Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Duâ

Cenab-ı Allah’ın yarattığı kâinatta insanoğlu; en şerefli, en değerli varlıktır. İrade-i Külliye olgusundan bakıldığında, en değerli ve en şerefli varlığın, son derece âciz olduğunu görüyoruz.  Bu sebeple insanoğlu, kendisinden daha güçlü gördüğü bir varlığa dayanmak ihtiyacındadır. Dayandığı, güvendiği varlık tarafından korunmak ister. Kendi gayretleriyle gerçekleştiremeyeceği beklentileri için O güce başvurur. O’ndan ister. Duâ, istemek anlamındadır. Bir farkla: Her isteyiş duâ değildir.  En güçlü olan Allah (cc)’dan, O’nun gücü karşısında en âciz olan kulun isteyişidir. Bu anlamda duâ, aczin itirafıdır, sığınmadır. Allah adını zikirden, şükürden, tehlil ve tebkirden namaza ve diğer vazifelere kadar uzanan dînî her hareket duâdır.

İnanmak, insanoğlunun en büyük ihtiyacıdır. Denilebilir ki insanoğlu ile birlikte var edilmiştir. Duâ da inançla doğmuş, gelişmiştir.  İnancımıza göre duâ, yalnızca insanoğluna has bir Allah’a yöneliş değildir. Kâinattaki canlı ve cansız tüm mevcudat, duânın bir başka şekli olan tesbihatta bulunurlar.

Hiç kimse duâlarının kabul edileceğinden şüphe etmemeli. Kuluna, duâ etme yeteneği veren, duâ etmeyi düşündüren Allah, duâları da mutlaka kabul edecektir. Bazı duâların karşılığının verilmemesi, duânın kabul edilmediği şeklinde yorumlanmamalı. Ya vakti gelmemiştir veya istediğimiz husus, bizim hayrımıza değildir.

Kimi düşünürler, duânın takdiri değiştirmeyeceğini söylerler. Onlara göre duâ, her şeyi bilen Allah’a bildiklerini hatırlatmak şeklinde faydasız ve saygı ölçülerine aykırı bir harekettir. Duâ, edep ölçüleri içerisinde yapılacağına ve kulluğun ifade edilmesi olduğuna göre, bu görüşlerde isabet yoktur.

İnsanlar duâ ettiklerinde kendilerini güçlü hissederler, huzurlu ve güven içerisinde olurlar. Herkes hayatında en az bir defa yaşamıştır: Gerçekleşmesi hiç mümkün değilmiş gibi görünen bazı beklentileri, küçük bir duâ ile karşılanmıştır. 

Bismillâhirrahmanirrâhim’ sözü dahi duâdır. Bu kelime pek çok kapıyı açabilecek güce sâhiptir.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde, bu gün başlayan 2020 yılının bütün okuyucularıma huzur, mutluluk ve sağlıklar getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.