Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Başımıza Gelen Olaylar Tesadüf mü?

Bazen düzenimiz bozulur. Hayatımızdaki bu düzen bozukluğu, daha yüksek bir düzenin başlaması  anlamına gelebilir. Başımıza gelen olayları yargılamadan, “Bu benim başıma neden geldi?” demeden önce o olayı kabul edip  anlamaya çalışmamız gerekir.  

Hayat engellerle ve sorunlarla  karşılaşıp onlara anlam bulma  sürecinde anlam kazanır. Sorunlar  bilgeliğimizi ön plana çıkarır. Sorunlar olmazsa aklen ve ruhen gelişemeyiz. Bilge insan, bilgiyi  hayat için ve akla uygun olarak kullanabilen kimsedir. Bilge, acı veren şeylerin öğretici olduğunun bilincindedir. Bilge ikinci el bilgilerle yetinmez. Olup bitenin peşine takılıp gitmez.      

Tesadüf olarak gördüğümüz olayların, bütünün dokusu içinde  bir yeri ve amacı vardır. Hiçbir durum tesadüf değildir. Hiçbir  şey veya olay kendi başına, kendisi için ve diğerlerinden bağımsız  olarak var olamaz. En basit bir olayın bile  sonsuz bir sebebi vardır.  Bunlar aklın alamayacağı şekilde  bütünle bağlantılıdır.  Bir olayın sebebini bulmak için  çok gerilere,  yaradılışın başına kadar  gitmek gerekir (Eckhart Tolle, Var olmanın Gücü  s. 201). 

Bu sebeple olup biteni iyi veya kötü diye etiketlemeden önce, olup biteni anlamak ve onunla işbirliği içine girmek gerekir. Yüce Kur’an da "Sizin hayır bildiklerinizde şer, şer bildiklerinizde hayır vardır. Allah bilir, siz bilemezsiniz (Bakara Suresi 216) buyuruluyor.

Lao Tzu’nun (MÖ 601-M.Ö 520) şu gerçekten anlamlı ve düşündürücü sözlerinden de ders alalım: “Tanrı size istediğiniz insanları değil, ihtiyacınız olan insanları verir. Öyle ki bu insanlar size yardım edecek, sizi incitecek, size acı verecek, sizi terk edecek, sizi sevecek ve olmanız gereken  insan olmanızı sağlayacaktır.”