20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı

Kıbrıs, 1571 yılında Osmanlı yönetimine geçti. Daha önce Ada’da Venedikliler hâkimdi. Osmanlı yönetimi, Venedikliler’in elindeki mülkü Rum Ortodoks Kilisesi’ne aktardı. Kiliseye geniş yetkiler verdi. Böylece Rum kilisesine ve toplumuna güç geldi. Zamanla bu güç Türkiye’den gelip yerleşen Türklere karşı kullanıldı.

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

15 Temmuz 2015 târihindeki Darbe Teşebbüsü, maksadına ulaşamamış olsa da, Türk siyâsî hayatında çok mühim gelişmelere yol açmıştır. Hedef, siyâsî iktidarı bertaraf ederek Türkiye’nin temelden doruğa kadar bütün yapısını değiştirmekti.

13 – 18 Temmuz 1995 Srebrenitza Katliamı

Temmuz 1995’de Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusu, Krivaya 95 Harekatı’nın bir parçası olarak Srebrenitsa’yı işgal etmiştir. Yaşanan bu olay bir işgal olarak kalmamış bir katliama dönüşmüş, Bosna – Hersek’in Srebrenitsa şehrinde genç yaşlı demeden on bine yakın insan vahşiyâne bir şekilde katledilmiştir. Bunlardan ancak 8372 kişinin cesedi parçalanmış vaziyette bulunabilmiştir.  Srebrenitsa olayı, İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa’da yapılan en büyük insan katliamı ve etnik soykırımdır.

Türkçe Bizim Beka Meselemizdir!

Bayan mütefekkirlerimiz sıralamasında açık ara ile zirveye yerleşmiş bulunan Merhume Sâmiha Ayverdi Hanımefendi, 27 Nisan 1968 târihinde Türk Muallimler Birliği’nin tertip ettiği İkinci Dil Kongresi’nde yaptığı açış konuşmasına şu cümle ile başlıyor:

Akşehir’de Nasreddin Hoca’yı Anma Haftası

Nasreddin Hoca çok yönlü bir halk filozofudur. Hazin bir tecellidir ki yalnız mizahî yönüyle bilinmektedir. Gerçekte Hoca, okyanuslar enginliğinde uçsuz bucaksız deryâdır. O deryâya girme fırsatı bulanlar, yüzme bilmeseler bile huzura, gurura, tasavvufa ve nice yüceliklere kulaç atabilirler.

Oğuz Kağan Destanı

Oğuznâme olarak da adlandırılan Oğuz Kağan Destanı’ nın günümüze ulaşan en eski nüshası, Uygur harfleriyle 13. yüzyılda yazılmıştır. Bu metin, Paris’teki Fransız Millî Kütüphanesi’ndedir.

28 Haziran 1914: Birinci Dünya Savaşı Başladı

Savaşın başlama sebepleri çok ve karmaşıktır: Şu sebepler ön plânda yer alır:

Türk Dünyasında Ortak Dil – Ortak Alfabe

Türkiye ile on iki milyon kilometrekarelik alana yayılmış Türk Cumhuriyetleri, aynı dilin çeşitli lehçelerini konuşuyorlar. Gelenekleri, kültürleri, destanları, masalları, atasözleri, mânileri, bilmeceleri, tekerlemeleri aynıdır. 

Kırım Türklerinin Kökeni

Kırım’da yaşayan soydaşlarımızın çok azı, Türkistan’dan Hunlar, Göktürkler, Kıpçaklar ile Avar ve Hazar Türklerinden oluşur. Bir başka küçük grup ta Selçuklu Türkleridir. Asıl büyük kütle, İslâmiyet’le şereflendikten sonra Türk kültürünü benimseyen, Türkleşen ve ana dil olarak Türkçe konuşan, Altın Orda Devleti halkından olan insanlardır. Fakat bunların hepsi, özellikle Kırım Hanlığı’nın kuruluşundan sonra tamamen kaynaşmış, tek bir millet olmuşlardır. Türkistan’daki Kara Tatarlar, Ak Tatarlar ve Buyır Nor Tatarları, Orhun Tatarları, Şimal Tatarları ayırımı, Kırım Türkleri için geçerli değildir.

Ergenekon Destanı

Türk illerinde Göktürklere itaat etmeyen bir yer yoktu. Bunu kıskanan yabancı kavimler birleşerek Göktürklerin üzerine yürüdüler. Maksatları öç almaktı. Göktürkler, çadırlarını, sürülerini bir yere topladılar. Çevresine hendek kazıp beklediler. Düşman gelince, vuruşma da başladı. On gün vuruştular. Göktürkler üstün geldi.

