Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

Sağlıklı Şehir ve Belediyelerimiz (5)

“Yürümek en iyi ilaçtır “-Hipokrat. Sağlık fizik, mental ve psikolojik olarak bütün fonksiyonları iyi karakterli vücut olarak tarif edilir. Sağlığın olması, sürdürülmesi ve korunması için yapılan her iş, sağlanan her imkân önemlidir. Yazımın bu çerçevede değerlendirilmesini isterim. Şehrimiz özellikle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi statüsü kazanmasından sonra sağlığımıza dolaylı olarak etki eden park, bahçe, yüzme havuzu, spor tesisleri, yürüyüş yolu, doğal yürüyüş parkurları gibi imkanlarını artırmıştır. Kocaeli’mizde küçüklü büyüklü parklarla birlikte okul bahçelerine, cami avlularına, köylere kadar yapılan spor aletli binlerce yerimizin olması ayrı bir imkandır.

Kocaeli Büyükşehir yayınlarından Yürüyüş Parkurlarımız ve Kocaeli Turizm Rehberi kitaplarından bu konuda çok daha detaylı bilgi sahibi olunabilir. Yürüyüş yolu parkurları 100’den fazla olup 250bin metreyi geçen toplam uzunluğa sahiptir. Kocaeli'de yaşayan her insan kendi ilçe ve bölgelerinde bulunan bu yürüyüş yolları veya doğal yürüyüş parkurlarından istifade edebilir. Bu sayede büyük tıp üstadı Hipokrat’ın söylediği yürümek en iyi ilaçtır hikmetli sözüne uygun önemli bir iş yapmış olunur. Özellikle yürüyüş yolları kolayca ulaşılabilen, çeşme, çöp bidonları, tuvalet gibi ihtiyaçların da karşılanabildiği imkanlara da sahip olup bu önemli sporun yapılması bakımından teşvik edici her özelliğe sahiptir. Her biri farklı güzellikte olan bu yürüyüş alanlarından istifade etmek sağlığımız için iyi bir imkandır. Yürüyüş yapmayı alışkanlıklarımız arasında koymalıyız. Başkanlık yaptığı dönemlerde haftada 3 gün yapılan sabah yürüyüşleri ile İbrahim Karaosmanoğlu’nun insanlarımıza bu bakımdan da örnek olduğunu unutmamalıyız. Tema Kocaeli temsilcisi Nermin Tol’ün, sivil toplum kuruluşları, okullar, muhtarlıklar ve muhtelif kuruluşlardan insanların katılımına yönelik bilgilendirme çalışmaları ile 300-500 kişinin katıldığı bu yürüyüşler insanlarımızın ilgisini çekmekte ve teşvik edici olmaktaydı. Başkanın bizzat katıldığı bu yürüyüşler zaman zaman vali, kaymakamlar ve ilçe belediye başkanlarının da katıldığı 1000-1500 kişiye kadar insanın birlikte yürüyüş yaptığı etkinliklere dönüşmekteydi. Bu yürüyüşler birçok insanımızın bu sporu tanımasını, sevmesini sağlamış ve daha sağlıklı olunmasının yolunu açmıştır. Bu şekliyle Ankara'nın da dikkatini çekmiş ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından örnek proje olarak diğer illere de uygulanması yönünde tavsiye edilmiştir. Kocaeli’mizde insanlarımızın daha sağlıklı olmasına yönelik diğer bir hizmet de spor aletlerinin bulunduğu parkların yapılmasıdır. Bu spor aletleri küçüklü-büyüklü, kadın-erkek, yaşlı- genç her kesimden insanın kültür fizik yapmasını teşvik edici olmakta ve kolaylaştırmaktadır. Bir yandan çarşafıyla, diğer yandan aksakalı ile her özellikteki insanlarımızın buralarda spor yapması ve vücut dinamizmine katkı vermeye çalışmalarını görmek bir hekim olarak bana mutluluk veren görüntülerdir. Diğer bir imkân da büyük şehrimize ait bisiklet duraklarımızdır. 2014 yılında kurulan akıllı bisiklet sistemi KOBİS ile şehrimiz bu imkana da kavuşmuştur. Belediyemizin yaptığı halen 100km’e yakın bisiklet yollarında 74 istasyon, 864 akıllı park ünitesi ve 535 akıllı bisiklet ile hizmet verilmektedir. Gittiğim Avrupa şehirlerini gördüğümde gıpta ettiğim spor veya ulaşım amaçlı bisiklet kullanabilme imkanlarının Kocaeli’miz de olması da ayrı bir kıvanç kaynağıdır. Tüm bunlar Kocaelimiz’in sağlıklı şehir olma özelliğine değer katan hizmetlerdir.

Ruh ve beden sağlığımızın korunması ve sürdürülmesi için kendimize uygun bir hareket alışkanlığını edinmemiz gerekir. Bu, yürüyüş olabilir, yüzme olabilir, bisiklet binme veya hafif jimnastik olabilir. Tabii ki bunların olabilmesi için uygun yer ve imkanların bulunması gerekir. Kocaeli’mizde kolayca ulaşabileceğimiz, buna uygun yerlerin olmasını bir şans olarak görüp günlük alışkanlıklarımıza bunu katmalıyız. Diğer bir husus ise bu yerlerin korunması ve düzgün kullanılmasıdır. Bu hassasiyetimiz buraların daha temiz ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Bu imkanların yapılmasını sağlayan başta belediye başkanlarımız olmak üzere ilgililere teşekkür ederken her birinizin sağlıklı olmasını ve sağlıkta kalmasını dilerim.