Hicran GÖZE

Avukat - Yazar

Kandil

Aziz okuyucularım, kandilinizi rahmetli eşim Ergun Göze’nin çok beğendiğim bir kandil yazısı ile kutlamak istiyorum efendim.

Kandil

Bu akşam kandil… Bütün camiler donanacak. Edirne’den Kars’a kadar Türkiye, Endonezya’dan Washington Camii’ne kadar bütün İslâm alemi iç aydınlığına süzülecek Bu akşam en ücra mescidler bir selâtin camiidir. Köyler, kentler, kasabalar bir “Medine” rüyası içindedir. İslâm medeniyetinin Medinesi… Bu öyle bir şehir ki caddeleri, binaları değil insanları ile mümtaz. Yaşama zevkini veren konfor vasıtaları değil, ruh sağlığı, ruh sağlamlığı ruh temizliği… O şehrin insanı büyüğe saygı, küçüğe sevgi doludur. Hem cinsine muhabbet… O şehirde yetimlerin saçları okşanır – Yüce Peygamberimiz öyle yapardı – O şehirde malların reklâmı ayıpları ve eksikleri söylenerek yapılır.

O şehrin hakimleri kendilerini gelen dâvaları kafalarıyla vicdanlarını birleştirerek hallederler, bilirkişiye koşsalar bile “Bilirkişiliği meslek edinmiş” Profesörler yoktur. Profesörler ancak ilimlerini arttırır ve talebe yetiştirir. Sokaklar temiz. Elbiseler, eller temiz, yüzler temiz ve bakışlar tertemizdir.

O şehirde çocuklar en doyulmaz eğlence ve erkekler her gün biraz daha merttir.

“Kadınlar: Hepsi hemşiredir veyahut yar… “Herkesin sözü özünde, özü sözündedir.

Sokaklar adalet, virajlar rahat, meydanlar ülfet, mescitler cennettir.

En üstün teknik insanların, insanlar ulviyetin emrindedir. Zekât verecek zengin vardır da zekâta muhtaç fakir yoktur. Komşuluk akrabalıktan özlü, akrabalık kandan çok candandır.

O şehrin üniversiteleri, laboratuvarları, rasathaneleri dünya hatta feza ilminin göstergeleridir. Evet çocuklarına kandil simiti götüren baba, o gün mutfakta yemek hazırlarken kandil olduğunu öğrenen ve bir an dalan ana hep bu rü’yanın içindedirler.

Ben de bir kandil akşamının ikindisinde henüz genç bir üniversiteli iken, Beyazıd Camiinin sabah namazı mavisi levhalarının altında bir rüyaya dalmıştım. Hendekli Abdurrahman Efendi mihrabiye okuyor ve mermerler bile gaşy oluyordu. “Raufurrahim” (Yüksetici ve acıyıcı) sıfatını Cenabı Hakkın Yüce Peygamberimiz için “Selâm O’na olsun” – galiba o gün öğrendim. Öğrendim ve bayıldım.

“Rüya değil bu ayniyle vaki” diyeceğimiz günlere kanatlı kandil tebrikleriyle.