Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN

Akademisyen

engurdogan@gmail.com

İnsanlara Alışkanlıkları Güç Kazandırır

Ülkelerde insanlar, herkes tarafından benimsenen alışkanlıklarla, yağmurlu karanlık ortamları, güneşli aydınlık ortamlara dönüştürürler.

*

Dünyanın bütün ülkelerinde insanların, her ortamda geçerli alışkanlıkları, açılmayan kapıları açarlar, çözülmeyen sorunları çözerler. Hem yerel hem küresel ortamlara uygun alışkanlıklar, sorun yüklü yaklaşımları, çözüm yüklü yaklaşımlara dönüştürürler. Onlarla aşılmaz sanılan dağlar aşılır, çözülmez sanılan sorunlar çözülür.

*

Stephan Covey “Başarılı İnsanların Yedi Alışkanlığı” kitabında, üretim ve yönetim dünyasındaki, insanların alışkanlıklarını ele alır. Alışkanlıkların başında, sorunlar karşısında kötümser tepki verme değil, iyimser tepki verme gelir. İyimser düşünenler sorunlarda çözülecek, kötümser düşünenler çözülmeyecek yanları görürler.

*

Alışkanlıklar arasında ikincisini, sorunların başından önce, sonunu düşünme alır. Yapılan işlerin sonunu düşünme alışkanlığı, çözüm sürecindeki engellerin aşılmasını kolaylaştırır. Anadolu’da “Sonu iyi olanın, başına bakılmaz” denilir. Üçüncü alışkanlık olan, öncelikli işleri öne almayla, işler çok zorluk çekilmeden gerçekleşir.

*

Dördüncü alışkanlığı, “kazan kazan” ilkesi oluşturur. Kare dünyanın üretiminde ve yönetiminde, kazandıranlar kazanırlar. Tarafların kazançlarının toplamı, kayıplarının toplamından çok daha büyük olur. Kazanmak için kazandıranların bulundukları ortamlarda, savaşların, “kaybet kaybet” ilkesi geçerliliğini bütünüyle yitirir.

*

Önce anlamaya çalışmak, sonra anlaşılmayı istemek, başarılı insanların beşinci alışkanlığı olarak görülür. Onlar sorunları iyi anlarlarsa, önerdikleri çözümün kolaylıkla anlaşılacağını bilirler. Onların yer aldıkları kuruluşlarda, altıncı alışkanlık olan, bir artı birin ikiden büyük olduğunu, birlikte çalışanlar hemen farkına varırlar.

*

Başarılı insanlara yakından bakıldığında, amaçlarını değiştirmeden araçlarını sürekli yeniledikleri gözlenir. Onların başarıları son alışkanlık olan, “baltayı sürekli bilemek” ten kaynaklanır. Ormanda ağaç kesen insanların başarıları, hiç ara vermeden çalışmalarından önce, baltalarını düzenli olarak bileyerek keskinleştirmelerine dayanır.

*

Yedi alışkanlığı kuşanan ilkeli insanların, çoğunlukta oldukları kuruluşlar, üretimin ve yönetimin bütün alanlarında, çığır açan yeniliklere öncülük yaparlar. Onların bulunduğu ortamlarda, yeniliklerle yenilenmenin yolları sürekli genişletilir. Üretimde ve yönetimde kayıplar önlenerek, iki çarpı ikinin dörtten çok daha fazla olduğu gösterilir.

*

Başarılı insanlar başarılı kuruluşların, başarılı kuruluşlar başarılı ülkelerin, başarılı ülkeler hem kazanarak hem kazandırarak dünya barışının koruyucuları olurlar.