Türkçülük / Türk Milliyetçiliği - 4

‘ Millet ’e; ‘ ulus ’, ‘ vatan ‘ yerine ‘ toprak ’ veya ‘ coğrafya ’, ‘ millî şuur ’ yerine ‘ ulusal bilinç ’… diyenler,   Ata Türkçe yerine Ataç Türkçesi ’ni tercih ediyorlar. Batıdan gelen her şeyi tartışılmaz ve güzel zannediyorlar.

Türklerde Devlet Kavramı

Türklerde ‘ Devlet ebet-müddet ’ kavramı hâkimdir. ‘ Ebed-müddet ’ ‘ Sonsuz, süresiz ’ mânâsında bir deyimdir.

Mî’râc ile İlgili Farklı Görüşlerden Bâzıları

Röportajın birinci ve ikinci bölümlerinde, Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır’ın sorularımıza verdiği cevaplarla, Mî’rac olayı; çok sâde, Âyet-i Kerîme ve Hadis-i Şeriflerden deliller gösterilmek suretiyle ve bütün şüpheleri yok edici bir şekilde aktarılmıştı. Konunun ne kadar çok tartışıldığını ve incelendiğini, karmaşık olduğunu belirtmek maksadıyla röportajın üçüncü ve son bölümünde, Mî’rac ile ilgili farklı görüşlerden bâzıları ve mî’rac olayı ile ilgili kavramlara açıklık getiren bilgiler sunulmaktadır.

Miraç Kandili

Mi’raç, Sevgili Peygamberimiz Hazret-i Muhammed  (sav) Efendimizin en büyük mucizelerinden biridir. Mucize, iki cihan serveri Peygamberimizin Mescidi Haram’dan Mescidi Aksâya, oradan da gökyüzünde, daha yüce âlemlere yaptığı yolculuğu kapsar. Bu sır ve hikmet dolu yolculuk; Kur’an-ı Kerim’de,  İsrâ Suresi 1. Âyet’te meâlen: ‘ Bir gece, kendisine bâzı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm’dan, çevresini mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah, eksikliklerden münezzehtir. O gerçekten işitendir, görendir .’ ifâdeleriyle yer alıyor.

Türkçülük / Türk Milliyetçiliği - 3

İnsanları, torna tezgâhından çıkmış gibi ‘tek tip’ hâline getirmek, gerekli olmadığı gibi mümkün de değildir. Fakat hedefte birleşildiği gibi asgarî müştereklerde de birleşmek mümkündür.  

Türk Ahlâkı

Türk ahlâkı en eski çağlardan beri toplumcudur. Her Türk, toplumun menfaatini, kendi menfaatinden üstün tutar.  Ferdiyete değer vermeyen Türk ahlâkı, şahsiyete saygı göstermiştir. Türkler, savaşta ölmekten gurur duyarlar, yatakta ölmekten korkarlardı. İslâmiyet’ten önceki Türklerde ‘ İslâmiyet’in şehitlere vaat ettiği cennet ’ bilinmiyordu. Böyle olduğu halde, şeref saydıkları için, savaşta ölmek isterlerdi.

Türkçülük / Türk Milliyetçiliği - 2

Türk milliyetçiliği statik (durağan) değil, dinamik (değişen şartlara ayak uydurabilen, canlı ve atılgan, enerji dolu) yapıya sâhiptir. İlgi alanı son derece geniştir. Vatan toprağını ve o topraklar üzerinde yaşayan insanları ilgilendiren her şey, milliyetçi düşünceye sâhip insanları ilgilendirir. İsrail’de Yahudi milliyetçiliği, Rusya’da Slav milliyetçiliği, İran’da ‘ Şi’ îlik ’ adı altında Fars milliyetçiliği, Yunanistan’da Rum milliyetçiliği, Türkiye’mizin bir bölümünde Kürt milliyetçiliği bütün şiddeti ile devam ederken, Türk milliyetçiliğinin eriyeceğini düşünmek, söylemek ve yazmak ancak Türkiye üzerinde emelleri olanlara moral vermek mânâsını taşır. Bunun bir başka adı; ‘ vatan hainliği ’dir.

Türk Töresi

Töre, hukuk düzeni demektir. Türkler dâima etrafları düşmanla çevrili bir hayat yaşadıkları için çok disiplinli, dâima birlik ve berâberlik içinde yaşamak mecbûriyetindeydiler. Bu yüzden Türk ülkesinde nizâmı sağlayan töre her şeyden önce gelirdi.

Türkçülük / Türk Milliyetçiliği - 1

Türkçülük / Türk milliyetçiliği kavramını basit anlatımıyla; ‘Müslüman olsun veya olmasın, ‘ Ben Türk’üm ’ diyen her insanın, başı dik ve karnı tok, bağımsız olarak kendi vatanında, kendi millî bayrağının altında, kendi dilini konuşarak, inançlarının gereklerini serbestçe yaparak yaşama hakkına sâhip olmasını, vatanı ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü sağlamayı, sağlanan bütünlüğü güçlendirmeyi ve yükseltmeyi, millî ve mânevî değerlere bağlılığı pekiştirmeyi ideal olarak benimseyen ilmî, siyâsî, felsefî, iktisâdî ve Türk millî kültürüne dayalı düşünce sistemidir.’

