Şeyh-ül Müverrihin Prof. Dr. Halil İnalcık (07 Eylül 1917 - 25 Temmuz 2016)

Bir milletin, milletler câmiasında mümtaz bir mevkiye sâhip olmasında, o milletin yetiştirdiği büyük ilim, fikir ve müsbet mânâda aksiyon adamlarının mühim bir yerinin olduğu muhakkaktır.

Halk ve Millet

Fransızcada ve İngilizcede ‘ millet ’ kelimesinin karşılığı; ‘ nation ’, ‘ halk ’ kelimesinin karşılığı; Fransızcada; ‘ peuple ’, İngilizcede ise bir harf değişimi ile ‘ people ’dir.

Avrupa Komisyonunun Çok Saçma Kararı

Avrupa Parlamentosu (AP), Mersin ilimiz sınırları içindeki Akkuyu Nükleer Enerji Santralı (NES) inşaatının durdurulması gerektiğine dâir çok saçma karar almış. Gereği yapılmaz ise, Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile alakalı olarak devam eden müzâkereleri askıya alınmalıymış…

Türkçemize Sahip Çıkmalıyız

Toplumda lider olmuş insanlara bir bakınız: Onlar; kelime hazinesi zengin, düzgün ve güzel konuşan kişilerdir. İnsanın düşünme derinliği ve düşüncelerini karşısındakine anlatabilme yeteneği, kelime hazinesi ile genişler.

Eyvah! Yaz Geldi

Bütün ikazlara rağmen bu bayram da karayollarında ölümlü ve kanlı günler yaşandı. 2017 yılının Ramazan Bayramı trafik bilançosu: 67 öldü, 407 yaralı.

Ramazan ve Bayram Düşünceleri

‘Muhakkak ki Allah; iyiliği, akrabaya yardımı emreder. Çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.’ (1)

Kadir Gecesi

Ramazan ayının kudsiyet ve bereketini bildiren şu uzun hadis-i şerifin her bir cümlesi, bizlere ebediyetten müjdeler vermekte, Cennet nimetleri gibi gönlümüzü ferahlandırmaktadır.

Türkçe

Güzel Türkçemiz, kelime yapısı ve hazinesi, cümle kuruluşu ve alfabesi yüzyıldır çok ağır tahribata mâruz bırakılmıştır. İç ve dış tahrip güçleri, milletimizin diline bağlılığına inat, bozarak değiştirmek için bütün gücüyle çalışmaktadır.

Sarı Saltuk

Anadolu’da ve Balkanlarda İslamiyet’i tebliğ görevini ifa eden Türk derviş ve erenlerindendir. [1] Türkistan topraklarında dünyaya geldiği bilinmekle birlikte, doğum tarihi kayıtlara intikal etmemiştir. Asıl adı bâzı kaynaklara göre Muhammed Buharî , bâzı kaynaklara göre de Şerif Hızır ’dır.    

Milli ve Ulusal Kelimeleri

Türk milleti tarih boyunca; bayrağını, vatanını hatt a d inini değiştirmiş, fakat dilini asl a d eğiştirmemiştir.

Tanburi Cemil Bey Besteleri

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Afyonkarahisar Belediyesi’nin mâlî desteğiyle muhteşem bir kitap-albüm hazırlamış. 14,7 X 19,5 santim ölçülerinde iplik dikişli sert kapak içerisinde 120 gram mat kuşe kâğıda renkli baskılı 70 sayfalık şık kitapta 4 adet CD bulunuyor.

‘de’ler mi Ayrı Yazılacaktı, ‘da’lar mı?

Adını ‘ Hâluk ’(?!) şeklinde yazan, Edebiyat Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi olduğunu belirten bir okuyucu, lise son sınıf öğrencisi kardeşi ‘ Kamil ’in(?!) sorusunu cevaplandırmamı istiyor:

Berat Kandili

Hicrî takvime göre Şaban ayının 15'inci gecesine Berat Kandili denilmiştir. Beraat kökünden isim olan berat, ‘suçsuzluk belgesi’ demektir. Peygamberimiz Hazret-i Muhammed (sav) Efendimizin, ‘ Yüce Allah, Şaban'ın orta gecesinde en yakın göğe iner. Kelb kabilesi koyunlarının tüylerinin sayısından daha çok kimseyi affeder .’ Dediği rivâyet edilmiştir.

Kıbrıs Unutuldu mu?

Kıbrıs meselesiyle alâkadar olanlar biliyorlar: Kıbrıslı Rumlar Atina, Kıbrıslı Türkler de Ankara yönetimi ile barışık değiller. Her iki taraf da beynelmilel emperyalizmin kirli ellerini, Kıbrıs’tan çekmesini istiyor.

Denizle Barışmalıyız

Târihimiz araştırıldığında, karşımıza şu gerçek çıkar: Osmanlı Devleti’nin zayıflamaya başladığı tarihler; denizlerimiz üzerindeki egemenlik haklarımızın kayba uğradığı dönemlere denk geliyor.

Mi’rac Kandili

Arapça kökenli bir kelime olan Mi’rac, Peygamberimiz Hazret-i Muhammed (sav) Efendimizin göğe yükselmesi mûcizesini ifade eder. Miraç yazılışı ile de kullanılan kelimenin lügat anlamı; 1- ‘ Çıkılacak yer ’, 2- ‘ Merdiven ’, 3- ‘ Göğe çıkma ’ olarak verilmektedir.

Türkiye’de Gemi Sanayii (Büyük Başarının Hazin Sonu)

Türkiye, uzun yıllar süren zorlu müâdelelerden sonra hem tekne hem de motoru %100 yerli olmak üzere, Türk mühendis ve işçilerinin emeği ile 150.000 DWT kapasiteli gemiler inşa edebiliyor, bu gemiler devlet işletmelerinde, deniz kuvvetlerinde ve özel sektörde kullanılıyor, bir kısmı da yurt dışına satılıyordu.

Türkiye’de Gemi Sanayii

Yüzümüzü Güldüren, Ekonomimizi Canlandıran Büyük Başarı

Regaib Kandili

Regaib Kandili, dinî literatürümüzde üç aylar olarak bilinen rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan feyizli bir maneviyat mevsimine girdiğimizin habercisidir.

Denizcilik Sanayii

Denizlerin insanoğluna sunduğu imkânlar, ‘ sonsuz ’ denilebilecek ölçüdedir. Ülke ekonomisini diri tutar, vatanı mâmur hâle getirir, insanları refaha kavuşturur. Târih boyunca denizin imkânlarından faydalanan devletler dâima güçlü ve lider konumda olmuşlardır.