Okullar Açılırken

18 Eylül 2017 Pazartesi günü, 2017-2018 eğitim öğretim yılı başladı. 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen okullarına kavuştular. Öğrenciler cıvıl cıvıl, öğretmenler mutluydular. Ancak yine de onları birçok sorun beklemekte.

Çocuğunuzu İyi ya da Kötü Etmenin Yolları

“Çocuğunuzu Kötü Etmenin Yolları” ya da “Yengeç Kitabı’nın yazarı C.G. Salzman, bu kitap için yengeçlerden etkilenmiştir.

Bayram Gibi Bayram Olsun

Her bayramda eskileri aradık, çocukluğumuzun bayramlarını hatırlayarak yutkunduk. Tadı damağımızda kalan mutluluklara “ah” çektik…

Ahde Vefa Ne Güzeldir

Ahd iki tarafın sözleşmesi demektir. Bir taraf söz verirse bu vaad olur. Vefa ise, “sevgiyi sürdürme, sevgi ve dostluk bağlılığı” anlamındadır. Ahde vefa ise, “verdiği sözünü yerine getirmek” demektir.

Anne Baba Çocuklarını Nasıl Eğitmeli

Anne babanın çocuğa gösterdiği sevgi kadar, çocuğun davranışlarına uyguladıkları denetim ve disiplinin niteliği de önemlidir.

Herkes Değerlidir

Uzun yıllar “ üstün zekâlı” denildiğinde; IQ testinde yüksek puan alan, “mantıksal-matematiksel zekâ” sı yüksek bireyler akla geldi hep.

Anne Babalar Çocuklarına Nasıl Davranmalı?

Disiplin, özgürlüğün kısıtlanması değil, işlenmesidir. Aşağılayan, alçaltan, ruhu ezen bir düzenleme insanı daha kötüye götürür. Kötü duyguları açığa çıkararak isyana sevk eder. Disiplinde aşırı uygulamalar, disiplinin en büyük düşmanıdır.

Ramazanı İdrak Ettik/mi?

Dün, ramazan pidesi almak için fırına gitmiştim. Sıradakilerden birisi pide yerine, iki ekmek istedi fırıncıdan. Sıra bana geldiğinde sessizce sordum; “niye pide almadı” diye. “Pide pahalı geliyor”, durumu iyi değil dedi.

Niçin Okumuyoruz?

Dokuzuncu Kocaeli Kitap Fuarı, ilimize, özellikle de çocuklara; kitaplarla tanışma, yararlı etkinliklerle buluşma adına, bulunmaz fırsatlar sunarak sona erdi.

Çocuk Eğitiminde Şiddetin Yeri

Son günlerde yine görsel ve yazılı medyada okullarda öğrencilere yönelik şiddet olaylarına rastlamaktayız. Yürekleri hassas, geleceğimizin göz bebeği bu çocuklar niçin dövülür acaba?

Bir Kitap Fuarının Ardından

Okulöncesi Dönemdeki Çocuklara Seslenen Kitaplarda Bulunması Gereken Özellikler;

Mutlu Olmak Mutlu Etmek

Ne zaman insanlardan hak etmediğim kötü bir muamele görsem kendime sitem eder; “eğitimci olarak örnek insan yetiştirememişiz” diye hayıflanırım.

Anne Baba Mükemmeliyetçiliği

Mükemmeliyetçilik, “bireylerin kendileri ve başkaları için daha yüksek beklentiler ve standartlar içerisinde olması” şeklinde tanımlanmaktadır.

Öğretmeni Hafife Almayın

Kırk yıl eğitim öğretimin içinde bulundum. Özel okul, dershane, kurs ve benzeri kurum açan şahısların büyük çoğunluğunun, eğitimci olmadığını, hatta birçoğunun yeterince eğitimlerinin de olmadığını gördüm.

Dünya Kadınlar Günü Üzerine

8 Mart 1857 tarihinde, ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı.

PISA Sınavlarında Türkiye’nin Başarı Notu

PISA, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programıdır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD tarafından 3 yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma projesidir.

Eğitim Sevgiyi Öğretmeli ve Sevgiyle Yapılmalıdır

Eğitimin amacına, öğrenmenin doğasına, bilimsel bilginin değerine, okulların yapı ve işleyişine ilişkin ortaya çıkan yeni paradigmalar eğitimin çağdaş bir yorumunu zorunlu kılmaktadır(Özden,1999, s.15).

Karne Tatilinde Öğrenciler Ödev mi Yapmalı?

Okullar yarıyıl tatiline girerken çocuklar en çok MEB’ nın “ ödev verilmemesi ” kararına sevinmişlerdir sanırım. Umarız bu karara, değerli öğretmenlerimiz de sevinerek uymuşlardır.

Ağzı Olan Konuşursa

Türk Milleti’nin bütün fertleri, devletin müşfik kolları arasındadır. Eşit vatandaşlık hakları ile hepsi güvence altındadır.