12 – 18 Haziran: Çevreyi Koruma Haftası

Son iki asırda hızlı sanayileşme,  hızlı şehirleşme ve aşırı üretim-tüketim sebebiyle çevre kirliliği problemiyle karşı karşıya gelindi. Çevre kirliliğini önlemek maksadıyla Çevre Günleri, Çevreyi Koruma haftaları düzenleniyor. Çevre ile ilgili gün ve haftalarda, sâdece tabiatın değil, insanlığın da geleceğinin tehdit altında olduğuna dikkat çekiliyor.

Hâlide Nusret Zorlutuna

Şair ve Yazar Hâlide Nusret Zorlutuna, 10 Haziran 1984 târihinde Ankara’da vefat etti. Doğumu: İstanbul, 1901.

Dr. Elchin İbrahimov ile Geçmişten Günümüze Türk Dünyasında Alfabe Problemi Hakkında Konuştuk

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Üyesi Dr. Elchin İbrahimov ile Geçmişten Günümüze Türk Dünyasında Alfabe Problemi Hakkında Konuştuk.

Dr. Elchin İbrahimov ile Geçmişten Günümüze Türk Dünyasında Alfabe Problemi Hakkında Konuştuk

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Üyesi Dr. Elchin İbrahimov ile Geçmişten Günümüze Türk Dünyasında Alfabe Problemi Hakkında Konuştuk.

Sayın Sağlık Bakanı, Sayın Bilim Kurulu Üyeleri

Sayın Bakan,  65 yaş üzeri yurttaşlara iki buçuk aydır evde tutulmalarının fedakarlık olduğunu belirterek  bir kere daha teşekkür ederken bu kısıtlamanın süreceğini açıkladınız. Kararınız salgınla mücadelede yükün ağırlığını bu kesimin taşımaya devam edeceği anlamına geliyor. 

Cem Sultan’ı Bilir misiniz?

Cem Sultan, bilindiği gibi Fâtih Sultan Mehmed Han’ın oğludur. Babası Sefer-i Hümâyun’a çıktığı zaman sarayda kalıp babasına vekâlet ettiği için ‘ Sultan ’ olarak anılır. Ağabeyi Sultan İkinci (Sofu) Beyazıd Han ile mücâdelesi ve mücâdeleyi kaybettikten sonra şiirle yaptığı yazışmalar, 1482 yılında Rodos şövalyelerine sığınması, şövalyeler tarafından esir muamelesine tâbi tutulması, Roma’da Papa’ya satılması ile meşhurdur.

3 Mayıs Türkçülük Dâvâsı’nın Açılmasına Sebebiyet Veren Nihal Atsız’ın Başvekil Şükrü Saraçoğlu’na Açık Mektupları

Sayın Başvekil, Hem Türkçü, hem de başvekil olduğunuz için size bu açık mektubu yazıyorum. Yalnız başvekil olsaydınız bunları yazmak emeğine katlanmazdım. Çünkü Türkçü olmayan bir başvekile hitap etmenin ne kadar boş olduğunu bilirim. Yalnız bir Türkçü olsaydınız yine yazmaya lüzum görmezdim. Çünkü faydasız kalacak olduktan sonra, sizden daha eski Türkçülerle yurdun dertlerini her zaman konuşabilirim. Fakat Türkçü olarak idâre mekanizmasının başında olduğunuz için sizinle konuşmaktan faydalar doğabileceğine inanıyor, onun için size hitap ediyorum.

29 Mayıs 1453: İstanbul’un Fethi

Sultan İkinci Mehmed Han, daha ilk hükümdarlığı sırasında, İstanbul’u fethetmeyi kararlaştırmıştı. Târihin en önemli cihan devleti, bu kararın uygulanmasıyla şekillendi.       

27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi

14 Mayıs 1950 seçimleriyle 27 yıllık CHP iktidarı sona ermiş ve Demokrat Parti (DP) iktidara gelmişti. Daha o zamandan ordunun DP iktidarına karşı olumlu bir tavır takınmadığı ortadaydı.

Türkçülüğün Doğuşu

Osmanlı Devleti'nde Türkçülük, düşünce ve edebiyat alanında hissediliyordu. Devletin çöküş dönemi başladığında dîni ve etnik azınlıklar bağımsızlık hareketlerine giriştiler. Devletin aslî unsurunu oluşturanlar ise konuyu tartışmaya açtılar. Yine de Türkçülük fikrinin, Osmanlılık veya İslamcılık gibi idâre ve siyâset sistemi hâline getirilmesi düşünülmüyordu. Türkçülük fikri, edebiyat alanında ve özellikle şiirlerde gelişti.