Târihte Türkler

Hıristiyan batıya mensup yazarlar ve onlarla aynı paralelde duruş sergileyen diğer milletlere mensup târihçiler, etnologlar ve sosyal antropologlar, târihte mühim yeri olan kavimlerin kendi soylarından olduğunu iddia etmeyi âdet edinmişlerdir.

Bir Okuyucumuza Cevap: İstanbul Türkçesi ile Alakalı Tavsiyeler

Kendisiyle yaptığım ve gazetede yayınlanan röportajla alâkalı olarak Yrd. Doç. Dr. ALPARSLAN YASA’ya gönderilen e-mektup ve cevabı:

Türkçe

Sovyetler Birliği belki insanlık târihinin gördüğü en acımasız totaliter rejimdir. Fakat Rusçanın büyük bölümü yabancı menşeli kelimelerden meydana geldiği halde tasfiyeciliğe teşebbüs edilmemiştir.

Maymuncuk Gibi Ekler: ‘sel’ ve ‘sal’

Aktüel, banal, emperyal, festival, general, jurnal, karnaval, kristal, kültürel, legal... natürel, normal, orijinal, parsel, parsiyel, pastel, personel, profesyonel, rasyonel, reel, sinyal, sosyal, spesyal, spiral, Bu kelimeler fransızca'dan Türkçe'ye geçen ‘-el’ , ‘-al ’ takılı kelimelerdendir. Çok sayıda benzer kelimeler var. Listelemekle bitmez.

Bayram Sohbeti

Muhterem Beyefendiler, Saygıdeğer hanımefendiler!

Ramazan Sohbeti

Bâzı ailelerde; kız çocuklarına, bayanlara gerekli değeri n ver ilmediğ i görülüyor.

Kadir Gecesi

Kadir Gecesi’nde, insanoğluna ait fevkaladelikler gizlidir. O’nun faziletine ancak Allahüteala’nın yolunda olanlar erişir.

Ramazan

Ramazan ayını idrak etmekteyiz. Elhamdülillâhi teâlâ. Ramazan…bereket ayı,  mukaddes ay.

Duâ - 2

Duâ, sevenin sevdiğinden istediği tek şeydir.   Duâ, ayrı bedenleri bir muhabbette birleştirendir.

Duâ - 1

İbrahim Ethem Hazretleri, tacını tahtını terk ediyor… Seneler sonra seyr-u sülûkunu* tamamladıktan sonra Belh şehrine tekrar geliyor. Kendi yaptırdığı câmide yatsı namazı kılıyor. Dışarıda; sulu kar yağıyor, müthiş soğuk var.

Ramazan

Ramazan, Kamerî takvimin 1 dokuzuncu ayıdır. Müslümanlar için Ramazan, ‘ oruç tutulan ay ’ olması sebebiyle değer kazanmıştır. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değeri bilhassa belirtilen tek ay, ramazan ayıdır.

Melek Gibi İnsan, Kibirsiz Vakarlı ve Tevâzu Âbidesi… Mehmet Niyazi Özdemir

Sâhibi bulunduğu üstün meziyetler ve kendisine yakışan sıfatlar bundan ibâret değil. Fikir adamı olduğu kadar gönül adamı adamıydı. Hukukçu olmakla birlikte târihçiydi. Roman yazarlığı yanında araştırmacıydı.

Vahhabilik

Vahhabilik, günümüzde yalnızca Suudi Arabistan’da yaygın olan, dinle politikanın karıştırılması suretiyle oluşturulmaya çalışılan bir mezhep taslağıdır. 

Türk Kültüründe H I D R E L L E Z

Kelimenin doğrusu:  ‘ Hızır İlyas ’tır. Hızır, ölümsüz olduğuna inanılan bir peygamberin adıdır.  

Bir Mayıs Ne Bayramı ?

Kimilerine göre Bahar Bayramı, kimilerine göre de İşçi Bayramı.

Berat Kandili

Milâdî takvime göre 30 Nisan’ı 01 Mayıs’a bağlayan gece ‘Berat Gecesi’dir. Milletimiz, ‘Berat Kandili’ olarak isimlendirmiştir.

Cumhuriyete Doğru

Bugün 23 Nisan... Adına, sonradan ‘Türkiye’ kelimesi eklenerek ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’ şekline dönüştürülen Büyük Millet Meclisi’ (BMM)’nin kuruluş ve açılışının 98. Yıl dönümü. Kutlu olsun.

Dilimiz

İnsan kalabalıklarını bir araya toplayan, onları millet hâline getiren kültürdür. Kültür, bir milleti diğer milletlerden ayıran özelliklerdir. Kültürün belli başlı unsurlarından biri dildir.  Dil, milleti oluşturan insanlar arasında iletişimi sağlar.

Mi’raç Kandili

İdrak etmekte olduğumuz Hicrî 1439, Milâdî 13 Nisan 2018 Cuma gününü, 14 Nisan 2018 Cumartesi gününe bağlayan gece, Mübârek Mi’rac Kandili’dir. Bütün okuyucularımın Mi’raç Kandilini tebrik ederim. Nice kandıllere, sağlık ve huzur içerisinde, sevdikleriyle ve sevenleriyle erişmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.  

Türklüğün Büyük Şehidi Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde kaymakam iken, Türk Ordusu’nu arkadan vuran Ermeniler hakkında, hükümet sevk ve iskân kararı almıştı. Kemal Bey, kendisine verilen vazife gereği, bu kararı uyguladı.