Yunanistan İzlenimleri (2)

Türkiye’den her sabah Selanik’e kalkan THY’na ait bir uçağın TK 1981 uçuş kodu ile havalandığını öğrenince bayağı gururlandık.

Yunanistan İzlenimleri (1)

Yunanistan’ın ABD’nin hibe ettiği zırhlı araçları adalara sevk etmesi Ankara-Atina hattındaki gerilimi artırdı. ERVAK Başkanı Erdal Güzel, gündemden düşmeyen toprakları Pusula okurları için kaleme aldı.

Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı’ndan Er-Vak’a Sıla-i Rahim Ziyareti

İklim şartları ve istihdam yetersizliği gibi nedenlerle insanını toprağında tutamayan Erzurum, özellikle 1980 yılından itibaren süratle göç veren iller sıralamasında ön sıralarda yer almaktadır. Ülke geneline taşınan Erzurumluların en yoğun oldukları illerin başında İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli gibi iller gelmektedir.  

Er Meydanı Erzurum Ovası

Yüzyıllar önce ata yurdundan yola çıkan ecdadımız, obalarıyla birlikte kadîm Türk Kültürünün gelenek ve görneklerini de Anadolu'ya taşıyarak yerleştikleri bu  toprakları ana vatan yapmışlardı.

Muzaffer Taşyürek’ten Muhteşem Bir Roman: ‘Umudun Yeşerdiği Topraklar’

Bayram tatilinin vermiş olduğu fırsatı değerlendirip Erzurum’a değer katan tarihçilerden Muzaffer Taşyürek Hoca’nın en son çıkardığı 621 sayfalık ‘Umudun Yeşerdiği Topraklar’ isimli romanını zevkle ve heyecanla okudum.

Tekman’ın Dağlarına Bahar Gelmiş

2 Temmuz 2022 tarihinde Er-Vak olarak Tekman’da düzenleyeceğimiz Sultan Sekisi Toplantılarının 27. ‘siyle ilgili görüşmeler yapmak, fikir alışverişinde bulunmak üzere Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerafettin Çakal ve Kimya Yüksek Mühendisi Mehmet Karadişoğulları ile birlikte Tekman’a gittik.

Umuda Yolculuğun İlk Adımı: ‘19 Mayıs 1919

Mustafa Kemal’in, Samsun’a ayak basıp, özgürlüğe giden yoldaki karanlıkları aydınlatmak üzere yaktığı meş’alenin üzerinden 103 yıl geçmiş bulunmaktadır.

Vefalı Dost Yusuf Karakuş’un Ardından

Sırrını çözemediğimiz hayat yolculuğunda lezzetleri darmadağın eden ölüm hakikatiyle her an yüzleşmekteyiz. İnsanın var oluşundan beri üzerinde düşünülen, kitaplar yazılan, çareler aranan, şiirlerle anlatılmaya çalışılan, acı veren ve korkutan bu gerçek karşısında aciz kullar olarak yolculuğumuza devam etmekteyiz.

Cami Bilinci ve Aşağı Mumcu Camii Örneği

Ramazan ayının son günlerindeyiz. Ekonomik sıkıntılar iftar sofralarını vurmuş olsa da âdet haline gelmiş iftar davetleri de hız kesmeden devam ediyor. Etkili ve yetkililer, siyasi partiler, tuzu kuru olanlar gösterişli iftar sofraları ve seçkin davetlileriyle iftarlarını açıp Hakk’ın rızasını kazanacaklarını zannede dursunlar; bir kısım gönül insanları da fakir fukara ile iftar etmenin, onlara sıcak yemek götürmenin heyecanı içerisinde Hakk’ın rızasını kazanma gayretindeler. İşte bu sorumluluk düşüncesi ile hareket eden ve iftar sofralarına anlam katan gönüllü bir hizmet, yaklaşık 15 yıldan beri Aşağı Mumcu Camii tarafından hiç aksatılmadan yürütülmektedir.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden Anlamlı İftar

Anadolu coğrafyasında Ramazan ve oruç denildiği zaman ilk akla gelen şehir Erzurum’dur! Oruç tutan şehir olarak da bilinen Dadaşlar diyarında Ramazan ayı şehrin her köşesinde hissedilir ve yaşanır.

