Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

[email protected]

Teftiş Yalnızlığı

(İKİNCİ CİLT –İKİNCİ BÖLÜM)

Ben dosyaları, not defterimi vs. topluyordum ‘Fazlı Bey bırak kalsın.’ dedi. O anda Pazarlama Dâiresi Başkanlığından alındığımı anladım. Arabaya binene kadar konuşmadı. Araba binince şoföre ‘Ankara'ya gidiyoruz.’ dedi. Valizlerimizi sabahtan bagaja koymuştuk. Uzun süren bir sessizlikten sonra ‘Arkadaşlar ikiniz de başkanlıktan alınmışsınız.’ deyince, ben elimde olmadan gülmeye başladım. Osman Bal, şaşkın… Celalettin Dinçer ‘Bu niye gülüyor?’ gibisinden sinirli bir şekilde bana bakıyorlar... Gülmem bitince, gülmemin sebebini anlattım; ‘Görevden alınmışım, adam utanmadan bana telefon açıyor işle ilgili bilgi soruyor. Orada arkadaşlara Pazarlama Dâiresi Başkanlığının hedeflerini anlatıyorum ama o anda yetkisizim. Bu adamlar Genel Müdür ve yönetimi hakkında ne düşünecekler? Bu kadar yanlış bir arada olur mu? Görevden alacağın adamları genel müdürlük politikalarını anlatmak üzere görevlendir, oradayken görevden al. Boş yere harcırah öde, personel karşısında hem kendini hem bizi komik duruma düşür. Sinirimden gülüyorum.’ O anda aklıma geldi ‘Hangi göreve atanmışım Başmüfettiş mi müşâvir mi?’ Celalettin Bey bir iki telefon ettikten sonra ‘Başmüfettiş olarak tâyin edilmişsin.’ dedi.

Türk Telekom Pazarlama Dâire Başkanlığına atandığım 29 Haziran 2000 târihinden yeniden müfettişliğe tâyin edildiğim 27 Haziran 2003 târihine kadar geçen üç yıl, teftiş yalnızlığından uzak bir dönemdi. O üç yıl çalışma hayatımın en zevkli, en güzel, en verimli yıllarıydı... Çok mükemmel çalışma arkadaşlarım vardı...

174-175. sayfalarda yer alan ‘Siyâsetin Gözü Kör Olsun’ başlıklı bölümden çok mühim bir bilgi:

İnsanların çalışkan olması, verimli olması bir anlam ifâde etmiyordu. Maalesef ‘bizden olması’ veya ‘bizden olmaması’ bürokrasideki tâyinlerde en önemli kıstas hâline gelmişti.

Eserin sonraki sayfalarında tebessüm ettiren gelişmeler, başarılı elemanların hizmet aşkı gibi memnuniyetler biriktiren haller elbette var. Fakat ekseriyeti; Gelibolulu Mustafa Ali Efendi’nin (1541-1600) ‘Bir Dokun Bin Ah Dinle Kâse-i Fağfurdan’ mısra-ı bercestesini hatırlatıyor.  

AKIL FİKİR YAYINLARI                                                                                                                                 
Alemdar Mahallesi, Alayköşkü Caddesi, Küçük Sokak Nu: 6/3 Cağaloğlu, Fatih, İstanbul                                        
Telefon: 0.212-514 77 77 e-posta:
[email protected]  www.akilfikiryayinlari.com 

 

FAZLI KÖKSAL

1954 yılında âilesinin iş sebebiyle bulunduğu Boğazlıyan’da doğdu. İlk ve ortaokulu memleketi olan Kayseri’nin Talas ilçesinde okudu. Kayseri Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiği Ankara İktisâdî ve Ticârî İlimler Akademisi’nden 1976 Yılında mezun oldu. Bir süre Kayseri’de özel sektörde muhasebeci olarak çalıştı.

1982 yılında PTT Genel Müdürlüğü’nün açtığı imtihana girerek müfettiş yardımcısı oldu. 1985'de yeterlilik sınavı sonucu müfettişliğe, 1993’de başmüfettişliğe tâyin edildi. 1995’de PTT’nin bölünmesi sonucu Türk Telekom’a başmüfettiş olarak geçti. Haziran 2000- Temmuz 2003 arasında Türk Telekom Pazarlama Dâiresi Başkanlığı görevini yürüttü. Türk Telekom’un özelleşmesinden sonra 2008 yılı Ocak ayında Orman Genel Müdürlüğü’ne müfettiş olarak geçti. 2019 yılında OGM Başmüfettişi iken emekli oldu.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev yapan Köksal; PTT Müfettişler Derneği ve Telekom Müfettişleri Derneği’nde başkan yardımcısı ve sekreter üye olarak görev aldı. Başkent İktisatçılar Derneği’nde Genel Sekreterlik görevlerini yürüttü. Kamu müfettişlerinin çatı kuruluşu DENETDE (Devlet Denetim Elemanları Derneği)’de Yönetim Kurulu Üyesi, Sosyal İşler Sekreteri ve Genel Başkan olarak görev yaptı, uzun yıllar Telekomcular Derneği’nde Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Halen DENETDE’de Onur Kurulu Üyesi ve Telekomcular Derneği’nde de Denetim Kurulu Başkanıdır.

Yazı ve makaleleri; Akpınar, Başkent İktisat, Bizim Külliye, Çini Roman, Denetim, Erciyes, Kapı, Müdafaa-i Hukuk, Telepati, Telekom Dünyâsı, Temrin, Türk Boyları, Türk Telekom, Türk Yurdu, Orman ve İktisat, PTT Bülteni, Postel gibi çeşitli dergilerde yayınlandı. Birkaç mahalli gazetede köşe yazarlığı yaptı. Ayrıca, bazı internet gazetelerinde ve şahsî bloglarında düzenli olarak yazmaktadır.

2006 Yılında Başkent İktisatçılar Derneği Adına ‘Satılan Telekom’un T’si mi Türkiye’nin T'si mi?’ 2009 yılında da Telekomcular Derneği adına ‘Bir Talanın Hikâyesi ve Türk Telekom’un Özellleştirilmesi’ isimli raporları hazırladı...

Telekomcular Derneği tarafından 2011 yılında düzenlenen hâtıra yarışmasına katılan hâtıralardan oluşan, ‘Artık Telgrafın Tellerine Kuşlar mı Konmuyor - PTT ve Türk Telekom Hâtıraları’ isimli kitabın editörlüğünü yaptı. 2020 yılında ‘Ziya Şâkir’in Edirne Savunması Hâtıraları’nı yayına hazırladı. Her iki eser de Akıl Fikir Yayınları tarafından yayımlandı.

Posta ve Telekomünikasyon Târihinden Portreler’ isimli kitabı 2016 yılında, ‘Meyve Tadında Romanlar’ isimli edebiyat incelemesi 2019 yılında, ‘Simeranya’    isimli    denemeleri 2021 yılında Akıl Fikir Yayınları’ndan yayımlandı. Târih üzerine denemeleri ihtiva eden ‘Târihin Puslu Aynasında’ kitabı da 2022 yılında Gülnar Yayınları arasından yayımlandı.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Kendisini şu kelimelerle tanımlamaktadır: Mutluluğu okumak, yazmak, seyahat etmek olarak algılayan ve ‘Simeranya’ hayaliyle yaşayan yalnız bir adam.