Murat YILDIRIM

Emekli Vâli - Yazar

[email protected]

Mescid-i Aksa Sessiz

17- 21 Ekim 2012 tarihleri arasında Kudüs ve Mescid- i Aksa seyahatinde bulunmuş ve mübarek beldede ve Aksa mescidinde ibadet etmenin unutulmaz mutluluğunu yaşamıştık. Malumlarımız üzere Mescid- i Aksa, İslâm ' ın ilk kıblesidir. Mescid- i Nebevi' den sonra Kıble Camisi (Mescid- i Kıbli) adıyla Hz. Ömer zamanında, ağaç kütüklerinden inşa edilen ikinci camidir. Mescid- i Haram ve Mescid- i Nebevi'den sonra gelen 3. Harem- i Şerif bölgesidir.

Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim' in İsra suresi 1. ayetinde:" Kulunu ayetlerimizden bir bölümünü kendisine gösterelim diye bir gece Mescid- i Haram' dan çevresini kutsal- mübarek kıldığımız Mescid- i Aksa' ya götüren (Allah) her türlü eksiklikten uzaktır. Şüphesiz O, her şeyi işiten, her şeyi görendir" buyrulmaktadır.

Kudüs ve Mescid- i Aksa biz müslümanlar için ne kadar kutsal olup değer taşıyorsa; Museviler ve Hıristiyanlar da bu şehri sadece kendileri için kutsal olarak görmektedirler. Oysa biz müslümanlar diğer din mensupları ehli kitap içinde kutsal olduğunu bir ölçüde kabul ederiz. 14 Mart 2026 tarihli bazı milli basın organlarında yer alan haberlere göre; siyonist İsrail, İran' a yönelik saldırıların başlatıldığı 28 Şubat 2026 da kapattığı Mescid- i Aksa' yı bu 1447 Ramazan ayının son Cuma' sında da açmadı. Filistin' li müslümanlar, Aksa' nın kapılarının yanında ve Kudüs'ün eski şehir bölgelerinde Cuma namazı kılmak zorunda kaldılar.

Ne hazin ve düşündürücü bir manzara Ya Rabbi! Birkaç basın ve TV haberinin dışında, ulusal merkez basınında haber bile yapılmadı. Şu mübarek Ramazan ayında, ibadet ve inanç hürriyetine açık bir saldırı ve engelleme söz konusu, İslam coğrafyasından ciddi bir SES ve SEDA yok. Ne İslam İşbirliği Teşkilatı ne de ülkemizin yetkilileri ile Diyanet Teşkilatından açık ve kesin ifadeyle bir kınama duymadık. Siyonist İsrail, bugün değil, yıllardan beri, ipe sapa gelmez bahanelerle, Mescid- i Aksa ' ya defalarca baskın düzenleyerek, kutsal mabede tecavüz etmekte, sis bombaları atarak, ibadet yapan müslümanları taciz etmekte, kısacası " İBADET HÜRRİYETİNİ " engellemeye çalışmaktadır.

Bu mabede yapılan saldırılar ve mescidin ibadete kapatılması asla kabul edilemez. Şiddetle kınıyoruz ve protesto ediyoruz. Bu durum devam ederse ve Mescid- i Aksa ibadete açılmazsa, ülkemizde ki en büyük havra veya bir sinagogun " mütekabiliyet " ilkesi gereğince, geçici olarak kapatılmasını bir vatandaş olarak yetkililerden kamu adına teklif ederek bekliyoruz. Ne demiş atalar, göze göz ve dişe diş.

Vesselam.