Akıl sağlığımız, bir insanla, bir grupla, bir kuruluşla, dünyayla, Yüce Yaratanla bir olmaya bağlıdır. İnsanın evren ile bütünleşmesini sağlayan tek bir duygu vardır. O da sevgidir. Sevgi insanın kendi dışında bir şey veya birisiyle kendi bütünlüğünü koruyarak birleşmesidir.
İnsanların çoğu sevgisini gösteremiyor. Çoğu entelektüelin beyni dolu fakat kalbi boştur. David Hawkins bu noktayı şu sözlerle son derece güzel açıklıyor:” Ünlü profesörlerin bile bilinç seviyesi normal değer olan 200’ün altındadır. Sevginin bilinç düzeyi 500 olduğuna göre sevgi noktasından çok uzaktadırlar. Bu yüzden insanların kalplerine dokunamıyor ve sevgilerini gösteremiyorlar.”
Erich Fromm’a göre, üretici sevgide, ilgi duyma, sorumluluk, saygı ve bilme vardır. Seven kişi sevdiği insanla ilgilenir, onun gelişmesi ve mutluluğuna ilgi duyar. Seyirci kalmaz. Onun için sorumluluk duyar ve ihtiyaçlarına karşılık verir. Ona saygı duyar. Onun hakkında bilgi sahibi olur. “Anlamak sevmektir “deyişi önemli bir gerçeği vurgulamaktadır.
Bir kimseyi gerçekten seven, herkesi sever, dünyayı sever ve yaşamayı sever. “Seni seviyorum” ifadesi, sende herkesi seviyorum, seninle bütün evreni seviyorum, sende kendimi seviyorum” demektir. Bir kişiyi gerçekten sevmek, onun kişiliğinde tüm dünyayı sevmek demektir.
Sevme, bencilliğin karşıtıdır. Bencil insan, başkalarını sevemez ama kendisini de çok sevemez. Bencillik, kişinin kendisini sevememesinden kaynaklanır. Aslında kendisinden nefret eder. Böyle bir insan boşluk ve sıkıntı içine düşer. Sevgi yalnız belli bir insana bağlılık değildir. Başkalarını sevebilen herkeste, kendine karşı da bir sevgi vardır.
Eğer tek bir insanı seviyorsam ve bu insana karşı duyduğum sevgi, beni öteki insanlardan uzaklaştırıyorsa onu sevmiyorum demektir. Kişi yalnız bir insanı seviyor, başka her şeye karşı ilgisiz kalıyorsa, sevgisi sevgi değil, genişletilmiş bencilliktir. Eğer birini gerçekten seviyorsa, evreni, hayatı, her şeyi seviyor demektir. “Seni seviyorum” diyebiliyorsam, bu, “Sende bütün insanlığı, bir anlamda canlı olan her şeyi ve yine sende kendimi seviyorum” demektir. (Fromm, 1980, s. 54).
"Sevdiğimiz zaman evrenin bir parçası oluruz." diyor Paulo Coelho, Simyacı romanında.
Şu sözlere kulak verelim: "Dünyayı söylediklerimiz ya da yaptıklarımızla değil, ne olduğumuzun bir sonucu bir olarak değiştiririz. Kendi bilincimizdeki en küçük bir artış bile, dünyanın geneline fayda sağlar. Sevgi o kadar güçlüdür ki gün içinde tek bir sevgi dolu düşünce bile tüm olumsuzlukları yok eder. Bir sokak kedisine sevgi gönderirseniz kaba davranmanız silinir. YAŞAMIN HERHANGİ BİR PARÇASINI SEVMEK TÜM YAŞAMI SEVMEK DEMEKTİR, çünkü her şey birbirine bağlıdır." (Hawkins, 2020, s. 31).
Unutmayalım. “Kişi arzuladığı ve sevdiği sürece genç kalır.”
Faydalanılan Kaynaklar
• FROMM, Erich. Sevme Sanatı, çev. Yurdanur Salman, De yayınları, İstanbul, 1980
• HAWKINS, David R., Güce Karşı Kuvvet, Çev. Aybike Haydaroğlu, Butik Yay., İstanbul, 2019.
• HAWKINS David R. Açıklamalı Bilinç Haritası, Çev. Ayhan Semih Koç, Butik Yayıncılık, İstanbul, 2020.
• ÖZKAN, Zülfikar. Beynin Mutluluğa Ayarlanması, Pozitif Yayınları, İstanbul, 2021.