Neleri Kaybettik?

 “Çok ödül aldım, ama en büyük ödülüm iki tanedir: Bunlardan biri, 2500 metre yükseklikte bir dağda, bir çocuğun beni gösterip, arkadaşlarına, "koşun koşun erozyon dede gelmiş" demesidir. Diğeri ise bir kula nasip olmuş en büyük ödüldür, daha büyük ödül olacağına inanmıyorum; bu ödül de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamdır. Her ödülün kişiye verdiği bir sorumluluk vardır. Ben bu sorumluluk altında yaşıyorum, zaten beni çağıran da budur.”  

Gözleri Hiç Doymayan Dünya Yeni Nuh Tufanlarına Yol Açıyor

Bütün ülkelerin yararlandığı dünya, uzaydan bakıldığında, denizleri, gölleri, nehirleri ve ovalarıyla, hayat dolu küçük bir küre olarak görülür. İnsanlığın ortak özvarlığı olan yeryüzü, bütün canlıların hayat kaynağıdır. Dünyada su, hava ve toprağın, altın ve gümüş gibi kıt olmamaları, onların bedelsiz doğal kaynaklar oldukları anlamına gelmez. Dünyadaki doğal kaynaklardan yararlanmanın, bütün insanlığa bir maliyeti vardır.

Mutlu Olmak Her Zaman Mümkün mü?

Yıllardan beri mutluluk ve mutluluk araştırmaları üzerinde çalışıyorum. Kitaplar, makaleler yazıyor ve eğitimler veriyorum.  Bazen öyle sorular geliyor ki cevabını vermek çok zor oluyor.

Gazetecilik Hatıralarını Yazma Zamanı

Hafta başı Ankara’ya gitmek üzere tren bileti alırken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan verilen sürekli basın kartımı gösterdiğimde yetkili, ‘’gerek yok sizler 60 yaş indiriminden yararlanıyorsunuz,

Dîvânu lguta’t-Türk’den Seçmeler - 2

Atasözünün farklı târifleri vardır. Bunları birleştirerek şöyle bir açıklama elde edebiliriz: ‘ Çok eski zamandan günümüze intikal eden; nerede, ne zaman ve kim tarafından söylendiği bilinmeyen kısa ve öz ifâdeli, fikir, tecrübe ve öğüt ihtiva eden cümlelerdir .’

Dostlar, Dostluklar…

Olmasa da olur, Onu görmesem olmaz dediğimiz insanlarla doludur yaşamımız… Tanıştığımız, Selamlaştığımız, lasik cümlelerle iletişim kurduğumuz, Hiç vazgeçemediğimiz insanlar vardır çevremizde, Dost deriz…

Deha Çocuk Atakan…

Türkiye son 5 ayda okuduğu 250 kitap ile sosyal medyada fenomen olan çocuğu konuşuyor. Ben konuyla ilgili yapılan yorumlara hiç bakmadım, muhakkak müspet, menfi yorumlar yapılmıştır. Ben sadece çocukla yapılan röportajı izledim kendi fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.

Zihniyet Meselesi!

Türk Milleti yüz yıllardır karşı karşıya olduğu bir "zihniyet meselesi" dolayısıyla nesilden nesile aktarılan ve birbirine benzer acı olaylar yaşıyor.

Bir Mucize Ne Kadar?

Tess, küçük kardeşi George hakkında anne ve babasının konuşmalarını duyduğu zaman yalnızca sekiz yaşındaydı. Tek bildiği kardeşi çok hastaydı ve onu kurtarabilmek için ellerinden gelen her şeyi yapmışlardı.

Koşu Bittikten Sonra da Koşanlar Gösterişe Kapılmaz

Ülkeler arasındaki, uzaklık ve yakınlık farkının önemini yitirdiği kare dünyada, Silikon Vadisi’nin tüketim ürünlerini, gösteriş tutkunu insanların gözlerini kamaştırıyor. Kısa ömürlü, modelleri durmadan değiştirilen teknolojik ürünler, hayatın ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarında, köklü dönüşümlere yol açıyor. Tüketicinin üretimi, üretimin tüketimi büyüttüğü ekonomik yapı ve kültürel dokuda, gösteriş tüketimi, büyük bir hız ve yoğunluk kazanan kazanıyor.

Matthias Alexander Castren

Bu saygıdeğer kişiyi tanıtmadan önce, sayın okurlarımızı; ön yargı tutsaklığının dışında bir bakış açısıyla okumaları için uyarma gereği duydum. Artık çoğu insanımız biliyor ama ben yine de hatırlatmak istedim.

Âdile Sultan’ı Bilir misiniz?

