Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Ramazan ve Bayram

 

Bir Ramazan ayını daha geride bıraktık. Ramazan Bayramına eriştik. Cenab-ı Allah’a şükürler olsun.

Mâruz kaldığımız Koronavirüs salgını sebebiyle mahzun bir Ramazan ayı yaşadık.

İnancımıza göre şerden hayırlar doğar. Çok kişi aynı şeyleri söylüyor: Bu ramazan, herkes israfta cimri, ihtiyaç sâhiplerine cömert idi. Yapılan hayır ve hasenatlar hatâlarımıza ve dinî noksanlıklarımıza kefaret olur inşallah.

Peygamber Efendimiz buyuruyor:

Bu ayda bir farzı yapmak, başka aylarda yetmiş farz yerine geçer.

Bu ay Allah için açlık ve susuzluğun, taat ve ibâdetin meşakkatlerine sabır ve tahammül ayıdır. Sabrın karşılığı da Cennet’tir.

Bu ay yardımlaşma ayıdır, bu ay mü’minlerin rızkını arttıracak aydır.

Bu ayda her kim oruçlu bir mü’mine iftar edecek bir şey verirse, yaptığı bu iş günahlarının bağışlanmasına ve Cehennem’den azat olmasına sebep olur. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmeden onun kadar sevaba kavuşur.

Ashab-ı Kiramdan bazıları, “Ya Resulallah, hepimiz oruçluya iftar edecek bir şey bulup verecek durumda değiliz” dediler.

Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem, “Allah bu sevabı bir tek hurma ile bir içim su ile bir yudum süt ile oruçlu mü’mine iftar ettirene de verir” buyurdular ve hutbelerine şöyle devam ettiler:

Bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennemden kurtuluştur.

Bu ayda her kim kölesinin (işçi ve hizmetçisinin) işini hafifletirse Allah onu affeder ve Cehennemden uzak tutar.

Bunun için bu ayda şu söyleyeceğim dört hasletten ikisi ile Rabbinizi razı kılarsınız, diğer ikisinden ise hiçbir vakitte ayrı kalamazsınız.

Rabbinizin rızasına sebep olan hasletlerin birisi, Kelime-i Şehâdete devam etmeniz, diğeri de Allah’tan mağfiret dilemenizdir.

Vazgeçemeyeceğiniz iki hasletin biri Allah’tan Cenneti istemek, diğeri Cehennemden Allah’a sığınmaktır.

Her kim oruçluya bir yudum su verirse, Allah da ona benim mahşerdeki havuzumdan öyle bir su içirecektir ki, Cennete girinceye kadar bir daha susuzluk çekmeyecektir." (et-Tergib ve’t-Terhib, 2: 94-95)

Bir felâketin müminleri yönlendirdiği iyilikler yapma alışkanlığının devamlı bir alışkanlık hâline gelmesini niyaz eder. Okuyucularımın Ramazan Bayramını tebrik ederim.