Ergenekon Destanı

Türk illerinde Göktürklere itaat etmeyen bir yer yoktu. Bunu kıskanan yabancı kavimler birleşerek Göktürklerin üzerine yürüdüler. Maksatları öç almaktı. Göktürkler, çadırlarını, sürülerini bir yere topladılar. Çevresine hendek kazıp beklediler. Düşman gelince, vuruşma da başladı. On gün vuruştular. Göktürkler üstün geldi.

100’üncü Yılında Ömer Seyfettin

Milli edebiyat döneminin açılmasının öncüsü… Konuşma dili ile yazı dilinin birleştirilmesinin öncüsüdür Ömer Seyfettin. 1884-1920 arasındaki kısacık ömründe başarılı bir hikâye yazarı, bir şair, bir öğretmen, Türk milletinin sosyal yapısını çok iyi analiz eden bir sosyolog, iyi yetişmiş bir tarihçi, bir asker, tam bir fikir ve ülkü adamıdır Ömer Seyfettin.

Corona Günlerinde Şehirden Manzaralar

Şairin “Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında; yürüyorum, arkama bakmadan yürüyorum…” mısralarında ifade ettiği gibi, ait olduğum şehrin caddelerinde yürüyorum.

Kim Bu Kahraman?

Beş sene önce kaleme aldığım bir yazı bu. Doğu Türkistan’ın yiğit evladı Hamit Göktürk buldu çıkardı bu makaleyi. Minnettarım kendisine. Şöyle diyorum  bu sohbetimde;

Öfke Seli ve Sonrası....!!!

Duran bey bir kamu kuruluşu üst yönetiminden emekli olalı 5 yıl olmuştu. Emeklilik sonrası özlediği bir sahil kentine yerleşmişti. Zaman zaman eşi Tülay hanımla tartışmalarını rasyonel bir şekilde yönetmekte zorlanıyordu.

Korona Vebası Günlerinde Arkadaşın Önemi

Arkadaş ve arkadaşlık üzerine çok şey söylenir. Çocukluk arkadaşı...Okul Arkadaşı ...Yol arkadaşı… Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim…

12 – 18 Haziran: Çevreyi Koruma Haftası

Son iki asırda hızlı sanayileşme,  hızlı şehirleşme ve aşırı üretim-tüketim sebebiyle çevre kirliliği problemiyle karşı karşıya gelindi. Çevre kirliliğini önlemek maksadıyla Çevre Günleri, Çevreyi Koruma haftaları düzenleniyor. Çevre ile ilgili gün ve haftalarda, sâdece tabiatın değil, insanlığın da geleceğinin tehdit altında olduğuna dikkat çekiliyor.

Covid-19 Tarzı Yaşam

Covid-19 hayatımıza girdiğinden buyana hayatımızda birçok şey değişti. Örneğin maske, üzerimize giydiğimiz bir elbise, değer verdiğimiz bir aksesuar gibi vazgeçilmezimiz oldu. Temizlik konusuna her zamankinden daha çok özen gösteriyoruz. Sosyal mesafe diye bir kavram hayatımızın içerisine girdi. Yani Covid-19 tarzı yeni yaşam dönemi başladı.

Kültürü Derinleştirmek Ekonomiyi Zenginleştirmek Politikayı Güzelleştirmek

Kültürde, ekonomide ve politikada başarı, doğruyu aramada karşılaşılan güçlükleri aşmada, çekilen acılara direnme gücünden kaynaklanır. Kültür, ekonomi ve politika dünyasının öncülerinin yıldızları, gönüllerinin derinliklerinde büyük yolculuklara, çıktıkları dönemlerde parlar.

Koronavirüs Darbesi...

