Annesinin Dilini Bilmeyen Nesil - 2

Türkiye'de  "Târîhinden uzak, kendi târîhini okuyamayan, kendi annesinin Türkçesini konuşamayan bir nesil ” olduğunu söyleyen TDK Reîsi  Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN 'in dikkat çeken başka sözleri de var.

Annesinin Dilini Bilmeyen Nesil - 1

TDK Reîsi  Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN  öyle diyor: “Târîhinden uzak, kendi târîhini okuyamayan, kendi annesinin Türkçesini konuşamayan bir nesil var...  ”

Türk Dil Kümültüsü (TDK) dam örtüsü

Yıllar önce  TDK’NIN APARTMANI  başlıklı bir yazı kaleme almıştım.  TDK’nın  Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü ’ndeki “ apartman ” maddesinde tesbît ettiğim bir düzineden fazla hatâyı bu yazıda gösterip düzeltmiştim.

TDK’nın Kurbanları

TDK’nın kurbanı çok... “ Kurban ” kelimesinin kendisi bile kurbanlıklar arasındaydı. Evet, TDK kasapları, 1935’ten îtbâren “ sunam ” diye bir garâbeti boyayıp “ kurban ” yerine geçirmeye ve bu kelimeyi kesip doğramaya niyet etmişti.

Dil Darbesi Vurdu Türküleri de

Dil Darbesi yalnızca dîvan edebiyâtı na veyâ Türk sanat mûsıkîsi ne değil türkü lerimize de darbe vurdu.

Hüseyin Rahmiler yeniden doğsun

Hüseyin Rahmi Gürpınar bundan tam 153 sene önce (17 Ağustos 1864) doğmuş: Türk hikâye ve romancılığının en meşhur ve renkli sîmâlarından...

Sosyal Medya Tavuk Pazarında Şiir

“ Muhafazakâr ” biriyseniz ve internet / sosyal medya kanallarını faal biçimde kullanıyorsanız, “ Kim Demiş ” serlevhalı şu şiiri size muhtemelen yollamışlardır:

Resmi lügatin darb-ı mesel faslı paçavra

Hep burnunun dikine giden TDK’nın hâl ve gidişi hiç değişmeyecek gibi. Niye acabâ?

Çıkartisterim

Bir dilde 700 yılda ancak görülebilecek değişmeyi Türkçe 70 yılda yaşadı.

Öz Türkçe bilmece - 1

" Öz Türkçe " birçok şey duymuşsunuzdur ama " öz Türkçe bilmece " duyduğunuzu hiç sanmıyorum. Çünkü -övünmek gibi olmasın- bu benim keşfim...

Yazarsın da Ne Yazarsın

Dilin tetiği bozuldu, mantık tökezliyor, söz ayağa düştü... Şiirin iflâhı kesildi, edebiyat soldu, yazılar dişe dokunmaz oldu... Şimdi yazarsın da ne yazarsın?