Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN

Akademisyen

engurdogan@gmail.com

Amerikalılar Yirmi Birinci Yüzyılın Ölüm Saçan Moğollarıdır

Soğuk savaş sonrası Avrupa ve Asya'nın ekonomik, siyasal ve kültürel hayatının yenilenmesinde Türkiye, Osmanlı öncesinde olduğu gibi, sürükleyici ve toparlayıcı bir işlev yüklenecektir. Tarih içinde Anadolu kadar Avrupa ve Asya'nın karşılaştığı, savaştığı ve hesaplaştığı başka bir coğrafya yoktur. Roma ile İslam'ın bu topraklardaki hesaplaşması yüzyıllarca sürmüştür. Roma İslam'ı Anadolu'dan silmek isterken, kendisi Asya'dan bütünüyle silinip gitmiştir.

*

Sezai Karakoç'un "Mevlâna" isimli kitabında: Anadolu toprağına durmadan tohum saçıldı. Bundandır ki, açılan bin bir çiçek ve gül, Horasan derildi. Maveraünnehir derildi. Ahmet Yesevi'den ses geldi Anadolu'ya" demektedir. Anadolu Yunus, Mevlâna, Hacı Bayram ve Emir Sultan'ların vatanı olmuştur. Onlar için vatan ezanın okunduğu yerdir. Onun için, gönül mimarları namaz kılınmayan yerde ezan okumayı en büyük cihat bilmişlerdir.

*

Bütün Horasan erenleri Mevlâna gibi bugünkü Afganistan'dan İran'a, oradan Irak ve Suriye'ye giderek, aradıklarını, Anadolu'da bulmuşlardır. O günün Avrupa ve Asya eksenindeki, en önemli cihat beldesi, Anadolu olmuştur. Anadolu'da kök salan İslam, kısa zamanda Avrupa'ya sıçramıştır. Asya'nın içlerinden kalkıp, Anadolu'ya yerleşen Horasan erenleri, Osmanlılarla Avrupa'nın içlerine kadar uzanmıştır ve Avrupa'da kalıcı olmuştur.

*

Haçlılarla birlikte Moğollara karşı Anadolu, Horasan erenleriyle silahsız bir savaşa hazırlanmıştır. Silahlı savaşın bittiği yerde, silahsız savaş başlamıştır. Ordular gücünü yitirmiş, orduların yerine erenler, gönül erleri, kültür ve sanat ustaları geçmiştir. Moğollar geldiğinde bütün şehirleri yakıp, yıkmışlardır. Ancak Anadolu'nun gönül kalelerini kimsenin teslim alması mümkün değildir. Toplum onlarda kendini yenilenmiştir. Yeni kültürel silahlarla, yeni bir savaşa girişmiştir.

*

Haçlı ve Moğollar Anadolu'yu değil, Anadolu Haçlı ve Moğolları dönüştürmüştür. Selçukluların yıkılışı, Haçlıların geri çekilişi ve Moğolların dönüşümü ardından, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve yükselişi gelmiştir. Bu süreçte başta Mevlâna olmak üzere gönül erenlerinin vazgeçilmez bir yer ve önemi vardır. Türkiye'yle birlikte İslam dünyası, Osmanlının kuruluşunda olduğu gibi, yenilenerek, Avrupa ve Asya'yı değiştirmelidir. Günümüzün 'Moğollar'ı Amerikalı ve Avrupalı Neoconlardır. Moğollar Bağdat ve Konya'da nasıl değiştilerse Neoconlar da Ortadoğu'da öyle değişeceklerdir.

*

Amerika "11 Eylül" den sonra büyük bir korkuya kapılmıştır. Amerika'nın kendisinden daha güçlü, kendisinden daha büyük düşmanı yoktur. Amerika, Avrupa gibi, bir Komünizm, bir Faşizm doğurmaktan korkmuştur. Komünizm ve Faşizm'i yenmeden Avrupa'ya yardım etmiştir. Amerika olmasaydı, Avrupa Komünist ve Faşist yönetimler altında olacaktı. Amerika Avrupa'ya bakarken kendi doğurduğu Faşizm'in eline düşmüştür. Amerika "11 Eylül" sonrasında başka bir Faşizm doğurmuştur. O da "Neocon Faşizmi"dir. * Amerika terörü yenmek için Afganistan ve Irak'ı işgal etmiştir. Ancak zorla güzellik olmaz. Amerika İslam dünyasına Demokrasi ihraç etmek isterken, Avrupa'dan Faşizm ithal etmiştir. Faşizm'le Demokrasi değil, başka bir ırka dayanan başka bir ırkın 'Faşizm'i gelir. Demokrasi şiddet değil, dayanışma, yardımlaşma ve uzlaşma yönetimidir. Avrupa'nın 'Faşizm'i Avrupa'yı çökermiştir. İki dünya savaşında Avrupa'da taş üstünde taş kalmamıştır. Amerika'nın 'Faşizm'i ise, kendisini çökertecektir.

*

Avrupa'yı dayatmacı yönetimlerden Amerika kurtarmıştır. Amerika'yı Amerika'dan ise, Mesnevi'yle yoğrulan ve sevgiyle silahlanan barışseverler kurtaracaktır. Mevlâna Anadolu'da Moğol fırtınasını bahar rüzgarına çevirmiştir. Şimdi de Bağdat'taki Amerikan Faşizmi'ni "İslam Demokrasisi" ne çevirecektir. Bağdat geçmişte Avrupa Rönesansı'na kaynak olmuştur. Şimdi de Amerika Rönesansı'na kaynak olacaktır.

*

Amerika'da ve Avrupa'da, dünyayı savaşa sürükleyen Neoconların güneşi batmıştır.

*

Bütün dünyada barışın güneş Batı'dan değil, Doğu'dan doğacaktır.

*

"Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" artık Paris'ten gelmeyecektir.

*

Kudüs'ün barış çağrısı kesinlikle karşılıksız kalmaz.

*

"Işık Doğu'dan gelir. "Dünyayı Mekke aydınlatır.