Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Hayatınızı Gözden Geçirmeye Var mısınız?

Her insanda hayata geçirmesi gereken büyük bir potansiyel vardır. Her tohum içinde bir çiçeğin geleceğini taşır. Her tohumun çiçek açması için suya ve güneşe ihtiyacı vardır. Bizim de potansiyelimizi gerçekleştirebilmemiz için doğru soruları sorabilen, alışılmadık, sıra dışı seçimler yapmamıza yardımcı olabilen ve hedefimizi gerçekleştirebilmemiz için destek veren insanlara ihtiyacımız vardır. “Bir insan için en ağır yük, gerçekleştiremediği potansiyelidir.” diyor C. Schulz.

Dünyanın en zeki insanları da olsak bulunduğumuz ortam vasat veya vasatın altındaki kimselerden oluşmuşsa, kendi seviyemizi bile korumamıza imkân yoktur. "Hepimiz, beraber en çok zaman geçirdiğimiz beş kişinin ortalamasıyız" diyen Jim Rohn haklıdır. Kendini geliştirmiş, kültürlü ve sıra dışı beş kişi ile sohbet ederseniz altıncı sıra dışı insan siz olursunuz. Sıra dışı insan, başkalarının da izleyebildiği, örnek (model) olan, yerinde duramayan, herkese yardımı dokunan, herkeste en iyiyi isteyen ve herkesin en iyi tarafını görebilen kimsedir.

Bu bakımdan kendi potansiyelimizi gerçekleştirebilmemiz için bir sıra dışı insana, bir koça veya antrenöre ihtiyacımız var. Şimdi kendi hayat muhasebemizi yapalım. Aşağıdaki soruları dikkatlice, düşünerek ve vicdan muhasebesi içinde cevaplandıralım.

• Arka planda duran ve sizi teşvik eden, size ilham veren bir kimse var mı?

• Dikkatinizi kör noktalarınıza çeken ve size hedeflerinizi hatırlatan bir arkadaşınız, hedeflerinizden ayrıldığınız zaman sizi uyaran dostunuz veya bir hocanız var mı?

• Yeteneklerinizi öven, başarılarınızdan gurur duyan, sizi yüreklendiren ve olabileceğiniz en harika insan olmanız için size ilham veren hayatınızda biri var mı?

• Hayatınızda, doğru soruları sormanız ve doğru seçimler yapmanız için sizi destekleyen bir insan var mı?

• Hayatınızda, sizi, neyin yanlış olduğundan ziyade neyin doğru olduğuna yöneltecek biri var mı?

• Bir şey canınızı sıktığı zaman sizin kendinize “Şu anda yanlış olan nedir?” sorusunu sormanızı teşvik edecek hayatınızda bir kimse var mı? Bu soru dikkatinizi bu şimdiki zamana getirir. Bu anda ve bu alanda kalın.

• Dikkatinizin şimdiki zamandan uzaklaşmasını engellemek için, “Şu anda eksik olan nedir?” sorusunu sormanızı sağlayacak bir kimse var mı? Bu sorunun amacı dikkatinizi derin biçimde şimdiki zamana çekmektir.

• Layık olana odaklanmanıza yardım edecek biri var mı? Bilge Konfüçyüs’ün sözleriyle ifade edersek, “İki tavşan kovalayan hiçbirini yakalayamaz.

Başkalarının size verdiği makamları, unvanları, dereceleri bir an için paranteze alın. Gönül huzuru içinde bu soruları cevaplandırın. Eğer sorulara “evet” diyorsanız hayatınız kaliteli bir şekilde akıp gidiyor ve siz potansiyelinizi gerçekleştirmenin keyfini yaşıyorsunuz demektir.

Çağının çok ilerisini görebilen, topluma ışık tutan ve eserleriyle çığır açabilen bir rol modeliyle beraber olup sohbet ediyorsanız siz gerçek bir zenginsiniz. Mutlu ve huzurlusunuz. Sizi tebrik ediyorum.