Fındık Sanayisi ve Ticareti

Halen ülkemizde yıllık 1.800.000 ton iç kapasiteli 180 kırma fabrikası ile yıllık 350.000 ton iç kapasiteli 40 işleme tesisi bulunmaktadır. 1970’li yıllarda fındık ihracatımızın % 90’ı kabuklu ve natürel iç olarak gerçekleşirken, fındık işleme sanayisindeki olumlu ve hızlı gelişmeler sonucunda işlenmiş fındık ihracatının toplam ihracatımızdaki payı 2000 yılında % 30’un üzerine çıkmıştır.

Fındık Kullanım Alanları

İç fındığın % 80 çikolata sanayinde (kıyılmış, dilinmiş, öğütülmüş olarak) bisküvi, şekerleme, tatlı, pasta, dondurma yapımında kullanılır. İç piyasa ve ihracatta değerlendirilemeyen fındıklar, yağlık olarak kullanılmaktadır. Çerez olarak ta tüketilir.

Fındık Üreticiliğinin Bazı Önemli Sorunları

Türkiye fındık meyvacılığının, birçok teknik ve ekonomik sorunu bulunmaktadır. Hatırlanacağı gibi bu ekonomik faaliyet, emek-yoğun bir üretim olup, makineleşmeye pek de uygun olmayan birçok etkinliği içerir.

Türkiye Fındık Üretimi

Fındığın meyvesi, Karadeniz bölgesinin kıyı kesiminde hemen hemen Temmuz ayı sonlarına doğru; daha yüksek kesimlerde ise, Ağustos ayının ikinci haftasında, dalından  toplanacak olgunluğa erişirler.

Fındık Ocağı ve Fındık Bahçeleri Hayat Kaynağıdır

Fındık sadece yetiştirdiği fındık ürünü ile değil bahçeleri ile de insanlara ve hayvanlara hayat kaynağıdır. Bazı ağaçlar, altında ve çevresinde hiç bir bitki ve canlıya hayat hakkı tanımaz, onların yetişmesine müsaade etmez. Altında ve çevresinde hiç bir bitki ve canlı yetişmez.

Herşeyin Başı Sağlık

Sağlığın değeri kaybedilince anlaşılıyor. Allah hastane ve doktora muhtaç etmesin, Allah cc hastane ve doktorsuz da bırakmasın.

İstanbul Seçimleri Üzerine

23 Haziran 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri, başta İmparatorluklar başkenti 10 bin yıllık tarihi geçmişi olan İstanbul'da yaşayan 16 milyon insanımız ol olmak üzere devlet ve milletimize hayırlı olsun. İnşallah yeni seçilen Ekrem  İmamoğlu, kalıcı ve güzel hizmetler yaparak gök kubbede hoş sedalar bırakır.

Kuzey Kıbrıs'ta (KKTC) Neler Oluyor?

Yıl 1974… 14 yaşında, çocuk denecek çağdayız. Kıbrıs Barış Harekatı'nı Giresun Espiye'de eğitim gördüğümüz yurdun toplantı salonunda radyodan ilk kez dinlemiştim. Kıbrıs Barış Harekatı'nı dinlerken duyduğum heyecanı hiç unutamıyorum.

Alın Teri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü!

Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü. Bütün dünyada İşçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs’ta emekçiler ve işçiler bir kez daha meydanlara inerek, hak ve taleplerini yöneticilere iletecek. Türkiye’de 1 Mayıs ne yazık ki bu zamana kadar hep olayların gölgesinde kaldı. 1 Mayıs’ı İşçi Bayramından çıkarmak isteyip, olay ve protestolar için zemine hazırlamak isteyenlere her ne kadar İşçi ve emekçiler prim vermese de, ne yazık ki 1 Mayıs’ta çoğu zaman provokatif olaylar yaşandı.

Ermeni Meselesi ve Tarihi Gerçekler

24 Nisan sözde Ermeni Soykırımı yalanıyla dünya bir kez daha meşgul ediliyor. Birçok dünya devleti ve özellikle batı dünyası, dost ve müttefik diye baktığımız devletler sözde ermeni soykırım yalanını tanımak adına çaba sarf ediyor.

