Mutasyonlu Virüs Korkutuyor…

Dünya korona virüs salgını ile mücadele ederken, birde mutasyonlu virüs çıktı başımıza. İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu virüs ülkemize de geldi.  Son günlerde vaka sayılarının ve ağır hasta sayılarının artmasının nedeninin mutasyonlu virüs olduğu söyleniyor. Virüsler hayatta kalmak için çevrelerine uyum sağlamak zorunda bunu da mutasyonlarla gerçekleştirebiliyor.

Uzmanlara göre mutasyonlar en çok hastalanan kişilerde, hastalık sürecinde ortaya çıkıyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf hastalarda vücutta daha uzun süre kalma şansı yakalayan virüslerde mutasyon ihtimalinin arttığı söyleniyor.  Hastalığın iyileşmesi uzadıkça bağışıklık baskısı ile daha uzun süre karşı karşıya kalan virüs, ya bağışıklık tepkisinden nasıl kurtulacağını öğrenip mutasyona uğruyor ya da ölüyor.

Uzmanların görüşüne göre; pandemi sürecinin uzaması, vaka sayılarının artması, hastalıktan iyileşerek ya da aşılarını yaptırarak bağışıklık kazananların çoğalması da mutasyonu tetikleyebilen gelişmeler olabilir. Özetle, pandemi uzadıkça ve aşılama süreci hızlanmadıkça yeni mutasyonlarla karşılaşma ihtimalimizin hep olduğu belirtiliyor.

Aşıda ikinci doz gecikirse virüste aşıya karşı direnç gelişebilir.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, eğer ikinci doz aşıların yapılması gecikirse virüste aşıya karşı direncin gelişebileceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor. Bu bağlamda aşılama sürecinin süratle tamamlanması önem arz ediyor. Aşıda ikinci dozun gecikmesi durumunda virüsün mutasyona uğraması ihtimali nedeniyle önemli bir sorun haline gelebileceği söyleniyor. Uzmanlara göre aşıda ikinci dozu geciktirmemekle birlikte sadece tek bir aşıyla yetinmeyerek aşıda çeşitliliği arttırmak gerekiyor.

Virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli…

Korona virüse karşı mücadele de aşılama çok önemli. Ancak mesele sadece aşılama ile bitmiyor. Yapılan aşının etkisini arttırması için güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak gerekiyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için uyku düzenine dikkat etmek gerekiyor. Kaliteli ve rahat bir uyku düzeninin bağışıklık sistemini güçlendirdiği söyleniyor.

Düzenli spor bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriliyor. Sigara alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmakta aşının etkisini arttırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek bakımından önemli.

Bağışıklık sistemini güçlendirmekte en önemli unsurların başında düzenli ve bilinçli beslenme geliyor. Ayrıca moral ve motivasyonun yüksek olması aşının gücünü olumlu yönde etkileyen önemli bir etken. Aşıdan önceki ve sonraki günlerde stresiz huzurlu ve mutlu bir yaşam üretilecek antikorların gücünü ve miktarını arttırabiliyor.

Mutasyonlu virüse karşı çift maske…

Uzmanlara göre mutasyonlu virüs daha kolay bulaşıyor. Özellikle hava yoluyla bulaştığı yönündeki kanaatler giderek artıyor. Sadece damlacık yolu ile değil havada asılı kalan damlacık çekirdeklerinin solunması ile de akciğerlere ulaşabileceği yönünde bulgular olduğu söyleniyor. Bu bağlamda; Ülkemizdeki mutasyon vakalarının arttığını göz önünde bulundurursak daha dikkatli olmamız gerekiyor.

Uzmanlar bu süreçte çift maske kullanımının önemine dikkat çekiyor. Hatta cerrahi maskenin üzerine bez maske takılmasının daha isabetli olacağı belirtiliyor. Ayrıca sosyal mesafe kurallarına bu süreçte daha çok dikkat edilmesi gerektiği vurgusu yapılıyor.

Mutasyon görülen il sayısı 33’e çıktı.

Ülkemizde her geçen gün mutasyon görülen il sayısı artıyor. Son verilere göre mutasyon görülen il sayısı 33’e çıkmış durumda. Özellikle tedbirler noktasında daha hassas davranmamız gerekiyor. Mutasyonlu virüsün daha kolay bulaştığını, sadece damlacık yoluyla değil havada asılı kalan damlacık çekirdeklerinin solunması ile de akciğerlere ulaşabileceğini uzmanlar belirtiyor.

Eskişehir’de 10 katlı bir bina mutasyonlu korona virüs nedeniyle karantinaya alındı. Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu, 2 Güney Afrika, 1 de Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Yeni mutasyonların görüldüğü ve vakaların yeniden artışa geçtiği bugünlerde tedbirlerden taviz vermemiz gerekiyor.

Bu bağlamda; sosyal mesafe, doğru maske kullanımı, çift maske kullanımı ön plana çıkıyor. Özellikle kalabalık ortamlardan uzak durulması mutasyonlu virüsün yayılmaması noktasında önem arz ediyor. Ancak son dönemde sosyal mesafe kurallarının ihlal edilmesi mutasyonlu virüsün yayılma tehlikesini ortaya kokuyor. Asker uğurlama törenleri, korona partileri ve siyasi parti kongreleri mutasyonlu virüse davetiye çıkartıyor.

Normalleşme sürecine biran önce geçmemiz için herkesin sorumluluk bilincinde hareket etmesi gerekiyor. Pandemi süreci hayatımızda birçok şeyi alt üst etti. Vefat eden insanlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Ekonomik kriz bu süreçte git gide büyüyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız eğitim hayatından uzaklaşıyor. Mutasyonlu virüsün yayılmaması için doğru maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyalım!!!