Doğu Türkistan Meselesi ve Türkiye - Çin İlişkileri

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan Türklerine uyguladığı etnik, dini ve kültürel soykırıma karşı Batılı ülkelerin ve insan hakları konusunda faaliyet yapan uluslararası sivil toplum kuruluşlarının tepkileri giderek yoğunlaşıyor. 

Çivi

Bir zamanlar oldukça kırıcı karaktere sahip bir çocuk vardı. Bir gün babası çocuğa bir çuval dolusu çivi vererek, her sinirlendiğinde ya da birisiyle münakaşa etmek durumuna geldiğinde bahçe çitine bir çivi çakmasını söyledi.

Dünya Su Günü ve Suyun Önemi

Su medeniyettir, vakıftır ve tarihtir… Su hayattır ve insan yaşamının en değerli varlığıdır.

Attila İlhan’dan Çarpıcı Cümleler

Lisede Sophokles okuduk, klâsik Türk sanat mûsikîsine sövmeyi öğrettiler. Divan şiirini hor görmemizi, buna karşılık devletin yayınladığı kötü çevrilmiş batı klasiklerine körü körüne hayranlık duymamızı sağladılar. Sanki Sinan, Leonardo’dan önemsiz; Mevlâna, Dante’den küçüktü; Itrî ise Bach’ın eline su dökemezdi.

Dünyayı Kurtaran Çift Bizi Gururlandırdı

Gelecek, henüz belirgin olmadan fırsatların farkına varabilenlere aittir.Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier; Oscar Wilde’ye ait bu cümleyi iki Türk hekimine Alman devlet nişanı takdim ederken kullandı. Dünyayı kurtaran çift olarak anılan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin Alman devlet nişanı alarak bizi gururlandırdı.

Kur’ân Nedir?

(ON ÜÇÜNCÜ BÖLÜM) a) - Allah, insanoğlunu yaratmış ve onu yeryüzünde kendisine halife tâyin etmiştir. b) - İnsanoğluna, yeryüzünde ve kâinatın diğer bazı kısımlarında neler olduğunu görmesini emretmiştir.

Sohbet Zenginleştirir

Hayat yolculuğunda hepimiz birbirimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Bu yolculukta birbirimizden alacağımız ve birbirimize vereceğimiz hediyeler vardır. Hediye alıp verebilmemiz için sohbete açık olmamız gerekir. Ancak bu candan sohbet ortamlarında birbirimize iç dünyamızı açabiliriz.     

Bütün Dünyaya Durun Kalabalıklar Bu Yol Çıkmaz Demesini Bilmek

Dünyanın geleceğini, yönetenler ile yönetilenler arasındaki uyumsuzlukları, giderme yolunda yorulma bilmez bir güç, hiç yitirilmeyen bir coşkuyla, düşünce üreten aydınları belirleyecektir. Onların çevrelerini dönüştürücü güçleri, bilgilerinin derinliği yanında, gönüllerinin zenginliğinden kaynaklanır. Onlar hem düşünce, hem eylem, hem tavır, hem de davranış ustasıdırlar. Onların kitapları, makaleleri, konuşmaları ve duruşları, her zaman köklü dönüşümlerin tetikleyicisi olmuştur.

Biz Kimiz?

Andımızın tartışıldığı, ulus devlet özelliğimizi, milli birlik ve beraberliğimizi en üst seviyelere çıkarmaya ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde ‘’BİZ KİMİZ?’’ sorusunu cevaplayarak, Türk Milletinin tarihe damgasını vuran niteliklerinin bir kez daha hatırlanması, bilinmesi gerekir.

Yaşlılara Saygı Haftası Üzerine

Yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık oluşturmak adına; “ 18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası”   olarak anılmaktadır.

Dil Bahisleri - 15

EMİR KİPİYLE ÖZÜR DİLENİR Mİ? Magazin yazarı bayan, sert bir tenkit cümlesi kullandı. Aynı gazetenin iki yazarı ‘ Hop… Dur !’ diyerek ültimatom verdi. Bayan, ‘ Fikrimi dile getiriş biçiminin doğru olmadığını kabul ediyorum. Hepinizin zamanını aldım .’ Dedikten sonra güya özür diledi: ‘ Kusura bakmayın !’

Obez Olma Spor Yap!!!

İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu 65 yaş üstü ve 25 yaş altı grupta inanılmaz bir obezite patlamasının bizi beklediğini gösteren işaretler var diyerek ciddi bir uyarıda bulundu. Obezite ülkemizi ciddi anlamda tehdit ediyor. Zaten yükselişte olan obezite pandemi döneminde daha da arttı.

Teskere Nedir Bilir misiniz?

Herhangi bir pusula veya askerlik bitirme belgesiyle karıştırmayalım sakın. Onların adı: TEZKERE El arabasının icat edilmediği veya bizlere ulaşmadığı yıllarda (1968-70) özellikle  inşaatlarda taş, kum, çimento, çamurdan briket taşımak için kullanılan, ağaçtan yapılmış, dört kollu, iki kişi tarafından taşınan bir aparattır.

Mehmet Genç - İlim Dünyamızdan Bir Yıldız Daha Kaydı

Osmanlı İmparatorluğu’nun iktisadi ve mali yapısı üzerinde 60 yıldır yaptığı araştırmalarıyla, bulgularıyla dünyada ve ülkemizde akademik çevrelerde saygın bir yeri bulunan Mehmet Genç, ebedî âleme irtihal eyledi. 

Şehit Babası Böyle Vakur Olur

Stratejik önemi, coğrafi konumu ve kültürel zenginliği ile ülkemiz, dünyanın en riskli bölgesinde bulunmaktadır.

Milli Birliğimizin Çimentolarından Âşık Veysel

Her konuda milletine öğretmenlik ve rehberlik yapan “Toprak Şairi”  Âşık Veysel Şatıroğlu, 48 yıl önce 21 Mart 1973’te aramızdan ayrıldı.  20. Yüzyıl Türk Edebiyatı’nın son büyük halk ozanı Âşık Veysel, gönül gözü açık bir ârifti. Milliyetçi ve vatansever bir Türk’tü. O, şiirleriyle milli birliğimizin çimentolarından biriydi. Büyük bir Atatürk hayranıylı. Alevi-sünni, Kürt-Türk kavgasına son derece karşıydı.

Türk Kültüründe Nevruz

Nevruz, Farsça'da ‘ Yeni Gün ’  anlamında bir kelimedir. Türk kültüründe ise bir Bayram Günü'nün adıdır. Bütün bayramların ortak özelliği, milletin fertlerini birbirine bağlaması, sosyal bütünleşmeyi sağlaması ve millet olma şuurunun doğmasında ve gelişmesinde etkili olmasıdır. Nevruz, bu amaçların gerçekleşmesi için kutlanmaktadır.

İstiklal Marşı, Mehmet Akif ve Safahat

2011 Mehmet Akif Ersoy yılı olarak ilan edilmişti. Böylesi ilan edilme yılları konusu Birleşmiş Milletler ve UNESCO’dan mülhemdir. Böylece bütün dünyanın ortak mirası olan eserlerle ve söz konusu ülkenin önemli aydınlarından biri yıl boyunca değişik etkinlikle tanıtılıyor.

Dikkat Harita Kızarıyor!!!

Korona virüs vaka sayısı hızla artarken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin risk haritasında mavi renkte olan sadece 3 il kaldı. Risk haritası ilk açıklandığında örnek il olarak ilan edilen Uşak’ta renk sarıya döndü. Turuncu renkten kırmızıya dönen İstanbul alarm veriyor. Dikkat harita kızarıyor, yeniden kapanma kapıya dayandı.Korona virüs vaka sayısı hızla artarken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin risk haritasında mavi renkte olan sadece 3 il kaldı. Risk haritası ilk açıklandığında örnek il olarak ilan edilen Uşak’ta renk sarıya döndü. Turuncu renkten kırmızıya dönen İstanbul alarm veriyor. Dikkat harita kızarıyor, yeniden kapanma kapıya dayandı.

Öğrenci Andının İptali-Hukuki Görünümlü Siyasi Bir Karar

Danıştay İdari Dava Daireleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 1933 yılından beri ilkokullarda toplu olarak okunan “Andımız” ın kaldırılmasına ilişkin kararını onayladı. Bakanlık, 8 Ekim 2013 tarihinde, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğrenci Andı” başlıklı 12.nci maddesini yürürlükten kaldırırken çok tepki toplayan bir karar almıştı.