İlk Özel Sanayi Kuruluşu 183 Yıl Önce Hereke’de Kuruldu

Türkiye’nin ilk özel Sanayi kuruluşu Hereke Fabrika-i Hümayun’da Belgesel çekerek tarihe not düşüp, zamana noterlik yaptık. Tarihler 1843 yılı…

Şehitler Fidanda Yaşasın

Kafkas Cephesi Sarıkamış Dağları’ndan Sakarya Meydan Muharebesine tüm şehitlerimizi ve ecdadımızı rahmet minnet ve Şükran’la anıyor, Türkiye’nin 81 İlinde Şehitler Hatıra Ormanı kurularak, şehitler fidanda yaşasın kampanyası başlatılmasını, Şehit ve Gaziler için fidan dikilmesini öneriyorum.

Kosova’dan Türkiye’ye Hüzün Dolu Ayrılık Hikayesi

Kosova, Prizren, Arnavutluk ve kısacası Balkan coğrafyası. Her biri ecdadımızın ayak izinin değdiği, senelerce yönettiği, imar ettiği, yüzyıllar boyu yaşayan eserler bıraktığı, Evlad-ı Fatihan şehirleri…

Sarıkamış Harekatı ve Kafkas Cephesi!

Aralık ayının son günleri ve Ocak ayının ilk haftasında yurdun dört bir yanında Sarıkamış Şehitleri’ni anma toplantıları organize ediliyor. 22 Aralık 1914’te başlayıp, 1915’in Ocak ayında sona eren 15 günlük Sarıkamış Harekatı’nda 90 bin şehit verip, binlerce esir askerimiz Rus esareti altına düştü.

Dolmabahçe Sarayı’nı Gezdiniz mi?

Tarih tarihin yaşandığı yerde araştırılıp hissedilerek yazılıp belgeselleştirilir. Osmanlı’nın son dönemleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kuruluş yıllarında bir çok önemli tarihi olaylara canlı şahitlik yapan Dolmabahçe Sarayını bu kez gazeteci ve belgeselci olarak değerli belgeselci hocam Mesut Günebakanlı ile gezdim.

Fransız İhtilali’nden Sarı Yelek Eylemlerine!

Dünya tarihinin en önemli olaylarından birisidir 1789 Fransız İhtilali. Malum Avrupa’nın en köklü geçmişe sahip ülkelerinden biri olan, demokrasinin beşiği olarak adlandırılan Fransa’da haftalardır ‘Sarı Yelekliler’ eylemi var. Biz de dünya gündemini meşgul eden bu konuya, farklı bir noktadan yaklaşarak biraz kelam edelim istedik.

TRT’den Kafkas Cephesi 100. Yılı Belgeseli

Birinci Dünya Harbi, Kafkas Cephesi’nin 100. Yılı anısına TRT’den 6 Bölümlük Tarihi Belgesel’in çekim ve yayınlanmasında az da olsa katkımın olmasının mutluluğunu siz değerli arkadaşlarımla paylaşıyorum.

Tanrı Dağları’ndan Talas Savaşları’na Belgeselimiz Yayında

Türk tarihinin dönüm noktası olan, 751 yılında bugünkü Kırgızistan’ın Tanrı dağları eteğinde Özbekistan ve Kazakistan sınırındaki Talas şehrinde Abbasi İslam Orduları ile Çinliler arasında yapılan savaşta Türkler, Abbasî İslam orduları arasında yer alarak Çinlileri hezimete uğratmışlardı. Bu savaştan sonra İpek Yolu ile kültürün yayılması yoğunlaşmış ve ticaret gelişmişti.

Semerkand’ın Bin Yıl Ömrü Olan İpek Kağıtları

Özbekistan’ın tarihi İpek Yolu üzerindeki çok önemli kavşak noktası olan Semerkand’da belgesel çekimlerimiz İpek kağıt imalathanesinde devam ediyor. Dünyada kağıdı ilk imal eden Çinliler olmuştur.