Güçlü Kadın Sempozyumu

Atatürk Üniversitesi ve Er- Vak işbirliği ile yapılan “Güçlü Kadınlar” sempozyumu büyük ilgi uyandırdı.  

Erzurum, Sağlık Turizmi Konusundaki İddiasını Sürdürmelidir

Duayen gazeteci Mehmet Şener’in “ Erzurum’da iki dev hastanede sünnet yapacak doktor yok !” diye köşesinde bir yazı kaleme alması, dikkatleri Erzurum’un ‘ Sağlık ’taki potansiyeli ve başarısına çevirdi.

Geçmiş Unutanlar Gelecekte Aynı Şeyleri Yaşamak Zorunda Kalırlar

Anadolu’nun ön sözü Erzurum, 16 Şubat 1916 yılında Ruslar tarafından işgal edilmiş, bu acı ve ıstırap dolu günler iki yıl sürmüştür.Anadolu’nun ön sözü Erzurum, 16 Şubat 1916 yılında Ruslar tarafından işgal edilmiş, bu acı ve ıstırap dolu günler iki yıl sürmüştür.

Erkek Egemen Toplumlarda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları

Kadın cinayetlerinin ve kadına şiddetin zirve yaptığı utanç verici günleri yaşamaktayız. “ Kadınlar size Allah’ın emanetidir” diyen bir inanç sisteminin mensupları olarak ne yazık ki emanete yeterince sahip çıkamayan bir anlayışa sahibiz. Özellikle, İslam coğrafyasındaki kadına bakış açısı, Cahiliye döneminden öteye geçmemektedir. Küçük yaşta evlilikler, her türlü günah ve sevap düşüncelerinin kadın eksenli değerlendirilmesi, kadının sıradan bir obje gibi algılanması, alınıp satılması, özgürlüğünün kısıtlanması, hak ve hukukunun göz ardı edilmesi insanlık açısından utanılacak bir durumdur.

Nurullah Ürüşan Hoca

Kendi isteğimizle gelmediğimiz bu dünyada, her birimize takdir edilmiş bir parkur üzerinde düşe kalka finale doğru koşuyoruz.

Recep Ayı ve Klavye Dindarlığı

Recep ayına girmiş bulunmaktayız. Dünya Müslümanları bugünü, en güzel kelimeler ve süslü cümlelerle mesaj yoluyla duyurma yarış içinde olsalar da bu durum İslâm coğrafyasındaki olumsuzlukları düzeltmeye yetmiyor.

Dr. Ali Kurt

Dr. Ali Kurt’la uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz, meslekî yakınlığımız, aynı fikir çevrelerinde bulunmamız, Erzurum tarihi ve kültürü için hassasiyet taşımamız, babalarımızın arkadaş olması, komşuluk yapmamız, benzer kültür ırmaklarından beslenmemiz gibi oldukça çok ortak yönümüz vardı.

İtfaiyeci Yücel Küçük’ün Vicdanı Yarınlarımıza Cansuyu Oldu

Soğuğun zirve yaptığı günlerdeyiz. Isınmanın bir hayli külfetli olduğu şehrimizde bu havalarda sıcak bir yuvada yaşamak büyük bir bahtiyarlıktır.

Çalışan Gazeteciler Gününde Hasankaleli Ekrem Bakırcı’yı Hatırlamak

Akıp giden zaman içerisinde kimileri sahne-i ömürde rollerini sürdürürken kimileri de sahneden birer birer çekiliyor. Dün, bu yalan dünyayı terk edenlerden biri de Hasankaleli gazeteci Ekrem Bakırcı oldu.

Antep’in Özel Hastaneleri

Geçen hafta, Gazi Yarı Maratonu’na katılmak üzere Palandöken Masterler Koşu Grubu olarak Gaziantep’deydik.