Kültürümüzü Yaşatalım Çevre ve Doğayı Koruyalım. Çocukluk yıllarımızı yaşamak ve geçmişe yolculuğa çıkmak için sonbaharda köylerimiz çok daha güzel, sakin ve sessiz olur.
Milli Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanması üzerine, 29 Ekim 1923 de kuruluşu tüm dünyaya ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, 29 Ekim’den 9 ay önce 16 Ocak 1923 de Kocaeli İzmit’te, Atatürk tarafından basın ve kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Kazakistan’da Stalin tarafından katledilen Kazaklar anısına yapılan müzede, belgesel çekerken acı ve korkunç vahşeti yeniden yaşadık.
Adını dünyaca tanınan Farabi’den alan Kazakistan’ın en önemli üniversitesi El Farabi’nin eğitim yılı açılışına, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Heyeti olarak onur konuğu olduk. Birleşmiş Milletler tarafından 2020 Dünya Farabi Yılı ilan edilmesi dolayısı ile birçok etkinlik yapılarak Farabi’nin daha iyi tanınması sağlanacak.
Mutluluklar paylaşıldıkça artar, çoğalır ve herkes mutlu olur. Bizimde kardeşim Yunus’un biricik oğlu Tunahan ile Ali Emmimin kıymetli torunu Ali İhsan’ın biricik kızı Tansu ile kınasını Espiye’de yaptık. Düğünlerini 6 Ekim günü Gebze’de icra ettik
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk fabrikalarından olan Bilecik Bozüyük Tarihi Kereste Fabrikası ile ilgili araştırma yapıp belgesel çekiyoruz.
Yıllar önce belgesel çekimi yaptığım Avusturya’nın Viyana kentin de ünlü Osmanlı tarihi yazarlarından Hammer’in mezar taşında Türkçe olarak şu satırları okumuş oldukça etkilenmiştim.
Anacağazım doğup büyüdüğü, çocukluk yıllarını geçirdiği, gelin olup ilk çocuğunu dünyaya getirip ana olma mutluluğunu tattığı, 4 erkek 3 kız toplam 7 evlat sahibi olduğu tarihi Dikmen Melikliği, Osmanlı döneminde Trabzon vilayetine bağlı, Torul Kazası’nın Nahiye Merkezi Bayramoğlu Nahiyesi bu günkü adı ile Giresun Espiye ilçesi Soğukpınar Köyü ile 800 yıllık tarihi geçmişi olan Karaovacık Yaylası’nı çok sevmekte.
Anamızın Mutluluk Anayasası Bugün modern dünyada her şeyimiz var. Teknolojinin tüm imkanları, para, makam, şöhret.. Her şey insanlara verilmiş, her şeyimiz var ancak mutlu değiliz. İnsanların büyük bir kısmı mutsuz ve huzursuz geleceğinden endişeli.
En acı haberi vermek ve yazmak çok zormuş. Bir süredir yaşlılığa bağlı olarak sağlık sorunları yaşayan annem Emine Kahraman hakka yürüdü. Kelimelerin boğazıma düğümlendiği, tarifi çok zor olan bir hüznün içerisindeyim.
Belgesel çekimleri için 45 gündür bulunduğum Giresun ve Gümüşhane Bölgesinden Kocaeli’ye dönerken kısa bir mola verdiğim Amasya, kültür medeniyet ve zaferler tarihimiz açısından çok önemli.
Haluk Hoca ile ilk görüşmemiz bundan tam 20 yıl önceydi. 1999 yılında kısa adı ATİB olan Avrupa Türk İslam Federasyonu Genel Başkanı Musa Serdar Çelebi’den bir davet aldım.
Fındığın depolanmasında amaç, fındığın kalitesini iyi korumaktır. Fındığın küflenmesini, renk, tat lezzet ve aroma kalite kaybını önlemektir.
Yüz yıllar önce fındık bahçelerini diken dedelerimize vefa borcumuzu ödüyor muyuz?
Halen ülkemizde yıllık 1.800.000 ton iç kapasiteli 180 kırma fabrikası ile yıllık 350.000 ton iç kapasiteli 40 işleme tesisi bulunmaktadır. 1970’li yıllarda fındık ihracatımızın % 90’ı kabuklu ve natürel iç olarak gerçekleşirken, fındık işleme sanayisindeki olumlu ve hızlı gelişmeler sonucunda işlenmiş fındık ihracatının toplam ihracatımızdaki payı 2000 yılında % 30’un üzerine çıkmıştır.
İç fındığın % 80 çikolata sanayinde (kıyılmış, dilinmiş, öğütülmüş olarak) bisküvi, şekerleme, tatlı, pasta, dondurma yapımında kullanılır. İç piyasa ve ihracatta değerlendirilemeyen fındıklar, yağlık olarak kullanılmaktadır. Çerez olarak ta tüketilir.
Türkiye fındık meyvacılığının, birçok teknik ve ekonomik sorunu bulunmaktadır. Hatırlanacağı gibi bu ekonomik faaliyet, emek-yoğun bir üretim olup, makineleşmeye pek de uygun olmayan birçok etkinliği içerir.
Fındığın meyvesi, Karadeniz bölgesinin kıyı kesiminde hemen hemen Temmuz ayı sonlarına doğru; daha yüksek kesimlerde ise, Ağustos ayının ikinci haftasında, dalından toplanacak olgunluğa erişirler.
Fındık sadece yetiştirdiği fındık ürünü ile değil bahçeleri ile de insanlara ve hayvanlara hayat kaynağıdır. Bazı ağaçlar, altında ve çevresinde hiç bir bitki ve canlıya hayat hakkı tanımaz, onların yetişmesine müsaade etmez. Altında ve çevresinde hiç bir bitki ve canlı yetişmez.
Sağlığın değeri kaybedilince anlaşılıyor. Allah hastane ve doktora muhtaç etmesin, Allah cc hastane ve doktorsuz da bırakmasın.