Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

[email protected]

Sağlam Yerin Tâmiri- 2

(İKİNCİ BÖLÜM)

Sağlam Yerin Tâmiri isimli eserinden seçme cümleler:

*… Bu çetin süreç içerisinde bütün katırlar ve satırlar yâni son iki asırdaki inkılâp, ihtilal, devrim, askerî ve sivil darbe benzeri ‘gece yarısı teşebbüsleri’nin hepsi, milletimizin sağlam yerini onarmak gibi bir sakarlıkla mâluldü. Oysa sağlamı tâmir, aslında onu bozmaktan başka bir işe yaramaz.

*Büyük milletlerin büyüklükleri, dünyâ görüşleri ve felsefelerinden ayrı düşünülemez. Fikri ve felsefeyi tatbik ederek, uygulamanın içinde olgunlaştırıp kemâle erdirmek, büyük milletlerin şiârıdır. Osmanlı, bizim felsefeleşmiş medeniyetimiz; hayata geçirilmiş ihtişamımızın adıdır. 

*Kaynağını mukaddes kitabımızdan, târihimizden ve târihî pratiğimizden alan bu değerlerin inşa ettiği, kaybettiğimizi sandıkları o dünyâ, aslında bütün olanlara rağmen bugün de devam ediyor. Bu değerlerin kurduğu dünyâda meselâ, gösterişten uzak kalmak ortak bir karakter çizgisi gibiydi. Bir muaşeret âdâbı, bir liyâkat hiyerarşisi ve yönlendirmesi bütün farklılıkları bir ölçüde etkilerdi. Kapitalizmin hiç hazzetmediği tavır işte budur.

*12 Eylül 1980 târihi, Türkiye’nin kendi gençliğine ve geleceğine neleri revâ gördüğünün târihidir. Cumhuriyetten sonra ortaya koyabildiğimiz en sahih gelecek tasavvuru, 12 Eylül öncesi gençliğinin gördüğü ‘rüyâ’ idi. Daha iyisini tasavvur edemedik... Çünkü 12 Eylül bütün tasavvurlara ‘el koydu... Muhayyileleri kilit altına aldı... Ve Türkiye’nin gençlik rüyâsını, yâni umudunu yargıladı. Umut yargılanabilir mi yahu?... Yargıladılar işte.

*Hülâsa iki yüz yıldır devam eden gayretler, tâmire(!) yetmedi ve yetmiyor. Lâkin bizim o sağlam yer, sapasağlam, gündem oluşturmaya devam ediyor. Ne kadar tâmir edilirse edilsin; elhamdülillah, bozulmuyor.

1958 yılında Aksaray’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Aksaray’da tamamlayan Aydoğdu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi.

Orta öğrenim yıllarından başlamak üzere; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı’nda çeşitli kademelerde görev yapan Aydoğdu ayrıca, TRT Genel Müdürlüğü’nde program yapımcılığı görevinde de bulundu.

1986 yılında İçişleri Bakanlığı’nda Kaymakamlık mesleğine intisap eden Aydoğdu’nun, Ağrı Kaymakam Adaylığı ile başlayan mülkî idare âmirliği sırası ile Nevşehir Derinkuyu, Çorum Mecitözü, Malatya Doğanyol ve Antalya Gazipaşa kaymakamlıkları ve Sivas Vâli Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Merkez Teşkilatı’ndaki vazifeleri ile devam etti. 1987-1988 yıllarında İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanan bir program çerçevesinde İngiltere’de, lisan öğrenimi ve İngiliz İdarî Sistemi hakkında eğitim aldı. 1997 yılında Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Personel Dâire Başkanlığı, Personel Genel Müdür Yardımcılığı ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 2002-2006 yılları arasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü olarak görev yaptı. 2006 yılından îtibâren ise önce Artvin’de daha sonra Kırklareli’nde Vali olarak görev aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. Dönem (17.11.2015) ve 17. Dönem (07.07.2028-23.04.2023) süresince Adâlet ve Kalkınma Partisi milletvekili idi.      

Evli ve iki çocuk babası olan Cengiz Aydoğdu İngilizce bilmektedir.

Yayınlanmış kitapları: *Yalnızlık Muhatab İster (2015), *Sağlam Yerin Tamiri (2017), *Bize Velvele Düştü (2017).

ÖTÜKEN NEŞRİYAT A. Ş.                                                                                                                                                   
İstiklal Caddesi, Ankara Han Nu: 63/3 Beyoğlu 34433 İstanbul Telefon: 0.212- 251 03 50                                                 
Belgegeçer: 0.212-251 00 12 e-Posta:
[email protected]  www.otuken.com.tr