumaya başladı.

"Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde gökte bulunan gökyüzü krallığında bir doğum günü partisi kutlanmakta imiş. Bu biricik kızları Aykız içinmiş. Aykız çok güzel ve akıllı olmasına rağmen bir kusuru varmış ki o da tembelliği imiş. Aykız o kadar tembelmiş ki on defa söylemeden yerinden kalkmazmış. Doğum günü partisi çok güzel geçmiş. Daha sonraki bir gün annesi Aykız'a bulutlu yoldaki yıldız pastanesinden misafirleri için ay çöreği almasını istemiş. Aykız:

-Oraya kadar kim gidecek malzeme varsa eğer ben yaparım! Ay televizyonunda tarif vardır zaten.

Annesi çok şaşırmış, berbat olacağını düşündüğü halde hevesini kırmamak için yapmasına izin vermiş. Aykız bir saat mutfakta pasta kıyafeti giymiş. Çok süslü olduğu için bu fazla uzun sürmüş. Dolapta ne kadar yumurta varsa kırıp çırpmış, şeker, un vs üzerin eklemiş, kalıba koyup fırına atmış. Fakat o da ne! Bir süre sonra fırındaki malzeme kabarmaya başlamış. Kabarmış kabarmış muhteşem kocaman bir pasta olmuş. Annesi kokuları duyunca mutfağa gitmiş fırından pastasını çıkarak Aykız'ı görmüş. 

-Pastamı beğendin mi anne?

-Bunu sahiden sen mi yaptın?

-Evet tabi ki

-Misafiri bekleyemeyeceğim tadına bakıyorum.

İlginç ve beklenmedik bir şekilde pastanın tadı da çok güzelmiş. Annesi Aykız'a bundan sonra pastaların hepsini sen yapacaksın demez mi! 

-Eyvah başıma iş çıkardım! Annecim sen bunu bir kerelik yaptım bir yere de bakmadım aklımdan yaptım. Nasıl yaptığımı da unuttum üzgünüm.

-Yine kaçıyorsun Aykız. Halbuki gökyüzü krallığında bu kadar güzel pasta yapan başka bir kişi daha yok. 

-O zaman bu seni gururlandıracak ise tabi ki yaparım annecim!!"

Bu masalımız da burada bitmiş.