Diyanet İşleri Başkanlığına Açık Mektup

Bilindiği gibi, Korona virüsü sebebiyle alınan yasak kararları meyanın da 65 yaş üstünde bulunan vatandaşlara 20.11.2020 Cuma günü saat 20.oo de başlamak üzere, her gün saat 13.oo den itibaren sokağa çıkma yasağı konulmuş bulunmaktadır. Alınan bu karar, 65 yaş üstündekilere bırakınız vakit namazlarına gitmeyi, Cuma Namazına dahi gitmeyi resmen yasaklamak manasına gelmektedir. Zira, Batı İllerin de Öğle Ezanı saat 13.oo e doğru okunmaktadır. Bu saat de yasaklar başladığına göre, yaşlılar Cuma Namazına gidemeyecek demektir.

Bu gün, Cami de öğle Namazından sonra bu mesele cemaat arasında konuşuldu. Cemaat bu hususta tereddüt için de kalmış bulunmaktadır.  Cemaatin dediği şu; Alınan bu yasak kararına göre, biz öğle namazına ve bu arada Cuma Namazına gelemeyeceğiz demektir. Şayet gözümüzü karartıp geldiğiz takdir de ise, bize 3.150 TL ceza keserlerse ne olacak. Biz emekli maaş ile kıt kanaat geçinen insanlar olarak, bu cezayı nasıl ödeyeceğiz. Kaldı ki bu iş sadece bir güne de mahsus olmayıp, devamlılık arz eden bir mesele olarak görülmektedir. Bu sebeple, huzursuzuz. Bu husus ile alakalı olarak, böyle mühim bir mesele de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her hangi bir açıklaması olmayacak mı acaba? diyorlar.

Bu arada, şu hususu ifade edeyim ki, Hükümet tarafından alınan bu yasak kararı şayet, bilerek alınmış ise, vahim bir hata olduğu kanaatinde bulunmaktayım. Benin bildiğim AK PARTİ Hükümeti böyle bir karar alamaz. Bunun büyük bir vebalinin olduğu hususu izahtan varestedir. Zuhulen, alınmış bir karar ise, bunun düzeltilmesi icap etmektedir. Mesela yasak kararı saat 14.oo de başlatılabilir. Tabii ki, esas maksat yaşlılara Cuma Namazını yasaklamak değilse.

Bugün camiler de Korona tedbirlerine azami derecede riayet edilmektedir. Şu hususu memnuniyetle ifade edebilirim ki, halılar üzerine konulan işaretlerle fiziki mesafe uygulaması en iyi ve en güzel bir şekilde camilerde yapılmaktadır. Ayrıca, temizlikte layık-ı veçhiyle yapılmaktadır.. Hiçbir sıkıntı olmadan Cuma Namazları dahil cemaat, bütün ibadetlerini yapmaktadır.

Muhterem Başkanım, mühim bir mesele olarak telakki ettiğim bu hususu cemaat namı hesabına Sizlere arz edeyim dedim. Bu husus ile alakalı olarak açıklama yapıp yapmama takdiri sizlere ait olmakla beraber, milyonlarca kişiyi alakadar eden, böyle mühim mevzuda bir açıklama yapmanızın faydadan ari olmayacağı kanaatinde bulunmaktayım. Bu vesile selam ve hürmetlerimi sunar, Cenab-ı Allah’tan hayırlı günler niyaz ederim.