Kocaeli’yi Sevmek, Tanımakla Başlar

Her fırsatta Kocaeli’yi tanımanın önemine vurgu yapıyor, yaşadığımız kenti iyi tanırsak daha çok sevebileceğimizi ifade ediyoruz. Sadece bu köşeden yazdığımız yazılarla değil, hazırladığımız belgeseller, katıldığımız konferans ve toplantılar, kitaplarımız ve çeşitli yayın kuruluşlarında yer alan yazılarımızla bunu her fırsatta dile getiriyoruz.

Gebze’nin Geleceklerinden Mesajlar!

Gebze Belediyesi’nin önemli projelerinden, İstanbul Şehir Üniversitesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle ortaklaşa yürütülen 41 Genç 41 Gelecek Projesi kapsamında çeşitli liselerde okuyan başarılı öğrencileriyle Gebze’nin ve Kocaeli’nin kültürel değerlerini tanıtan gezimizle ilgili öğrencilerimizin görüşlerini sizlerle paylaşmaya devam ediyor. Öğrencilerimizin bizlere gönderdiği mesajları sizlerle paylaşırken, kendilerine de teşekkür ediyorum.

Eğitim Camiası Şokta ...

Gebze’de okullar tatil .... Şehit  Müdür Yardımcımıza Allah cc rahmet, kederli ailesi ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyor... Olaya sebebiyet veren kişiyi  lanetliyorum... Hepimizi  düşünmeye davet ediyorum .... Gençlerimize ne oluyor ????? Gençlerimiz nereye gidiyor ???  Bu Olay Sadece Gebze’yi İlgilendirmiyor...

Kütüphane Haftası ve Kitap Okuma Kültürü!

Adım adım seçime gittiğimiz şu günlerde, bir yandan gazetemizin 35.yılını kutlarken, bir yandan da bu hafta tatlı bir telaşı da beraberinde yaşıyoruz. İlk emri “Oku” olan bir inancın mensupları olarak, ne yazık ki okumayan bir toplumuz. Kütüphaneler Haftası’nı kutladığımız bugünlerde, biz de birkaç kelam edelim istedik.

Hereke İpek Halı Semineri Büyük İlgi Gördü

Dünyanın en kalitesi halısı olarak bilinen Hereke İpek Halısı’nın yeniden cazibe hale gelmesi ve tanınması için Kız Meslek Liselerinde ipek halı dokuma bölümü açılıp, Kocaeli Üniversitesi’nde Hereke İpek Halı Meslek Yüksek Okulu kurulmalı.

Hz. Musa ile Hızır A.S.’ın Buluştuğu Yerdeyiz!

Adım adım Anadolu’yu gezip, Türk-İslam Medeniyeti’nin eserlerini gündeme getirmeye devam ediyoruz. İslam Medeniyetinde ve Uygarlıklar tarihinde önemli yere sahip Hatay’ı anlatmak için yollara düştük.

Devletimizin Kıymetini Bilelim Tarihten Ders Alalım

Devlet ebedi müddettir, devlet olmadan hiçbir şey olmaz. Bugün Doğu Türkistan’da Çin zulmü altında inleyen Uygur Türkleri’nin hali içler acısı. Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynanıyor.

Küresel Gazeteciler Konseyi Toplantısından Notlar!

Küresel Gazeteciler Konseyi Yerel Medya Meclisi’nin 4. Danışma Kurulu toplantısı için geldiğimiz Kayseri’den bu kez toplantıda öne çıkan konuları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kurtuluş Savaşı'nda Kocaeli Grup Komutanlığı ve Vali Hüseyin Aksoy’a Tarihi Görev

Kocaeli, Milli Mücadelede çok önemli hizmetler yapan illerimizin başında yer alıyor. İngiliz ve Yunanlılar tarafından işgal edilip çok büyük katliam ve mezalime uğramasına rağmen kurtuluş savaşına büyük destek olmuş Kocaeli Gurup Komutanlığı, Afyon Büyük Taarruzdan destanlar yazmıştır.

İslam Medeniyeti Coğrafyası ve Müslümanların Hali

Mübarek bir Cuma gününü daha geride bıraktık. Öncelikle geride kalan Cumanızı en içten dualarımla tebrik ederim.