Misyonerlik

Başlık; Yazar Oğuz Çetinoğlu’nun son kitabının adıdır. Çetinoğlu; ciddiyetle ve samimiyetle, çok önemli bir konuya neşter vurmakta, tespitler yapmakta ve ilgililere çareler sunarak onları uyarmaktadır.

Vefâtının 7. Yılı Münâsebetiyle Feyzi Halıcı'nın Gül Bahçeleri’nde…

İnsanın gönlünde ‘güzellik’ olmayınca, onun tecellisi için, onu arama ve bulma yolculuğuna çıkması da düşünülemez!

Beyitlerle Memleket Manzaraları- 39

İHÂLE Malı zengine, borcu, garibe yamadınız! Çatlayıp patladınız, hâlâ doyamadınız!

Beyitlerle Memleket Manzaraları- 36

TAPU Bak, doğru söylüyorsun: Beka meselesi bu! Peki niçin kaçkına, şartsız verilir, tapu?

Beyitlerle Memleket Manzaraları - 35

GÖÇ Göçeceğiz dünyadan hepimiz üçer-beşer; Teselli buluyoruz: “Elbette, şaşar, beşer!..”

Düşündükçe / 7

“Bir millet/kavim, kendini değiştirmedikçe, Allah, onun durumunu değiştirmez.” (Ra’d, 11) Bu; ap-açık bir tavsiye, gayet belli kesin bir emirdir.

T(ı)rabzon'da Zaman

-Kutlu fethin 563. yılı münâsebetiyle… Gökkuşağıdır, dapdar sokaklarında zaman… Şafağında kırmızı-beyaz renk cümbüşü. Birer kehribar tespih tanesidir bomboz bulutlardan, İnce mi ipince damlaların dökülüşü!..

Vefâtının 50. Yılında: Türkçe Sevdâlısı Nihat Sâmi Banarlı ve Türkçemiz

En bilinen vasfıyla, “edebiyât târihçisi” olarak tanıdığımız Nihat Sâmi Banarlı, aslen, Trabzon’un köklü âilelerinden Alemdarzâdeler’in torunlarındandır. İlk dedesi, Fatih Sultan Mehmet’in alemdârlarından olup kendisi, 1907’de, İstanbul’da doğmuştur.

Eğitim Çökerse Her Şey Çöker

Herkesi, düşünmeye dâvet ediyorum!.. Herkesi, rehâvetten sıyrılmaya dâvet ediyorum! Eskiden; imamlar, câmilerdeki vaazlarında hattâ hutbelerde, sık sık, “Müslüman, uyanık olmadır!” diye nasihatte bulunurlardı.

Köyümden: Bir Çeşme ve İki Câmi'ye Dâir

Zamana; güzel haberlerle, güzel hâdiselerle, güzel faaliyetlerle ve kalıcı eserlerle de not düşürmek gerekir!..

Bozkurt'un Düşündürdükleri

A Futbol Millî takımımızın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası için, Almanya’da, Avusturya ile, 02.07.2024 tarihinde oynadığı maçta, millî futbolcumuz Merih Demiral’ın ikinci golden sonra “BOZKURT” işâreti yapması  ve seyircileri selâmlaması, yüzlerce senelik BOZKURT’u, sâdece Türkiye’de değil, dünyada da günü konusu yaptı.

Düşündükçe -3

Şiire başlayışım değil, ilk şiirimin yayınlandığı târih 1961 yılıdır. O gündür bu gündür onunla hâldeş olur giderim!..

Düşündükçe - 2

“Post-Nişîn’e Mektuplar”  adlı kitabımda,  “Yeşillikler Okyanusunda”  başlığını taşıyan bir bölüm vardır. Şu anda işte oradayım!..

İmtihan Dünyâsı

Halk arasında sıkça kullandığımız bir tâbirdir. Bâzen imtihan dünyası, bâzen imtihan yeri ve bâzen de imtihan âlemi deriz.

Tarihî Eserlerimiz Hakkında

Tarihî esere sahip çıkmak, millî kültüre, millî benliğe ve millî ruha sahip çıkmaktır. Bunun tahlili ise, başka bir gayrettir. Bu değerlerin içinde, başka unsurlar bile olsa, ‘bizimdir’ düşüncesi, bunu gerektirir.

Erbâb-ı Teşâür Çoğaldı

Bu yazıma, bana âit olmayan bir başlıkla başladım: “Erbâb-ı teşâür çoğaldı şâir azaldı. Yok öyle değil, şâirin ancak adı kaldı” Söz, Muallim Naci’nin!..

Vatan

Hep, vatan diyorsun, mukaddes ocak; Ana kucağıydı atana vatan. Olur mu yiğidim, bu şirin toprak, Yan gelip, uyuyup yatana vatan!

Siyâsetin Sosyolojik Dayanakları

Dünyanın hiçbir yerinde, siyasetin, kendi ‘târif ve maksadına uygun’ bir şekilde, onunla mutabık bir faaliyet yürüttüğünü söyleyebilmek mümkün değildir.

Medenî Vicdan: Gazze-Doğu Türkistan Vesâire

Vicdân; mücerret bir mefhumdur. Vicdânlı veya vicdânsız denilirse bir değer kazanabilir.

Nerede O Eski 23 Nisanlar!

Niçin bilmem, Millî Bayramlarımızdaki o eski heyecanlar kayboldu. 23 Nisan Millî Hâkimiyet ve Çocuk Bayramı adı verilen bu millî bayramımız da tıpkı, diğerleri gibi, sessizliğe gömüldü.