Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

[email protected]

Koca Dutun Altı - 4

(DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Hüseyin, Döndü'yü Dokurcun’a bıraktı. Vardı yayladığı yere, topladı yükünü, çadırını, davarını. Ertesi sabahın alacası yeni sökerken dağların ardından, devesini de alarak Akçadağ'dan aşağı vurdu göçünü. Her ihtimale karşı davarın, devenin çanlarının hepsini söktü, keçelere sardı, bir çuvala doldurdu. Olabildiğince gürültüsüz, Çukurova'nın yolunu tuttu.

Omar Hoca'da kız çok. Başka akrabalar, yeğenler, torunlar, bacılar... Ha bir eksik, ha bir fazla. Ha onları korumuş, ha Döndü'yü. Hem ağaya yakışır mı emâneti kabul etmemek?

‘Bir Döndü uğruna bu kadar kızı nasıl malamat etmeye gönlün razı olur?’ dedi kadınlar.

Yazılan neyse o olur.’ dedi soranlara. ‘Dönün işinize bakın.’

Kimseye danışmadı. Ne Aynı Hatın'a ne konuşan başkalarına laf ettirdi.

Gökten korku yağmaya başladı yayladakilerin yüreğine. Korkunun boz rengine döndü her yerin rengi. Bahçedeki dut ağacının tepesindeki kargalar hep birden uçuştu: ‘gak, gak, gak…’

Deli İbraam, günün birinde Omar Hoca’ya gelir. Bin bir tehdit savurur.

Merak edenler 47-50. sayfaları okuyabilirler.

***

Romanda yer yer geriye dönüşlerle Omar Hoca’nın ve Hanımı Aynı Hatın’ın Anadolu’ya gelişleri anlatılıyor. Böylece okuyucunun târihî bilgileri tâzeleniyor.

93. sayfada Safiye Mehmed’in hikâyesi var. Kendi hâlinde bir insanın nasıl ‘eşkıya’ olduğunu anlatıyor. Okunmaya değer. Bölge halkı, Yaşar Kemal’in İnce Memed’i ile Safiye Mehmet’in aynı şahıs olduğunu zannedermiş. Yazar açıklıyor: Aralarında hiç bir bağ yoktur. İnce Memed, Yaşar Kemal’in hayal ürünüdür. Safiye Mehmet ise doğmuş, yaşamış ve ölmüştür.   

125. sayfada Omar Hoca’nın yüceliğini zihinlere kazıyan bir hâdise: Sebzeleri kemiren kurtları toplatıyor. Sonra onları, Allah’ın verdiği canı almış olmamak için uzak bir yerde kazdığı çukuru dolduruyor.

252 sayfalık kitabın ikinci yarısında eşkıya, kaçakçı jandarma hikâyeleri bolca yer alıyor.

Ve son cümleler:

Bir kültür yok oluyor: Türk'ün yayla kültürü. Artık yaylalar da betonlaştı.

Her ağacın dibinde, her çalının dalında birer çirkin naylon artığı, yerlerde yuvarlanan pet şişeler, hazır yiyeceklerin cafcaflı ambalaj kâğıtları... Billur derelerde, çaylarda balık yerine çöp yüzüyor, bazı yerlerde lağım akıyor. Dallarda uçuşan bin bir türlü kuşun yerini çöplük kargaları, arsız güvercinler, zavallı serçeler alıyor.

Dedelerimin hatta annemin gördüğü yaban hayatı hayvanat bahçesinde, ansiklopedilerde veya belgesellerde kaldı. Kırk belikli, atlas şalvarlı, ince belli, oyalı yemeni takan Türk kızları öldüler. Şimdi penyeli, kot pantolonlu kızlar dolaşıyor yaylalarda. Yörük kızları, kurtuluş bayramlarında sâdece folklor ekiplerinde var. Tören bitince çıtır kız kılığında karşımıza çıkıp hayallerimizi öldürüyorlar.

ÖTÜKEN NEŞRİYAT A. Ş.                                                                                                                                                   
İstiklal Caddesi, Ankara Han Nu: 63/3 Beyoğlu 34433 İstanbul Telefon: 0.212- 251 03 50                                                 
Belgegeçer: 0.212-251 00 12 e-Posta: [email protected]   www.otuken.com.tr   

Prof. Dr. AYŞE FİLİZ YAVUZ: 1960'da doğdu. Bütün eğitimini Ankara'da tamamladı. 1983 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Mecburî hizmetini Rize SSK Hastanesinde (1983-1985), ihtisasını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde (1985-1990) yaptı. 1998 yılında doçent, 1999 yılında klinik şefi, 2009 yılında profesör oldu. 1999 yılından itibaren Türk Ocakları Genel Merkezinde çalışmakta olup, genel başkan yardımcısıdır. Türk Ocakları Sanat Edebiyat Kurulu’nun bünyesindeki Kuşlukta Yazarlar Edebiyat Topluluğu'nun kuruluşundan itibâren üyesidir. Editörlüğünü yaptığı üç, yazarlığını yaptığı iki meslek kitabı ve yine editörlüğünü yaptığı bir dergi özel sayısı ile 300’ün üzerinde (milli-milletlerarası) ilmî makalesi vardır. Ayrıca fikir ve edebiyat yazıları Türk Yurdu, Kurgan Edebiyat, Kardeş Kalemler dergilerinde yayımlanmıştır.

Ayşe Filiz Yavuz hâlen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde öğretim üyesi olup, iki çocuk annesidir.

Yayımlanmış Eserleri: *Doktor Hanımın Çeyiz Sandığı (Hatıra), *Güldür Yüzümü Mevzu Derin (Hatıra), *Bir Arpa Boyu Yol (Gezi), *Biraz Kül Biraz Duman (Hikâye), *Târihin Tozlu Sayfalarından Rize'de Sağlık (Araştırma), *Aşkın Adı Rize (Şehir Kitabı), *Pak Türkün Karısı Maria (Öykü), *Arıza Aşklar (Öykü), *Bir Zamanlar Çocuktuk (Çok yazarlı kitapta iki hikâyesi yer almaktadır.), *Türk Yurdu Ankara (2 Cilt. Şehir Kitabı) Editör: Ayşe Filiz Yavuz] *Az Gittim Uz Gittim (Gezi), *Güneş Doğmadan [(Hatıra) Yazar: Haşim Erdem - Editör: Ayşe Filiz Yavuz]