Türkistan’dan Selam Var

Koşukavak Turizm firmasının daveti ile Kazakistan ve Özbekistan’da İpek Yolu’nun izini sürüp belgesel çekimlerimize devam ediyoruz. Önceki gün Sabah erken saatlerde Kazakistan’da Hoca Ahmet Yesevi’nin dünyaya geldiği, eski adı Sayram olan Çimkent’den Türbesinin bulunduğu Türkistan’a gidiyoruz… 

Ana Kucağı, Baba Ocağı ve İlkokul günleri!

Analar üzerine ne kadar çok şey söylenmiştir. Analar, kelimelerle anlatılmaz.. Anaları bizzat yüce yaradan övmüş ve değerli kılmıştır. Yüce Allah (cc) Cenneti anaların ayağı altına, sermiştir.. Analara “öf” bile demeyi yasaklamıştır.

Mimar Sinan’a neden vefasızlık yapıyoruz?

Dünya çapında tanınan, yaptığı yüzlerce cami, medrese, köprü, çeşme, kütüphane, su yolu, türbe gibi bir birinden ihtişamlı sanat eserleri ile kültür ve medeniyet tarihimize hizmet eden Mimar Sinan, ne yazık ki unutulmaya terk edildi…

Hanya’yı Konya’yı Alanya’da Görmek

Atasözleri çok önemli… Boşuna söylenmeyen, her birinin ayrı ve önemi olan sözler. Birini uyarmak için söylenen “Hanya’yı Konya’yı Görürsün” sözünün söylendiği Alanya kalesindeyiz.

Fetihler ve Zaferler Ayı Ağustos

Medeniyetlerin ve toplumların önemli tarihler vardır. Türk Milleti’nin tarihinde hiç kuşkusuz Ağustos ayı çok önemli bir yere sahiptir.

İstanbul’dan Erzurum’a Seyri Alem

“Gitmediğiniz yer, sizin değildir.” diyerek Devri Alem Belgesel programı olarak yollardayız. Türkiye’nin bir çok İl Derneği Federasyonu’nun katılımı ile kurulan Yedi Renk, Tek Yürek Platformu Başkanı değerli kültür adamı Ömer Erdoğan beyin daveti ile Erzurum üzerinden Malazgirt ve tarihi Ahlat bölgesine gidiyoruz.

Deprem Gerçeğini Hatırlamak

Deprem gecesi ve sonra yaşananlar, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve diğer devlet yetkililerinin TV ekranlarındaki çaresizliği, İstanbul'un yanı başındaki Kocaeli ve Gebze'de olanlar, İnsanlarımız enkaz altında can verirken depremden rant vurgunu yapanlar daha neler neler. Bütün bunları çoktan unutuverdik .

Larnaka’dan Karpaz’a, Sahabeler ve Şehitler diyarı Kıbrıs’ta Vakıf Medeniyeti (4)

Girne’den sabah erken yola çıkıp, Beşparmak dağlarından geçerek Kıbrıs’ta Türk-İslam tarihinin manevi tapu senetlerinin bulunduğu Lefkoşa’da Kıbrıs Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geliyoruz..

Larnaka’dan Karpaz’a, Sahabeler ve Şehitler diyarı Kıbrıs’ta Vakıf Medeniyeti (2)

Kuzey Kıbrıs’tan Rum Yönetimindeki Güney Kıbrıs’a nasıl geçtik ?

Larnaka’dan Karpaz’a, Sahabeler ve Şehitler diyarı Kıbrıs’da Vakıf Medeniyeti (1)

Kıbrıs’da Vakıf Medeniyetini araştırıyoruz. Kıbrıs deyince başta kumar olmak üzere gayrımeşru şeylerle anılan, Kıbrıs'a tarih - kültür ve inanç turunu sevenler bile Kıbrıs'a gitmenden utanıp çekiniyor.