Pek de makbul bir adam olmayan eşinin çapkınlıklarını büyük bir sabır ve asâletle karşıladı. Dört çocuğundan hayatta kalan tek evlâdı Hayriye Sultân’ı genç bir kadın iken kaybetmesiyle yıkıldı. Kızının ölümünden sonra yazdığı uzun şiirin son mısraları:

Din ve Vicdan Özgürlüğü Penceresinden Aleviler

Yıllar önceydi. Bir arkadaşımla Erzincan’dan gelirken yol üzerinde bir Cemevi levhasına gözümüz takılmış, anında karar verip birkaç km. uzaktaki köye gitmiştik. Cemevine vardığımızda kapısının kapalı olduğunu görmüş ve rastladığımız bir köylü vatandaşa içeriyi görmek istediğimizi söylemiştik.

Farkında mısınız? Hayatımız Ellerimizden Kayıp Gidiyor!

Çoğu zaman ne yaptığımızın farkında olmadan yaşıyoruz. Bilinçli seçimler yapamıyoruz. Otomatik pilota bağlanmış gibiyiz. Hedeflerimizle davranışlarımız uyumlu  olmuyor. Aklımız başka yerde, bedenimiz başka yerde…  Böyle bir hayatta hiçbir şeyin kıymetini veremiyoruz. Bu evlilikler için de geçerli, işimiz için de…

Misyonerlik Faaliyetleri ve Hıristiyanlık

Bilindiği gibi son on yıl içinde Hıristiyan dünyasının misyonerlik (Hıristiyan olmayan insanları ve ulusları Hıristiyanlaştırma çalışmaları) faaliyetleri bariz bir şekilde arttı. Özellikle Türk Dünyası, Sovyetlerin dağılması sonucu meydanı boş bulan misyonerler ve onları yönetenler hemen fırsat değerlendirme çabası içine girdiler. Büyük maddi destekler sayesinde, Müslümanlığa karşı haksız ve de ahlaksız bir rekabet sürdürülmektedir.

Dîvânu Lugati’t-Türk’den Seçmeler

Türk millî kültürünün ve Türkolojinin temel kaynaklarından olan Dîvânü Lugati’t-Türk’te, bir kısmı ‘ Tanrıya tapın, secde et ’ misâlinde olduğu gibi doğrudan doğruya, diğerleri ‘ Umuş Tanrıya, umut Tanrıdan ’ gibi vâsıtalı ifâdelerle öğütler vardır. Bâzan de öğütlerini, kendi davranışları üzerinden iletmektedir: ‘ Tanrımı öğerim, bilgi toplarım, gönlümü bağlarım; gönlüm fazilet üzerine dürülür. ’ Dîvânu Lugati’t-Türk’de, özel bölümün dışında da öğüt şeklinde cümleler bulunmaktadır: ‘ Dünya hayatı geçici ve başka bir âleme gidiş için sâdece bir istasyondur. Bu dünyaya gelip de gitmeyen yoktur.

Karatay Diyetiyle Glutensiz Beslenme…

Prof. Dr. Canan Karatay ekmek yemeyin deyince fırıncılar haklı olarak ayaklanıyor, ekmeğimizle oynama diye Karatay hocayı hedef alıyorlar. Peki ya hoca haklıysa! Canan Karatay sadece ekmek değil gluten içeren hiçbir gıda tüketmeyin diye uyarıyor. Glüten tüketiminde insanda oluşabilecek 20 hastalığı şöyle sıralıyor.

“Devrimci Türkler”

Türkiye'nin içte ve dışta birçok sorunu var. Size bunlardan bahsedecek değilim. Sizler zaten bunları biliyorsunuz...

Osman Nuri Koçtürk (Tarhana Osman)

Osman Nuri Koçtürk (Tarhana Osman) adını hiç duydunuz mu ? Amerikan süt tozunun kanserojen olduğunu ispat etti ve yasaklanmasını sağladı. 1950'li yıllarda Amerikan margarini ve buğdayına karşı savaş açtı..

İnsana Verilen Sınırlı Zamana Sınırsız Değer Kazandırmak

Zaman değerin, değer hayatın hazinesidir. Zaman insanın sürekli sınandığı, imtihan alanıdır. Değeri değersizlik olan insanın elinde, zaman değerini, hayat anlamını yitirir. Zaman değer kaynağı olduğu kadar, değersizlik kaynağı da olur. Değerin yalnızca fiziksel boyutunun, önem kazandığı bir dünyada, kültürel alan derinliğini yitirir. Kültürel alandaki yoksulluk, fiziksel alandaki zenginlikle giderilmeye çalışılır. Tüketim yarışı, değersizlik yarışına dönüşür.