Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Ailede Özür Dilemenin Gücü

Özür dilemenin anlaşmazlıkları ortadan kaldırmada büyük payı vardır. Özür dileme, evlilikte duygusal yaraları hafifletiyor, olumsuz duyguları iyileştiriyor ve iyileşmeyi hızlandırıyor. Ayrıca bir duygusal yara karşısında pişmanlığı açıklıyor.
Özür dilemek bir çok işi başarır. Sorunlu çiftler özür dilerken şu beş aşamayı takip ederlerse, özür dilemenin gücünü büyük oranda artırmış olurlar.
1. Pişmanlığın dile getirilmesi, 

2. Sorumluluğun kabullenilmesi, 
3. Kasıtlı hareket edilmediğinin açıklanılması, 
4. İçinde bulunulan şartların izah edilmesi, 
5. Verilen zararın giderilmesi( Heıtler, s. 202). Şimdi bu aşamalara bir göz atalım: 
a. Pişmanlığın dile getirilmesi: Eşine zarar veren kimse, pişman olduğunu ve olaydan üzüntü duyduğunu ifade etmelidir. Söz gelişi, akşam yemek hazırlayamayan bir ev hanımı eşine "Çok üzgünüm. Özür dilerim" diyerek pişmanlığını dile getirmelidir. Özür dileyenin ses tonu ve beden dili de pişman olduğunu göstermelidir. 
b. Sorumluluğun kabullenilmesi : Özür dileme durumunda kalan kimse, yaşanan olaydaki payının altını ayrıntılarıyla çizmeli ve sorumluluğunu kabul etmelidir. Yapılan bir hatayı dolaysız bir şekilde kabullenmek çok onurlu bir davranıştır. Mesela "Yemek pişiremedim." gibi....
c. Kasıtlı hareket edilmediğinin açıklanılması: Karşısındaki kimseyi istemeyerek üzdüğünü söyleyen kimsenin duygusal yaraları iyileştirme gücü çok büyüktür. Kendisine karşı kasıtlı hareket edilmediğini anlayan kimse rahatlar. "İstemeden bir hata yaptım, yemek pişiremedim" sözü, karşı tarafın öfkelenmesine engel olur. 
d. Şartların izah edilmesi: Özür dileyen kimse, olayın oluş şeklini ve sebebini açıklamalı ve böylece olaya açıklık getirmelidir. "Arkadaşlarla bir toplantım vardı. Trafik, bir kazadan dolayı sıkıştı, yol kapandı, eve çok geç kaldım." gibi...
e. Verilen zararın giderilmesi: Son olarak özür dileme yoluyla kişi, sorunu çözmeye çalışmalı. Bunun için özür dileme durumunda olan kimse elinden geleni yapmalı. "Ben hemen şimdi yiyecek bir şeyler hazırlayayım. Hazırlayacaklarımı inşallah beğenirsin" gibi ifadelerle konuya yaklaşmalı.

KAYNAKLAR:
ÖZKAN Zülfikar, Ayrılamazsınız, Hayat Yayınları, İstanbul, 2015. 
HEITLER, Susan, İkinin Gücü, çev. Gülder Tümer, hyl yayıncılık, Ankara, 1998.