Nehc’ül-Belâgadan Seçmeler- 1

Arapça İ sim tamlamas ı olan Nehcü'l-Belâga, ‘Belagat yolu’ demektir.  Belâgat ise; Bir duygunun yahut dü ş ü ncenin s ö zl ü olarak ifadesinde                   s ö z ü n a çı k, anla ş ı l ı r, etkili, g ü zel biçimde söylenmesini ifâde etmektedir.

Pedagog Müjgân Suver ile Suça Sürüklenen Çocuklar Hakkında Konuştuk

Müjgân Suver: Şehidimiz son yolculuğuna uğurlanırken tabutu başında yalnız annesi, babası ve eşi değil, konu ile alâkalı olarak hassasiyeti olan çok kalabalık bir kitle toplandı.  Türkiye dünyalar güzeli gencecik polisinin ölümüne gözyaşı döküyordu.

Ahıskalı Türkler

Eski bir Türk yurdu olan Ahıska, 29 Eylül 1829 târihinde Rusların eline geçti.

Dilimizi Fakirleştiriyoruz

İngilizcede ‘talking’, ‘speaking’, ‘saying’, ‘conversation’, ‘interview’ ile ifâde edilen mânâları son zamanlarda yapıldığı gibi sâdece ‘ konuşmak ’ fiiline indirgenirse diliniz fakirleşir. Bir yakınınızla hasbihal edersiniz, dertleşirsiniz, resmî bir toplantıda nutuk irat edersiniz, karşılıklı mülakat yaparsınız; bunları kaldırıp bütün o mânâlar sâdece ‘ konuşma yapmak ’la karşılanmaya kalkışılırsa dilimiz fakirleşir.

İlköğretim Haftası

Eğitim, toplum kalkınmasının temel unsurudur. Temel Eğitim olarak da adlandırılan ilköğretim döneminde, çocukları hayata hazırlayan temel bilgiler verilir. Bu konunun topluma daha iyi ve yaygın bir şekilde anlatılabilmesi için Eylül ayının üçüncü haftası, ülkemizde İlköğretim Haftası olarak değerlendirilmektedir.

Atatürk’ün Bursa Nutku

İddiaya göre Atatürk, Ezan-ı Muhammedi’nin Türkçe okunmasına karşı çıkanlar olduğu için 1935 yılında Bursa’ya giderek halka hitâben aşağıdaki konuşmayı yapmıştır.

Türk Dünyâsı Âşığı Ali Şâmil Hüseyinoğlu

Ali Şâmil Hüseyinoğlu’nu, Kırım’da yayınlanan KIRIM SEVGİSİ isimli eseri vesilesiyle 2014 yılında tanıdım. Kitabının önsözünde; ‘ 4000 yıllık târihî geçmişi olan biz Türkler, Türk Birliği’ni gerçekleştirmezsek, 21. Yüzyılın sonlarında bizi târih sahnesinden silerler …’ diyordu. ‘ Kırım’ı Niçin Bu kadar Sevdim ?’ başlıklı bölümde ise; yürek kabartan, göz yaşartan ifâdeler vardı. Kitap, ‘ Türk Birliği’nin; sevgi harcı ile hazırlanmış temeli ’ olma özelliğine sâhipti.

Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan: Bir Güzel Adam Daha Gitti…

Ersin Nazif Gürdoğan dostumla Al Barka Türk Finans’ta çalışırken tanıştık. Bir müddet sonra irtibatımız kesildi. 1990’lı yıların başlarında tekrar bir araya geldik. Yeni Şafak Gazetesi’nde yazıyordu. Gaybubeti sırasında Erzurum Üniversitesi’nde Dr, Doçent ve Profesör unvanlarını almıştı. İlk röportajı 20 Haziran 2014 târihinde, 6. ve son röportajı ise 23 Aralık 2023 târihinde yapıp yayınlattım. 7. Röportajın sorularını 2024 Ağustosu’nun başlarında hazırlayıp gönderdim. 3 defa telefon edip, yapılması gereken işlerinin çokluğu sebebiyle özür diledi. Bir araya geleceğimiz günü beklerken, vefat haberi geldi. Cenâb-ı Allah’ın sâlih kullarından, Peygamber Efendimizin sadık ümmetinden idi. Allah Rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun, kabri nurlarla dolsun.

