Tarih Boyunca Türk Dünyasında Kurulan Devletler

Büyük Hun İmparatorluğu: (M. Ö. 46-M.S. 48), Avrupa Hun İmparatorluğu: (M.S.374-M.S. 496), Ak Hun İmparatorluğu- Eftalitler (M.S. 390-M.S. 577), Göktürk Kağanlığı: (M.S. 552-M.S. 582),

İtalya Gezimiz

2018 yılı başından bu güne planlamaya çalıştığımız geziye 28.06.2018 günü saat 07.00 civarında başladık. 5 kişi kendi aracımızla yola revan olduk.

Kıbrıs’ta Rumlar Neredeyse Zil Takıp Oynayacaklar

Türkiye’de yaşanan döviz kriziyle başlayan ekonomik sıkıntılar, K.K.T.C’de de etkili oldu. Yıllar önce Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz nasıl ki Kıbrıs’ta Rum kesiminde etkili olmuş, GKRY büyük bir krizin içine düşmüş, AB’nin, IMF’nin kapılarını aşındırarak, buradan gelen milyarlarca avro ile bu sıkıntılı dönemi aşmışlardı.            

Prof. Dr. Salih Tuğ; ‘İslâm, Selamet demektir. İslâm’a gelen selamete erer.’ Diyor ve ekliyor:

İslâm Hukuku ana bilim dalında Hocaların Hocası   Prof. Dr. Salih Tuğ; ‘ İslâm, Selamet demektir. İslâm’a gelen selamete erer .’ Diyor ve ekliyor: ‘ La ilahe illallah ’ Diyen Cenneti hak eder. Fakaaattt…

Yemen'de İnsanlar Açlıktan Ot Yemeye Başladı

“ Ortadoğu savaşında ölenlerin cesetleri kıyımıza vurmağa başladı ” diye başlıyordu Osman Sarı ’nın Şehit Söylevi şiiri. Artık vurmuyor veya vursa da umurumuz olmuyor.

Öyle Bir Yazı Yazsam ki…

Güneşin her doğuşunda ülkemizde aydınlık yüzlerin birbirlerini selamladığı, yeşilin her tonuyla doğal güzelliklerin içimizi ferahlattığı, doğa dostlarının, dostluğun, kardeşliğin her yanımızı sardığı bir günü tarif etsem,

Çağdaş Türk Edebiyatı’nın Sorunları

Bugün sizlerle asırlık bir davamızı paylaşmak istiyorum… Sanmayın ki sıkıcı bir konuyu sizlerle hasbihal edeceğim.

Edebiyatı-Müziği Bir, Devletleri Ayrı İnsanlar…

Anadolu’muzun diri ve diriltici kültür motifleri, Türk dünyasında, (74 yıllık Çarlık Rusya’sı da dâhil edilirse, 150 yıllık) ateist-kızıl komünist ve emperyalist baskılara rağmen, sizi gittiğiniz her yerde, sıcak samimi ve sevimli yüzüyle karşılar, size ev sâhipliği yapar.

Geçmişin Şahitleri

Hafıza mekanları, geçmişin şahitleri vasıtasıyla, toplumsal hafızanın kişisel hafızaya nakledilmesini sağlar. Mekânın tarihi ya da mekâna atfedilen geçmiş, bireyin kendisine ilişkin kavrayışının zeminini oluşturur.

Vatan, Millet, Devlet Bayrak

Ay Yıldızlı Al Bayrağımız altında yaşamaktan onur duyan, Büyük Türk Milletin ayrılmaz bir parçası olmanın gururunu taşıyan her yurttaş gibi; ‘vatan, millet, devlet, bayrak’ kavramları benim kutsalımdır, vazgeçilmezimdir.

Nerde Kâmil Bir Muallim Var Hocam - 1

"Kâmil bir muallimin koridordaki yürüyüşü bile derstir..."  Bu güzel ve hikmetli sözü yeni  Maârif Vekîli' miz  Prof. Ziya Selçuk  söylüyor. 

Mimar Sinan’a neden vefasızlık yapıyoruz?

Dünya çapında tanınan, yaptığı yüzlerce cami, medrese, köprü, çeşme, kütüphane, su yolu, türbe gibi bir birinden ihtişamlı sanat eserleri ile kültür ve medeniyet tarihimize hizmet eden Mimar Sinan, ne yazık ki unutulmaya terk edildi…

Ben O Çocukları Çok Sevdim

Bir profesör, sosyoloji sınıfındaki öğrencilerini Baltimore şehrinin kenar mahallelerine göndererek o bölgede yaşayan 200 erkek çocuğunun durumlarını araştırmalarını ve her bir çocuğun geleceği hakkında bir değerlendirme yapmalarını ister.

Türk Dünyasının Sınırları

Kaba hatlarıyla Türk dünyasının sınırlarını şöylece belirleyebiliriz: Batıdaki uç nokta 21. doğu meridyeni sınırında yer alan Makedonya, doğudaki uç nokta ise yine Grennwich’e göre 98. doğu meridyeni üzerindeki Ötüken şehrine uzanır. Ötüken, Türk hâkimiyetinin sembol şehridir. Orkun Kitâbeleri bu şehirde bulunmaktadır.

Evliliklerde Bir Kötü Söz, Beş İyi Söze Bedel

Washington Üniversitesi psikoloji profesörlerinden John Gottman’ın liderlik ettiği bir araştırmaya göre, pozitif davranışların, negatif davranışlara oranına bakarak evliliğin geleceğini tahmin edebiliriz. 

Mardin İzlenimi

Mardin, bir Artuklu şehridir. Ortası düz bir tepenin üzerinde kurulan kale, bütün ihtişamıyla ayaktadır.

Hanya’yı Konya’yı Alanya’da Görmek

Atasözleri çok önemli… Boşuna söylenmeyen, her birinin ayrı ve önemi olan sözler. Birini uyarmak için söylenen “Hanya’yı Konya’yı Görürsün” sözünün söylendiği Alanya kalesindeyiz.

1440’ncı Yılın Muhasebesi

Hicrî takvim malûm 622’den başlıyor. Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretiyle birlikte İslam tarihinde devlet düzeni ve anayasa sistemi teamülü de başlar. 4 Halife Dönemi, Emevî ve Abbasî dönemleriyle Arap; Selçuklu ve Osmanlı dönemleriyle de Türk öncülüğünde geçen asırlar..

Fabrikalarımız Neden Yanıyor? Köprülerimiz Neden Çöküyor?

Gün geçmiyor ki, Bursa’da, Kocaeli’nde, İstanbul’da, Çorlu’da, Gaziantep’te, bir fabrikamız yanmasın. Üzerine basarak söylüyorum ki, bu mesele es geçilecek kadar basit ve önemsiz değildir. Fabrika sahibi iki saatte herşeyini kaybediyor.

Geleneği Doğru Okumak

“Ey Muhammed! Dinleyip de sözün en güzeline uyan kullarımı müjdele. İşte Allah’ın doğru yola eriştirdiği kimseler onlardır. İşte onlar akıl sahipleridir” (Zümer, 18). Gelenek, “bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar” anlamına gelmektedir.