Bütün insanlığı tehdit eden koronavirüs (COVID-19) dünyaya yeni yıl mesajı verircesine 31 Aralık 2019 tarihinden bu yana alışılagelmiş bütün değerler zincirini kırarak 7,8 milyar insanın yaşama koşullarını kontrol altına aldı. İnsanları sevdiklerinden, sevenlerinden, toplu ibadetlerinden, eğlencelerinden, işlerinden, uğraşılarından yoksun bıraktı. Ölümcül bir korku ortamında adeta bunalımlarla baş başa bırakarak evlerinde esir aldı.

Mutluluk ile Huzur Arasındaki Farklar

Mutluluk, olumlu düşüncenin duygusudur. Anlamlı ve keyifli yaşamaktır. Huzur ise, bütün endişelerden kurtularak egonun sınırlarının ödesine geçmedir. Huzur gönül rahatlığıdır. İngilizcede happy, mutlu, mesut, memnum, sevinçli, neşeli, uygun, yerinde olan anlamına gelmektedir.

Ne Rum’u Değişir, Ne de Yunan’ı..!

Aslında tarih boyunca hep aynıydılar, hiç değişmediler! Menfaatleri olduğunda dostça yaklaştılar ama menfaatlerine dokunan konularda ilk fırsatta sırtımızdan hançerlediler…

Camilerde Cemaat ile Namaz Kılmak

Bilindiği üzere, bundan önce alınan bir karar ile camilerde cemaat ile 5 vakit namaz kılınması yasaklanmıştı.. Son alınan karara göre ise de sadece öğle ve ikindi namazları cemaat ile kılınacak, diğer vakitlerde ki, yasak devam edecek. Sade bir vatandaş olarak, alınan bu kararın mantığını bir türlü anlayamıyorum.

Evlad-ı Fatihan

Fetih evlatları kimlerdir? Türk milleti İslam’la müşerref olduktan sonra iki ideal üzerine dünyaya nizam vermeye başlamıştır. Bunlar, Allah’ın ismini, O’nun dinini yaymak ve adalet üzerine hükmetmektir.

Hâlide Nusret Zorlutuna

Şair ve Yazar Hâlide Nusret Zorlutuna, 10 Haziran 1984 târihinde Ankara’da vefat etti. Doğumu: İstanbul, 1901.

Türkiye Avrupa Birliğine Girmeli mi?

Onlarca yıldır kendi kendimize sormaktayız. Herkesin cevabı kendine göre. Kişilerin düşüncelerinin toplamı devletin düşüncesi olmalı. Olmalı ama bu konuda bir karmaşa sürüp gitmekte.

Avrupa Gözüyle Türkler ve Türkiye

Türkiye, 1918 yılında topraklarını işgal eden ülkelerin halen hedefi durumundadır. Elbette bu karşıtlık çok daha önce başlamıştı. Fakat kendi Rönesans ve düşünmeyi öğrenme dönemlerini bizzat yaşayıp, birlikte düşünen, gelişen ve istikbali için plan ve program yapmasını öğrenen Batılı milletler birkaç asırdan beri korunma içgüdüsünün ötesine geçmiştir. Sistemli, fakat her zaman ve her zeminde Türk düşmanlığını kafalarına çivilemişlerdir.

“ Bu Ermeniler Ölülerini Yemediler Ya! ”

Kadim tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Erzurum’un geçmişinde, trajik sahneleri sıkça görmek mümkündür.      

Dr. Elchin İbrahimov ile Geçmişten Günümüze Türk Dünyasında Alfabe Problemi Hakkında Konuştuk

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Üyesi Dr. Elchin İbrahimov ile Geçmişten Günümüze Türk Dünyasında Alfabe Problemi Hakkında Konuştuk.

Saç Gönüle Bağlanır mı Ulen? Abdurrahim Karakoç

Yıl 1993 idi. Yrd. Doç. Dr. olarak Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde öğretim üyeliği yapmaktaydım. Bir gün öğrencilerim Mihriban türkülerinin güftekarı şair Abdurrahman KARAKOÇ’un fakültemize çağrıldığını söylediler. Öğrencilerimle birlikte karşıladık ve salonun en önüne birlikte oturduk.