Türkler

Târih kitaplarından Türklere ait bölümler çıkartılırsa, ortada boş bir defter kalır. Eski dünya üzerinde hiçbir millet yoktur ki kendi târihini ve medeniyetini Türkler olmaksızın oluşturabilmiş olsun. Türkler, insanlık târihinin ve medeniyetinin yürüyüşüne hız kazandıran, kendisinden sonra târih sahnesine çıkan milletlerin-devletlerin oluşmasına zemin hazırlayan en eski milletlerden biridir. Atlılarımızın nal izlerinin bulunmadığı toprak, suyunu içmediği ırmak ve göl, kılıç şakırtılarının yankılanmadığı dağ, ‘ Allah Allah ’ nidalarını, Mehter Takımının ‘ Hücum Marşı ’nı dinlemeyen ova yok gibidir.

Hasan Ali Yücel

Millî Eğitim eski Bakanlarından Hasan Ali Yücel, 26 Şubat 1961 târihinde İstanbul’da vefat eti. Doğumu: İstanbul, 16 Aralık 1897.

Dîvânu lguta’t-Türk’den Seçmeler - 2

Atasözünün farklı târifleri vardır. Bunları birleştirerek şöyle bir açıklama elde edebiliriz: ‘ Çok eski zamandan günümüze intikal eden; nerede, ne zaman ve kim tarafından söylendiği bilinmeyen kısa ve öz ifâdeli, fikir, tecrübe ve öğüt ihtiva eden cümlelerdir .’

Âdile Sultan’ı Bilir misiniz?

Pek de makbul bir adam olmayan eşinin çapkınlıklarını büyük bir sabır ve asâletle karşıladı. Dört çocuğundan hayatta kalan tek evlâdı Hayriye Sultân’ı genç bir kadın iken kaybetmesiyle yıkıldı. Kızının ölümünden sonra yazdığı uzun şiirin son mısraları:

Dîvânu Lugati’t-Türk’den Seçmeler

Türk millî kültürünün ve Türkolojinin temel kaynaklarından olan Dîvânü Lugati’t-Türk’te, bir kısmı ‘ Tanrıya tapın, secde et ’ misâlinde olduğu gibi doğrudan doğruya, diğerleri ‘ Umuş Tanrıya, umut Tanrıdan ’ gibi vâsıtalı ifâdelerle öğütler vardır. Bâzan de öğütlerini, kendi davranışları üzerinden iletmektedir: ‘ Tanrımı öğerim, bilgi toplarım, gönlümü bağlarım; gönlüm fazilet üzerine dürülür. ’ Dîvânu Lugati’t-Türk’de, özel bölümün dışında da öğüt şeklinde cümleler bulunmaktadır: ‘ Dünya hayatı geçici ve başka bir âleme gidiş için sâdece bir istasyondur. Bu dünyaya gelip de gitmeyen yoktur.

Âdile Sultan’ı Bilir misiniz?

Osmanlı Hânedânı  mensupları arasında yetişen tek kadın şâir olan  Âdile Sultan,  12 Şubat 1899 târihinde İstanbul’da vefat eti. Doğumu: İstanbul, 1 Haziran 1826.

Atebetü’l- Hakayık’tan Seçmeler

Ey dost, gönlünü bilgili kişilere aç. Çünkü mutluluğun yolu bilginin rehberliğiyle bulunur. Bilgili kişi çok kıymetlidir. Câhil ve bilgisizler ise tedâvülden kalkmış para gibidir. Bilgiliyle bilgisiz birbirine denk değildir. Bilgili hanımlar, bilgisiz erkeklerden üstündür.

Devletimizin Hizmet Anlayışı

İnternet sitesine giriyorsunuz.                                                                                                                    Karşınıza anket formu çıkıyor. Soru: İşlemden memnun musunuz?

Kutadgu Bilig’den Seçmeler

*Güzel koku ve bilgi, birbirine benzer. İnsan bunları yanında gizli tutamaz.                                                       *Akıl karanlık gecede bir meş'ale gibidir.                                                                                                             *Sevinç, kaygı ile huzur zahmet ile birlikte gelir.                                                                                             *Saadetin atağı kaygandır.                                                                                                                                            

Ahîlik Teşkilâtı

13. yüzyılda Anadolu'da görülmeye başlayan ve bir müddet sonra da Osmanlı Devleti'nin kurulmasında önemli rol oynayan dinî-sosyal teşkilâttır.

Irak'lı Türklerin Ak ve Kara Günleri - 4

Irak’ta katledilen 10.000’den fazla soydaşımın acısı, yüreğimde her an kanayan bir yara gibi durmaktadır.