‘Tuva Türklerinin hepsi, Türkiye’yi biliyor. Bizler Tuva’yı ne kadar biliyoruz? Orada, Türklük şuuruna sâhip Türkler yaşıyor’

Prof. Dr. ORHAN GEDİKLİ Anlatıyor: ‘ Tuva Türklerinin hepsi, Türkiye’yi biliyor. Bizler Tuva’yı ne kadar biliyoruz? Orada, Türklük şuuruna sâhip Türkler yaşıyor ’

‘Tuva, Türklerin İlk Yurtlarından Biridir’

Prof. Dr. ORHAN GEDİKLİ Anlatıyor: ‘ Tuva, Türklerin İlk Yurtlarından Biridir ’.

Ötüken Neşriyat’tan Okunası Kitaplar

KIVIRCIK PAŞA (Türk Edebiyatı - Roman)                                                                                                          Yazarı: Sermet Muhtar Alus / Yayına Hazırlayan: Yakup Öztürk                                                                               13,5 X 21 Santim, 221 Sayfa.

Öğrendim ki… 29

*Öğrendim ki… Usta odur ki; kendinden sonraki ustayı yetiştirir…(Abdullah Kılıç’tan) *Yine erbabı bilir ehli Kemâlin kadrin (iyi insanların kıymetini, insan kıymetini bilenler bilir ) / Nezd-i cühhalde (câhillerin nezdinde) âlim ile câhil birdir. (İbnülemin Mahmud Kemâl İnal’dan)

Şifa Gibi Bir Gıda: Bal

Takvimler, 4 Ağustos’ta arıların bal yapmaya başladığını yazıyor. Bu vesile ile bal hakkında bir yazının, günün mânâ ve önemine uygun olacağını düşündüm. İyi okumalar Efendim…

Mehmet Ateşoğlu- Hocam, Ağabeyim, Dostum

Adını, Oğuz Dergisi’ndeki şiirlerinden öğrenmiştim. Dergi, 1952 yılında 3 sayı yayımlandıktan sonra maddî imkânsızlık sebebiyle yayın dünyâsından çekildi.

Güzel İnsan

Güzel insanın hayatını dolduran iki mekân vardır: Evi ve işyeri. İkisi de üretim yeridir. Ev, âile yuvasıdır. Burada insanlığa hayırlı olacak evlâtlar yetiştirilir. İşyerinde de; âile yuvasında yetiştirilen evlâtların ihtiyaçları üretilir.

İkinci Viyana Kuşatması

14 Temmuz 1683 târihinde Osmanlı Cihan Devleti’nin ordusu Viyana’yı İkinci Defa Kuşattı Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki kuşatma 7 Eylül 1683’e kadar devam etti. Başarısızlığı sebebiyle Kara Mustafa Paşa, Pâdişah Sultan Dördüncü Mehmed Han’ın emri ile 15 Aralık 1683 târihinde, boynu vurularak idam edildi.

Ahi Evran Kültürü

İncelediğimizde; Ahi Evran Kültürü’nün yapısında; İslam’ın ruhunu yaşatan ana unsurları görmek mümkündür. Çünkü bu kültür; Müslümanların inanç, ahlâk ve düşünce sistemiyle yoğrulmuştur.

Bir Hikâyemiz Var: İşte Şimdi Mahvolduk…

Aram Peştemalcıyan adında bir Ermeni, 1915 yılı olayları sebebiyle Türkiye’yi terk ederek Almanya’ya yerleşmiş ve Berlin’de büyük bir halı mağazası açmıştır.  Ölünce mağazayı oğlu  Yervant çalıştırmaktadır.