Eski çağda Grekler Karadeniz'e ‘deniz’ mânâsında ‘pontus’ adını vermişlerdir. Karadeniz'in güney sâhillerine de aynı isim verilmiş ve bölge sâkinlerine de ‘Pontuslu’ denilmiştir. ‘Trabzon İmparatorluğu’ olarak da anılan Pontus İmparatorluğu batıda İnebolu'dan doğuda Batum'a kadar uzanır. 150 kilometre derinlikte ve 140.000 kilometrekarelik alanda bulunan Kastamonu, Sinop, Amasya, Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin illerimiz olmak üzere toplam 13 ilimizin sözde Pontus Rum devletinin sınırları içinde olduğu iddia edilmektedir.
Bağımsız Pontus İmparatorluğu; MÖ 281-63 yılları arasında, Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu'na tâbi olarak da MÖ 63-MS 62 yılları arasında hüküm sürmüştür.
1821 yılında başlayan Yunan isyanından sonra, 1829 yılında Osmanlı Devleti- Rus Çarlığı arasında imzalanan Edirne Antlaşması ile Yunanistan’ın bağımsızlığı neticesini doğurdu. Bundan cesâret alan Doğu Karadeniz’de yaşayan Rumlar, 1461 yılında Fâtih Sultan Mehmed Han’ın Trabzon’u fethetmesiyle târih sahnesinden silinen Pontus İmparatorluğu’nu ihya etmek için harekete geçti. Oluşturulan çete grupları Ruslardan destek alıyordu. Yunan çete grupları, Ermeni komitacıları gibi çok sayıda Müslüman Türk’ü katletti. Ekim 1917’de Rusya’da ihtilal oldu ve Kızılordu bölgeden çekildi. Desteksiz kalan Rum çete grupları katliamlarına devam etmek istedilerse de bir müddet sonra Osmanlı askerleri tarafından etkisiz hâle getirildi. Böylece Pontus meselesi de kapanmış oldu.
1994 senesinin 19 Mayıs’ında Yunan Parlamentosu Andreas Papandreu başkanlığında oy birliği ile bir karar aldı. Bu kararla 19 Mayıs gününü Sözde ‘Pontus Soykırım Günü’ ilân edildi. Bütün Yunan Parlamenterlerin ruhuna ve siyasî hayatlarına yerleşen Hellenizm ruhu ve hedefi, Anavatan Türkiye’ye karşı Ermeni lobiciliğinden sonra sözde ‘soykırım’ iddiaları ile çerçeveleme politikası gütme niyetindedir. Büyük hayâl tekrar yeşertilmek istenircesine bu adımla sözde Pontusçuluk mücâdelesi resmîleştirilecektir. Bu çaba 2001 senesinde Selanik Belediye Meclisinde oy birliği ile şehir merkezinde hem de Atatürk’ün doğduğu evin biraz ötesinde sözde soykırım anıtı açma kararı ile neticelendi ve ardından 19 Mayıs 2006’da Selanik’te sözde ‘Pontus Soykırım Anıtı’ büyük törenle açıldı. Yunan resmî devlet erkânı bu töreni bahâne ederek dünyaya sözde ‘Pontus soykırımını tanıyın’ çağrısında bulunur. Bunun için millî ve milletlerarası alanda sözde Pontus Dernekleri açılmaya başlandı. Aynı zamanda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) sözde ‘Pontus Soykırım’ gününü kabul etti.